2024
Περιοδικό

ι θα φάμε σήμερα – σαρδέλα παντρεμένη

Τι θα φάμε σήμερα – σαρδέλα παντρεμένη

 Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης 

 Η σαρδέλα είναι από τα πιο νόστιμα, χρήσιμα για την υγεία και φτηνά ψάρια. Συνήθως μαγειρεύεται τηγανητή, όπως και ο γαύρος, αλλά και στο φούρνο, στα κάρβουνα κλπ. Οι παντρεμένες σαρδέλες είναι δύο χωρίς κόκαλο, κολλημένες αντικριστά. Από αυτό το σχήμα παραπέμπουν σε “ιεραποστολική” στάση ερωτευμένου ζευγαριού και στην γαμήλια έκφραση “και θέλουσιν είσθαι οι δύο εις σάρκα μίαν”.

Μαζί με τον κολιό και την πέστροφα ανήκει στα λιπαρά ψάρια, πλούσια σε βιταμίνη Ω3. Είναι επίσης πολύ νόστιμη ως αλμυρό ορεκτικό, γι’ αυτό παράγεται ως αλίπαστο στη χώρα μας, ιδιαίτερα στην Λήμνο (Κουταλιανός, Λήμνου Θάλασσα) και στην Καλλονή Λέσβου.

ΥΛΙΚΑ
1 ½ κιλό σαρδέλες
2 ντομάτες ώριμες τριμμένες ή κονκασέ
4-5 σκελίδες σκόρδο σε πολύ μικρά κομματάκια
μαϊντανό
αλάτι-πιπέρι
ρίγανη
2-3 κουτάλια σούπας ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις σαρδέλες από λέπια και εντόσθια και αφαιρούμε τα κεφάλια.

Τις φιλετάρουμε (βγάζουμε  όλο το κεντρικό τους κόκκαλο τους) με ένα μαχαιράκι πάνω σε πλέξιγκλας ή άλλη σταθερή (π.χ.ξύλινη) βάση, από την ουρά προς το κεφάλι.

Καλό είναι να τις στεγνώσουμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί.

Σ’ ένα μπολ βάζουμε τα υλικά της γέμισης (ντομάτες, σκόρδο, μαϊντανό, πιπέρι) και τα ανακατεύουμε. Καλό είναι τον μαϊντανό να τον έχουμε ψιλοκόψει σε μπλέντερ.
Παίρνουμε μια-μια τις μισές σαρδέλες και τις αραδιάζουμε στο ταψί με τη ράχη προς τα κάτω. Απλώνουμε πάνω τους  τη γέμιση που έχουμε ετοιμάσει περίπου μισό κουτάλι.
Τις ζευγαρώνουμε (τις σκεπάζουμε με τις υπόλοιπες αντικριστά – αυτές που βάζουμε από πάνω να είναι με τη ράχη προς τα πάνω). Έτσι τα δυο κολλητά φιλέτα θα πάρουν όγκο.

Τις λαδώνουμε και τις αλατίζουμε ελαφρά.

Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, περίπου 20 λεπτά.
Μόλις ψηθούν τις γυρίζουμε για να ψηθούν λίγο κι απ’ την άλλη πλευρά.

Προσοχή, όχι πολύ ψήσιμο για να μη στεγνώσουν.

Τοποθετούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ρίγανη.

Προαιρετικά, λαδολέμονο, ιδίως εάν ψήθηκαν περισσότερο απ’ το κανονικό και πήραν να στεγνώσουν.

Συνοδεύονται με πατατοσαλάτα ή χόρτα βραστά ή ντοματοσαλάτα.

Κι ένα ποτηράκι λευκό ξηρό κρασάκι ή ρετσίνα.

Για επιδόρπιο τραγανό χαλβά βανίλιας με μπόλικη κανέλα.
ο

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button