Περιοδικό

Οι Τούρκοι ψαρεύουν στα νερά της Λήμνου

Οι Τούρκοι ψαρεύουν στα νερά της Λήμνου

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Εδώ και 20 τουλάχιστον χρόνια οι ψαράδες της Λήμνου και των νησιών του Αιγαίου υποφέρουν από τη ληστρική και χωρίς κανόνες αλιεία των Τούρκων. Δεν εφαρμόζουν τους κανονισμούς που διέπουν την Κοινή Αλιευτική Πολιτική για τη Μεσόγειο και αφού ξεπάτωσαν στην κυριολεξία τα νερά της Μαύρης Θάλασσας και της θάλασσας του Μαρμαρά, έχουν βγει στη Μεσόγειο με τεράστιας ιπποδύναμης μηχανότρατες και γρι-γρι που καθόλου δεν ταιριάζουν με την μικρή αλιεία, που παραδοσιακά εξασκείται στα χαμηλής παραγωγικότητας νερά του Αιγαίου.

Η Ατζέντα 21 του 1992 για την αειφόρο ανάπτυξη, στο Κεφάλαιο 17 για τους ωκεανούς και τις κλειστές θάλασσες και πρόσφατα η 2030 Agenda for Sustainable Development, που υιοθετήθηκαν από όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών το 2015 (και την Τουρκία), παρέχει ένα κοινό σχέδιο για την ειρήνη και την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη.

Και οι δυο Συμβάσεις ρητά προβλέπουν ότι: “Τα κράτη θα πρέπει να συγκαλούν μια ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΟΗΕ με σκοπό την προώθηση της αποτελεσματικής εφαρμογής των διατάξεων του Δικαίου της Θάλασσας για τα αλληλο-επικαλυπτόμενα (straddling) και άκρως μεταναστευτικά ιχθυαποθέματα” (highly migratory species).

Πριν οι Τούρκοι “δεν αφήσουν λέπι” τσιπούρας, τόννου, γαύρου και ξιφία, καλό θα ήταν η Ελληνική Κυβέρνηση να κινήσει τη διαδικασία μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα σε θέματα Αλιείας) να καλέσει τους Τούρκους στο τραπέζι μιας Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

Ας μη φοβηθεί η ελληνική κυβέρνηση τους διεθνείς οργανισμούς, γιατί ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε αποδεκτή αυτή τη Σύμβαση, αφού προστέθηκε στο κείμενο η δήλωση ότι «η Διακυβερνητική Διάσκεψη θα βασίζεται σε επιστημονικές και τεχνικές μελέτες του FAO και θα είναι απολύτως σύμφωνη με τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας, ιδίως τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των παράκτιων κρατών και των χωρών που ψαρεύουν στην ανοικτή θάλασσα».

Εξάλλου, αν η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ορίσει ΑΟΖ στα Ελληνικά ύδατα, αυτός ο χάρτης (βλ. φώτο) είναι η ΑΟΖ της ΕΕ για την Ελλάδα και πεδίο εφαρμογής εδώ και 20 χρόνια της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής που εδραιώνει ιστορικά δικαιώματα στους υφιστάμενους πόρους.

 

(πηγή: Andreas LaggisΕργαστήριο Ιχθυολογίας, Ιχθυοπαθολογίας, μελισσοκοκομίας, Κτηνιατρικής Π.Θ. 18-2-20)

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button