ΕπιλεγμέναΛήμνος

Όλη η συνέντευξη του Δημάρχου σε Ευρωπαϊκό Πόρταλ

Ο Δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο ευρωπαϊκό πόρταλ themayor.eu, το οποίο αποτελεί έναν δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των Δήμων και των πολιτών της Ευρώπης, παρουσιάζοντας τα νέα και τις πρωτοβουλίες τους, καθώς και τις ευρωπαϊκές πρακτικές σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Interview

Dimitrios Marinakis, Mayor of Lemnos

 January 2020

 Καταρχάς, Δήμαρχε, συγχαρητήρια για την επανεκλογή σας! Τι θέλετε να αλλάξετε στον Δήμο κατά τη διάρκεια της θητείας σας;

Σας ευχαριστώ πολύ. Η Λήμνος είναι ένα καταπληκτικό μέρος, όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει πολλά πράγματα και να ανακαλύψει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις κατά τη διάρκεια της παραμονής του. Είμαστε υπερήφανοι για το ιστορικό μας υπόβαθρο, την πολιτιστική μας κληρονομία η οποία χρονολογείται από τους προϊστορικούς χρόνους, τη γαστρονομία μας και τα εξαιρετικά μας προϊόντα, την παράδοση, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον.

Η Λήμνος έχει επίσης ένα πολύ ενδιαφέρον μοντέρνο προφίλ, καθώς το νησί μας προσπαθεί να ακολουθεί τις ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις, υιοθετώντας νέες πολιτικές σε διάφορους τομείς, όπως το περιβάλλον, η κοινωνική προστασία, η εξοικονόμηση ενέργειας, η προστασία των ζώων κ.α. Έχουμε ήδη κερδίσει δύο βραβεία για τις πρωτοβουλίες μας στη διαχείριση αποβλήτων.

 

Η Λήμνος έχει αναλάβει διάφορες πρωτοβουλίες σε επίπεδο κοινωνικών θεμάτων και περιβαλλοντικής προστασίας. Παρακαλούμε πείτε μας περισσότερα για τα πιο σημαντικά.

 Καταρχάς, επικεντρωνόμαστε στη συνέχιση και την επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των εν εξελίξει έργων, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε νέα, επωφελούμενοι από διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα και απορροφώντας το μεγαλύτερο δυνατό ποσόν σε πόρους.

Μέσα από αυτά τα έργα μπορούμε να βελτιώσουμε σημαντικά τις υποδομές μας, είτε πρόκειται για δημιουργία ή συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων (σχολεία κλπ), είτε για αθλητικές εγκαταστάσεις, είτε για διαχείριση αποβλήτων και υδάτινων πόρων, είτε για αντιπλημμυρική προστασία κλπ.

Θέλουμε να εκσυγχρονίσουμε τις υποδομές μας, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των πολιτών μας και να κάνουμε τη Λήμνο ακόμη πιο ελκυστική για τους επισκέπτες μας και ανοικτή στην Ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα. Επίσης, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για εμάς είναι η διαχείριση των αποβλήτων και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Θέλουμε να βελτιώσουμε τους αριθμούς μας στην ανακύκλωση και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο σε θέματα ανακύκλωσης και κομποστοποίησης. Παράλληλα, επικεντρωνόμαστε στην καλύτερη διαχείριση των φυσικών πόρων και στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ως φίλος του αθλητισμού, πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής ποιον ρόλο διαδραματίζετε ως προς τη διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων στην πόλη; Πώς υποστηρίζει και διοργανώνει ο Δήμος διάφορες πρωτοβουλίες στον τομέα του αθλητισμού; Πιστεύετε ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να βοηθήσετε τους νέους ανθρώπους να γίνουν πιο ενεργοί; Πώς τους ενθαρρύνετε να μείνουν στη Λήμνο;

 Ο Οργανισμός Εκπαίδευσης, Δια Βίου Μάθησης Πολιτισμού και Αθλητισμού διοργανώνει και υποστηρίζει πολλές αθλητικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Στόχος μας είναι να φέρουμε τους νέους ανθρώπους πιο κοντά στην αθλητική δραστηριότητα, η οποία είναι βασική για την καλή τους υγεία, την πνευματική και σωματική τους ανάπτυξη. Υποστηρίζουμε τα τοπικά σωματεία και τις αθλητικές ακαδημίες και συνδιοργανώνουμε εκδηλώσεις στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, τον στίβο και άλλα αθλήματα.

Ο Δήμος Λήμνου τα τελευταία πέντε χρόνια διοργανώνει κάθε Ιούλιο το διεθνές αθλητικό γεγονός «Αρχαίο Πένταθλο Λήμνου», με τη συμμετοχή ομάδων από Ευρωπαϊκές ή άλλες πόλεις. Σύμφωνα με τον μύθο, η Λήμνος ήταν ο τόπος στον οποίο γεννήθηκε το αρχαίο πένταθλο κατά τη διάρκεια του περάσματος των Αργοναυτών. Είναι μία διοργάνωση που προωθεί το ευ αγωνίζεσθαι και φέρνει κοντά νέους από διαφορετικά μέρη και με διαφορετικές κουλτούρες.

Με αυτή την ευκαιρία θέλουμε να προσκαλέσουμε Δήμους από όλη την Ευρώπη ή οποιαδήποτε άλλη πόλη του κόσμου που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στη φετινή διοργάνωση να εκφράσουν ενδιαφέρον και να ενταχθούν. Είναι μία πραγματικά συναρπαστική εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα στοιχεία στην ιστοσελίδα μας limnos.gov.gr.

Προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους νέους ανθρώπους να μείνουν και να δημιουργήσουν στη Λήμνο και ευτυχώς, παρά την πρόσφατη κρίση η οποία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα, βλέπουμε πολλά νέα ζευγάρια να επιλέγουν τη Λήμνο για να μεγαλώσουν τα παιδιά τους, λόγω της πολύ καλής ποιότητας ζωής. Κάνουμε συνεχείς προσπάθειες για να βελτιώσουμε τις υποδομές μας στις πόλεις και τα χωριά μας, ενθαρρύνουμε και υποστηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο δραστηριότητες που δημιουργούν καλύτερες συνθήκες για μελλοντική ανάπτυξη.

 Ποια είναι η γνώμη σας για την πρωτοβουλία δημιουργίας μίας ενιαίας πλατφόρμας για τους Δήμους της Ευρώπης και τον κύριο στόχο της να διατηρήσει τους Ευρωπαίους πολίτες πληροφορημένους για όσα λαμβάνουν χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Πώς μπορεί το πόρταλ αυτό να είναι χρήσιμο σε εσάς και τους κατοίκους της Λήμνου;

 Πιστεύω πραγματικά ότι η διασύνδεση μεταξύ των Δήμων είναι πολύ σημαντική. Μπορούμε όλοι να έχουμε σημαντικά πλεονεκτήματα σε πολλούς τομείς. Για έναν απομακρυσμένο και μάλλον μικρό τόπο όπως η Λήμνος, είναι πολύ σημαντικό να είναι σε θέση να παρακολουθεί τις Ευρωπαϊκές εξελίξεις, για να παίρνει ιδέες και να εφαρμόζει καινοτόμες και κυρίως αποτελεσματικές πολιτικές.

Η ιστοσελίδα σας είναι ένα πολύ χρήσιμο ‘εργαλείο’ για τους Δήμους και τους πολίτες. Οπωσδήποτε χρειαζόμαστε περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς όλοι πια ζούμε κάτω από τον ίδιο ευρωπαϊκό ουρανό.

 Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι σας και ποιες πρωτοβουλίες σκοπεύετε να αναπτύξετε στο εγγύς μέλλον για να κάνετε τη Λήμνο ένα καλύτερο μέρος για να ζει κανείς;

 Θέλουμε να ολοκληρώσουμε τα τρέχοντα έργα υποδομής και να ξεκινήσουμε καινούρια. Επίσης, θέλουμε να βελτιώσουμε τους υδάτινους πόρους, καθώς η καλύτερη διαχείριση του νερού και των αποβλήτων είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων μας, λόγω της μεγάλης αναγκαιότητας. Παράλληλα, επικεντρωνόμαστε στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών μας, την καλύτερη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων και σχεδιάζουμε περισσότερες πρωτοβουλίες για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα, την κοινωνική πρόνοια, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.

Με τις αποφάσεις μας, τις ενέργειές και τις πρωτοβουλίες μας στοχεύουμε στη βελτίωση των συνθηκών ζωής όλων των κατοίκων του νησιού και τη δημιουργία κινήτρων για να μπορέσουν οι νέοι να παραμείνουν και να δραστηριοποιηθούν εδώ.  Εργαζόμαστε στην κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον και τις ανάγκες του.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button