Περιοδικό

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα δίκυκλα και τρίκυκλα

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα δίκυκλα και τρίκυκλα

Γραφει ο Θ. Δημητριάδης

Σε δυο μήνες από σήμερα, τον Απρίλιο, θα ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά» για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Το νέο πρόγραμμα, με προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ για το 2022, περιλαμβάνει αυξημένες επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και δικύκλων, ενώ θεσπίζονται κοινωνικά κριτήρια για ΑμεΑ, τρίτεκνους και -για πρώτη φορά- για νέους έως 29 ετών.

Ειδική μέριμνα θα ληφθεί και για τις επιχειρήσεις σε νησιά. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο δεύτερος κύκλος του «Κινούμαι Ηλεκτρικά» θα έχει αναδρομική ισχύ από 1/12/2021 και οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους έως τις 31/12/2023.

Για τα φυσικά πρόσωπα το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό σε 8.000 ευρώ από 6.000 ευρώ που ίσχυε στον προηγούμενο κύκλο.

Αντίστοιχα, το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών δικύκλων και τρικύκλων κατηγορίας L5e έως και L7e αυξάνεται από 20% σε 40%, με μέγιστο πόσο τα 3.000 ευρώ (από 800 ευρώ).

Η απόσυρση του παλιού οχήματος επιβραβεύεται με 1.000 ευρώ, ενώ η αγορά του «έξυπνου» οικιακού φορτιστή με 500 ευρώ.

Για τις εταιρίες το ποσοστό επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνεται από 20% σε 30% και το μέγιστο ποσό επιδότησης θα ανέλθει σε 8.000 ευρώ ανά όχημα, ενώ ο αριθμός των οχημάτων για τον οποίο μία εταιρία δικαιούται επιδότηση δεν θα περιορίζεται πλέον αριθμητικά, σε αντίθεση με τον πρώτο κύκλο του προγράμματος.

Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία, οι οικογένειες που έχουν τουλάχιστον τρία εξαρτώμενα τέκνα θα δικαιούνται 1.000 ευρώ ανά εξαρτώμενο τέκνο, έναντι των συνολικά 1.000 ευρώ που προβλεπόταν στο παρελθόν. Επιπλέον, 1.000 ευρώ θα λαμβάνουν και οι νέοι έως 29 ετών.

Όλα ωραία και καλά, αλλά πρέπει να ξέρουμε και μερικά ακόμα πολύ σημαντικά πράγματα: 1) Πόσο θα στοιχίζουν, 2) Πόσο θα στοιχίζει η μπαταρία φόρτισης τους, 2) Πόσο ρεύμα θα καίει η φόρτιση, 3) Πόσα χιλιόμετρα θα μπορούμε να κάνουμε με μία φόρτιση, 4) Σε ποια μέρη, στους αυτοκινητόδρομους και στους επαρχιακούς δρόμους θα υπάρχουν φορτιστές π.χ. στα βενζινάδικα, 5) Πόσα θα είναι τα τέλη κυκλοφορίας κλπ.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button