Περιοδικό

Ισλί, τα Ποντιακά μελομακάρονα

Ισλί, τα Ποντιακά μελομακάρονα

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των μελομακάρονων. Τα ισλί είναι ένα ποντιακό γλυκό που μοιάζει πολύ με τα μελομακάρονα και έχει ρίζες στον Πόντο και την Καππαδοκία της Μικράς Ασίας. Το όνομα τους σημαίνει στα τούρκικα «δουλεμένο», επειδή η παρασκευή τους γίνεται στο χέρι με ειδικό τσιμπιδάκι. Είναι ένα παραδοσιακό, ημισιροπιαστό γλυκό, με καρύδια και μυρωδικά που το κάνουν πεντανόστιμο.

Στην Ελλάδα το έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία, ιδιαίτερα από το Προκόπιο της Καππαδοκίας, όπου συνήθιζαν να το φτιάχνουν στις δυο μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα διότι είναι νηστίσιμο. Ήταν ένα από τα πιο γνωστά γλυκά των Καραμανλήδων.

 

Το σχήμα του πλάθεται σε μορφή τριγώνου, το δε κέντημα γίνεται με μια ιδιαίτερη τεχνική και ειδικό τσιμπιδάκι ώστε μετά το ψήσιμο να παραμένει εμφανίσιμο.

Η ιδιαίτερη γεύση που έχει το γλυκό αυτό οφείλεται στα αγνά υλικά σε συνδυασμό με το καρύδι και τα διάφορα μυρωδικά, σε συνδυασμό με ελαφρύ σιρόπι που δεν λιγώνει τον λαιμό, αλλά αντίθετα διατηρεί τη γλυκιά γεύση του γλυκού. Να και μια συνταγή:

 

ΥΛΙΚΑ (Για τη ζύμη)

500 γρ. φυτικό βούτυρο

1 ποτήρι ζάχαρη

1 ποτήρι γάλα

1 μπέικιν πάουντερ

Μισό κουταλάκι του γλυκού αμμωνία

1 κιλό αλεύρι (περίπου, βλέπουμε εμείς πόσο χρειάζεται)

ΥΛΙΚΑ (Για τη γέμιση)

200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα

3 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη

1 κουταλιά του γλυκού κανέλα

Μισό κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο

ΥΛΙΚΑ (Για το σιρόπι)

2 ποτήρια ζάχαρη

1,5 ποτήρι νερό

Λίγο λεμόνι στυμμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τα αυγά, το γάλα, την αμμωνία, το μπέικιν και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι (όχι όλο, κρατάμε λίγο). Θέλουμε η ζύμη να είναι ελαστική, ώστε να πλάθεται. Αν μας βγει σφιχτή, προσθέτουμε σιγά σιγά χλιαρό νερό, μέχρι να μαλακώσει.

Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, φτιάχνουμε μικρές μπάλες, τις οποίες τις πατάμε για να τις ανοίξουμε, ούτως ώστε να βάλουμε στο κέντρο τη γέμισή μας (την οποία την κάνουμε ανακατεύοντας όλα τα υλικά που αναγράφονται παραπάνω, αφήνοντας, όμως, λίγο καρύδι για το πασπάλισμα στο τέλος). Μόλις τοποθετήσουμε τη γέμιση, κλείνουμε το μπαλάκι σαν μικρό πουγκί.

Έπειτα τα «χτενίζουμε» με μια τσιμπίδα ή με τα δάχτυλά μας, ώστε να τους δώσουμε κάποιο σχήμα.

Μετά τα τοποθετούμε στο ταψί, το οποίο πρώτα το έχουμε βουτυρώσει (αντί να το βουτυρώσουμε μπορούμε να βάλουμε λαδόκολλα) και τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά στους 180 βαθμούς.

Μόλις φουσκώσουν και ροδίσουν, τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

Όσο περιμένουμε να κρυώσουν, ετοιμάζουμε το σιρόπι, ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι, αφήνοντας τα να βράσουν για 5-7 λεπτά. Αν δούμε ότι πήζει, προσθέτουμε λίγο νερό και περιμένουμε μέχρι να πάρει βράση.

Μόλις το σιρόπι μας είναι έτοιμο, το ρίχνουμε καυτό πάνω από τα ισλί (τα οποία πρέπει να έχουν κρυώσει).

Τέλος, τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο καρύδι.

 

Φυσικά, εάν δεν έχουμε τον χρόνο ή την υπομονή για όλα αυτά, τα ζαχαροπλαστεία να είναι καλά, που είναι γεμάτα με γλυκά αυτήν την εποχή και διαθέτουν κι αυτό το ιδιαίτερο ποντιακό γλυκό.

ισλι.jpg

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button