ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ – Σύλλογος Προστασίας Κουνουπιών
ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑΣ – Σύλλογος Προστασίας Κουνουπιών
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.
Από την αρχή της πανδημίας ένα από τα μέτρα καταπολέμησης του θανατηφόρου COVIT-19 είναι να αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρος και ο συχνός αερισμός τους. Ακόμα και τώρα που λασκάρανε λίγο τα μέτρα στην εστίαση, απαγορεύονται τα τραπεζάκια μέσα και επιτρέπονται μόνον έξω στο πεζοδρόμιο, σε ανοιχτό χώρο, ενώ γίνονται συστάσεις τα αστικά λεωφορεία να έχουν συνέχεια ανοιχτά παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας. Τέλος, μια άλλη οδηγία για το καλοκαίρι που έρχεται είναι, στις κατασκηνώσεις που θα λειτουργήσουν, οι δραστηριότητες (ομαδικά παιχνίδια, χορωδίες, ψυχαγωγία κ.ά.) να γίνονται μόνον σε ανοιχτούς χώρους.
Έλα όμως που μαζί με τα ανοιχτά παράθυρα και τον καθαρό αέρα έρχονται και τα …κουνούπια. Αυτοί οι μικροσκοπικοί καμικάζι, που σκορπούν τον πανικό, δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε τη νύχτα και γενικά μας δημιουργούν μεγάλα προβλήματα.
Οι ειδικοί λένε ότι τα κουνούπια είναι το πιο θανατηφόρο έμβιο ον στον πλανήτη. Στις αρρώστιες που μεταφέρει συμπεριλαμβάνονται η ελονοσία, ο κίτρινος πυρετός και η εγκεφαλίτιδα. Κατά μία θεωρία, ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε από τσίμπημα κουνουπιού που μετέφερε τον ιό του Δυτικού Νείλου.
Η ελονοσία που μεταφέρουν τα κουνούπια προσβάλλει περίπου 250 εκατομμύρια ανθρώπους τον χρόνο, εκ των οποίων σκοτώνει το ένα εκατομμύριο. Τα περισσότερα θύματά της είναι παιδιά στην Αφρική.
Κάθε χρόνο αυτή την εποχή τα Υπουργεία Υγείας και Περιβάλλοντος οργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης και προστασίας των πολιτών από τα επικίνδυνα κουνούπια, τα οποία φέτος το καλοκαίρι, λόγω του ήπιου χειμώνα και των βροχών της άνοιξης, προβλέπεται ότι θα είναι περισσότερα και πιο επικίνδυνα. Πέρσι στους νομούς Ξάνθης και Καβάλας είχαμε 27 κρούσματα, ενώ πανελλαδικά θρηνήσαμε 11 θανάτους από το λεγόμενο «Ιό του Δυτικού Νείλου».
Ως ένα μέτρο αντιμετώπισης του προβλήματος, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Γενικής και Εφαρμοσμένης Ακαρολογίας και Εντομολογίας προτείνει για φέτος, από τους ψεκασμούς των κουνουπιών να προστατεύονται τα βατράχια, τα σκαθάρια, οι λιβελούλες και τα έντομα copepops, τα οποία είναι φυσικοί εχθροί των κουνουπιών και τρέφονται με αυτά.
Στη Σουηδία, αντίθετα, που έχει χιλιάδες λίμνες, τα κουνούπια όχι μόνον δεν καταπολεμούνται με ψεκασμούς, αλλά …προστατεύονται! Υπάρχουν μάλιστα σε όλη τη χώρα οργανωμένοι σύλλογοι με χιλιάδες μέλη που τα υπερασπίζονται δυναμικά με κινητοποιήσεις και εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κόσμου!
Για την ακρίβεια, τα μέλη αυτών των συλλόγων είναι ιδιαίτερα φιλόζωοι και οικολόγοι. Υπάρχει στη Σουηδία ένα πολύ όμορφο τοπικό πουλί, που μοιάζει τη δική μας καρδερίνα, το οποίο τρέφεται αποκλειστικά με κουνούπια – όπως τα δικά μας χελιδόνια τρέφονται με μυγάκια και κουνουπάκια.
Αυτό το όμορφο πουλί, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει με εξαφάνιση, διότι λόγω των ψεκασμών από τους αγρότες στις καλλιέργειες, μειώθηκαν τα κουνούπια, οπότε η σουηδική αυτή καρδερίνα δεν έχει τι να φάει, αδυνατίζει και πεθαίνει από ασιτία.
Οι σύλλογοι λοιπόν των φιλόζωων ήλθαν σε σύγκρουση με τους αγρότες για τους ψεκασμούς, έκαναν οργανωμένες δυναμικές εκδηλώσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου, διαβήματα στους δήμους, στους βουλευτές, στα υπουργεία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και τελικά πέτυχαν να προστατεύεται ένας αριθμός κουνουπιών που θα είναι επαρκής ποσότητα τροφής για τις σουηδικές καρδερίνες.