ΑνακοινώσειςΕπιλεγμένα

Ήταν μια δυνατή παρουσια των Νησιωτών στο Υπουργείο Υγείας. (φωτο)

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΛΗΜΝΟΥ                                                                                   Μύρινα 7-11-2023

Πλατεία ΟΤΕ Παπουτσίδειο 2ος όροφος                                                              Αριθμός Πρωτοκόλλου: 32

Μύρινα Λήμνου Τ.Κ. 81400

Τηλ: 6938180514

Email: adedyntlimnou@gmail.com

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για την παναιγαιακή κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου με επιτυχία και με τη μαζική συμμετοχή εκατοντάδων νησιωτών, η παναιγαιακή κινητοποίηση για την υγεία, στο Υπουργείο Υγείας, στην Αθήνα.

Στην παράσταση διαμαρτυρίας προς τον Υφυπουργό Υγείας κο Θεμιστοκλέους, αντιπροσωπεία εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα,  έθεσε τα προβλήματα και οι δραματικές ελλείψεις των νοσοκομείων και των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των νησιών και ζήτησε απαντήσεις και δεσμεύσεις στα αιτήματα.

Για τη Λήμνο, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ Κώστας Μαδυτινός, έθεσε το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Λήμνου σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό, του αυξανόμενου αριθμού επικουρικών και συμβασιούχων υγειονομικών που είναι πάνω από το 1/3 του συνολικού προσωπικού του νοσοκομείου και ζήτησε την πλήρη κάλυψη του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό και τη μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων.

Είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχει ένας γιατρός σε βασικές ειδικότητες αφού έτσι δημιουργούνται δυσμενείς συνθήκες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ελλείψεις πότε σε αναισθησιολόγους, πότε σε χειρουργούς, πότε σε καρδιολόγους κλπ. Εξέφρασε την αντίθεση των εργαζομένων και των σωματείων τους,  σε ιδιώτες γιατρούς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ ζήτησε να απαντήσει η ηγεσία του υπουργείου στο αίτημα του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Λήμνου για νέο Οργανισμό που θα συμπεριλαμβάνει και νέες ειδικότητες γιατρών που δεν υπάρχουν σήμερα, όπως πχ του ουρολόγου.

Έθεσε τα αιτήματα για μαγνητικό τομογράφο στο νοσοκομείο του νησιού για δωρεάν μαγνητικές τομογραφίες, καθώς και την κάλυψη των οργανικών κενών του ιατρείου ΠΕΔΥ της Μύρινας με 2 μόνιμους γιατρούς, (σήμερα δεν υπάρχει κανένας).

Επίσης ζήτησε την πλήρη στελέχωση των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων της Λήμνου με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και την ίδρυση και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας στο νοσοκομείο του νησιού, αφού τώρα οι αεροδιακομιδές έχουν καταντήσει σχεδόν καθημερινό φαινόμενο.

Τέλος ζήτησε να απαντήσει η ηγεσία του υπουργείου στις συγκεκριμένες προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών για κίνητρα στους γιατρούς που καλούνται να εργαστούν στα νοσοκομεία των νησιών.

  Ο Υφυπουργός Υγείας κος Θεμιστοκλέους δεν απάντησε και δεν δεσμεύτηκε σε κανένα από τα παραπάνω συγκεκριμένα αιτήματα.

  Οι απαντήσεις του προς όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας, ήταν γενικές, αόριστες και μερικές φορές απαράδεκτες.

Είπε ότι η χρηματοδότηση των νοσοκομείων αυξήθηκε κατά 70% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, (από τις ελλείψεις των νοσοκομείων αυτό δεν φαίνεται), ότι η νομοθεσία δεν επιτρέπει να μπουν μαγνητικοί τομογράφοι σε όλα τα νοσοκομεία και ότι αυτό γίνεται για την προστασία των πολιτών!!! Όταν ρωτήθηκε πώς εννοεί την προστασία των πολιτών, παρέπεμψε στην επιστημονική επιτροπή χωρίς να εξηγήσει!

Υπεραμύνθηκε της διατήρησης του επικουρικού προσωπικού, λέγοντας ότι αυτό κάνει την ίδια δουλειά με το μόνιμο προσωπικό και είπε ότι η θητεία τους θα παραταθεί, ενώ ανήγγειλε ξανά 6.500 διορισμούς υγειονομικού προσωπικού για το 2024, εξαγγελίες που έχουν γίνει και τα προηγούμενα χρόνια και δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί, αλλά ακόμα και αν υλοποιηθούν απέχουν πολύ από τις πάνω από 30.000 ελλείψεις των νοσοκομείων σε υγειονομικό προσωπικό.

Τέλος ανήγγειλε κίνητρα για τους γιατρούς σε περιοχές που οι προκηρύξεις αποβαίνουν άγονες, χωρίς όμως να πει συγκεκριμένα ποια είναι αυτά τα κίνητρα.

Το τελικό συμπέρασμα της αντιπροσωπείας από την παράσταση διαμαρτυρίας προς τον Υφυπουργό Υγείας, είναι η εμμονή της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας στην πολιτική που υποβαθμίζει την υγεία του λαού και τη μετατρέπει σε εμπόρευμα, που κλείνει νοσοκομεία, αφήνει κουφάρια τα Κέντρα Υγείας, με χιλιάδες κενές θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού. Γι’ αυτό και είναι μονόδρομος η συνέχιση των παναιγαιακών κινητοποιήσεων, των 178 σωματείων, συλλόγων και φορέων των νησιών, ακόμα πιο μαζικά, μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΔΥΤΙΝΟΣ

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button