ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Και άλλες “λεπτομέρειες” απο την Πυρκαγιά 9/9/39, την “αποφράδα” μέρα για τη Λημνο

Γράφει η Καιτη Σαπερα
Από όσο έχω ακούσει τα εισιτήρια που κόπηκαν για αυτούς που μπήκαν να παρακολουθήσουν το έργο στο κινηματογράφο 9/9/1939 ήταν πάνω από διακόσια. Οι καέντες και αυτοί που κατέληξαν από τα εγκαύματά τους ήταν 56 και μάλιστα κατά πως τα ονομάζουν τα επίλεκτα άτομα της λημνιακής κοινωνίας και πολλές μητέρες με παιδιά.
Τι συνέβη; Διάλεγαν οι φλόγες;
 Στον κόσμο μέσα από αυτούς πού σώθηκαν, υπήρχε μία θεία μου η οποία μας έλεγε πολλά χρόνια μετά, τότε ήταν παιδούλα περί τα 15 χρόνων. Άνοιξαν, ξεκάρφωσαν τα παράθυρα και κάποιοι χειροδύναμοι άρπαζαν τον κόσμο και τους πετούσαν έξω από τα παράθυρα και κάποιο άλλοι απ έξω τους αγκάλιαζαν, όσοι δεν ήθελαν να υποστούν αυτό το “χειρόπιασμα”, προτίμησαν να φύγουν από την είσοδο-έξοδο και έγινε ό,τι έγινε.
Με αυτή τη λογική εξήγηση δικαιολογείται γιατί όλοι αυτοί που βρήκαν τραγικό θάνατο στον κινηματόγραφο-τζαμί ήταν το λεγόμενο “αφαν κατέ” της λημνιακής κοινωνίας. Δύο πρώην Δήμαρχοι, ο Επαρχος, δύο γιατροί κλπ.
Δεν υπήρχαν στο Κάστρο γιατροί να περιθάλψουν τους τραυματίες και κατέβηκαν από το Μούδρο ο γιατρός Δημητριάδης και ο φαρμακοποιός Ραφτόπουλος για να βοηθήσουν στην περίθαλψη των εγκαυματιών. Την τελευταία πληροφορία μου την έδωσε ο Γιώργος Ραφτόπουλος φαρμακοποιός και ο ίδιος ενώ ο πατέρας του ήταν ο φαρμακοποιός του Μούδρου.
Ευχαριστώ
Σημ. LimnosNea.gr : Στη φωτογραφία  ο χώρος με το εκκλησάκι στην Αγορά της Μύρινας όπου ήταν ο Κινηματογράφος που καηκε
Εκεί επι τουρκοκρατίας υπηρχε Τζαμί το οποίο με τη απελευθέρωση εκχωρήθηκε σε ιδιώτη που το μετέτρεψε σε αιθουσα εκδηλώσεων,  αφού κατεδάφισε το Μιναρέ του…  Η αιθουσα αυτή χρησιμοποιήθηκε και για Κινηματογραφικές Προβολές.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button