Και έφαγαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα
Και έφαγαν αυτοί καλά, κι εμείς καλύτερα
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Πείνασαν οι άνθρωποι, να μη φάνε κάτι να κόψουν την πείνα τους;
Ανάμεσα στις άλλες επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια της επανάστασης του 1821 ήταν και το επίσημο δείπνο, που παρέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους επίσημους. Μας το μετέδωσαν τόσο παραστατικά και χορταστικά τα κανάλια στις ειδήσεις, που θυμήθηκα την παροιμία «Φάτε μάτια ψάρια, κι η κοιλιά περίδρομο».
Τι περιλάμβανε λοιπόν αυτό το δείπνο;
Το πρώτο πιάτο ήταν μπισκότο ζυμωμένο με μελάνι σουπιάς, κρέμα λευκού ταραμά και αυγά ψαριού.
Ακολούθησε σούπα κακαβιά με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια με σέλινο, μυρώνια, καυκαλήθρες και λάδι Καλαμάτας.
Μετά από αυτά τα ορεκτικά, που άνοιξε η όρεξη για καλά, το δεύτερο πιάτο ήταν κιμάς γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών τυλιγμένος σε φύλλο λάχανου, αρωματισμένος με κιτρινόριζα και κρόκο Κοζάνης.
Στη συνέχεια ακολούθησε τρίτο πιάτο με φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης.
Τέλος, το επιδόρπιο περιλάμβανε λευκή σοκολάτα και μαστίχα Χίου με φιστίκια Αιγίνης.
Όλα αυτά συνοδεύονταν με λευκά κρασιά από τον ελληνικό αμπελώνα, και το δείπνο έκλεισε με γλυκό κόκκινο «Αποσπερίτη» από την Οινοποιητική Λειψών. Μάλιστα ο «Αποσπερίτης» είναι ένα δυσεύρετο κρασί καθώς προέρχεται από την ποικιλία «Φωκιανό».
Δεν παραπονιέμαι, κι εγώ έφαγα στο σπίτι τον παραδοσιακό μπακαλιάρο σκορδαλιά και για επιδόρπιο χαλβά Αχιλλαδέλη, και χόρτασα μια χαρά.
Από περιέργεια, όμως, θα ήθελα να είμαι μέλος κάποιας παρόμοιας διπλωματικές, πολιτικής, βασιλικής ή οικονομικής αποστολής, να δω τι τρώνε σ’ αυτά τα επίσημα «γεύματα εργασίας» και τα «επίσημα δείπνα».
Υπενθυμίζω ότι αρκετοί βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας φαίνονται ενοχλημένοι και διαμαρτυρήθηκαν, όπως διαβάζω στο newsbreak.gr: «Πόσα πληρώσαμε εντέλει για να τους ταΐσουμε κιμά γαρίδας στο προεδρικό μέγαρο»;