Απόψεις

Και καταδυτικό τουρισμό μπορεί να έχει η Λήμνος

Και καταδυτικό τουρισμό μπορεί να έχει η Λήμνος

Τη λίστα με τα καλύτερα μυστικά νησιά στον κόσμο για διακοπές απομόνωσης δημοσίευσε το διεθνούς φήμης ταξιδιωτικό περιοδικό Travel & Leisure. Ανάμεσα σ’ αυτά η Σκόπελος καταλαμβάνει την 6η θέση για τα ειδυλλιακά τοπία της, τα γραφικά σοκάκια, τις ταβερνούλες με τις μπλε στέγες και το πλήθος Βυζαντινών εκκλησιών, όπως τονίζει η αρθρογράφος της λίστας του κορυφαίου ταξιδιωτικού περιοδικού του κόσμου.
Η περιγραφή για τη Σκόπελο ολοκληρώνεται με το συμπέρασμα πως δεν είναι τυχαίο ότι το νησί επελέγη για την κινηματογραφική μεταφορά του διαχρονικού μιούζικαλ «Mamma Mia» που δεν έχει παύσει να ενθουσιάζει το αμερικανικό αλλά και ευρύτερα το παγκόσμιο κοινό.
Την ίδια στιγμή, οι λάτρεις του καταδυτικού τουρισμού στην Ευρώπη συστήνουν το ναυάγιο «Χριστόφορος» στη Σκόπελο, ως ένα από τα πλέον καλοδιατηρημένα σύγχρονα ναυάγια της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Σχετικά με τις παραπάνω διακρίσεις, η πρόεδρος της επιτροπής τουρισμού του δήμου Σκοπέλου, Ιωάννα Ευσταθίου εξηγεί ότι «Mamma Mia, καταδύσεις, πεζοπορία, γάμοι, γαστρονομία και μοναστήρια είναι μερικά μόνο από τα σημεία του προορισμού που αναδεικνύουμε ως δήμος και που ταιριάζουν απόλυτα με τις νέες τάσεις της εποχής μας. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και οι πρόσφατες διεθνείς διακρίσεις του προορισμού αλλά και τα πρώτα μηνύματα που δεχόμαστε από τουρίστες και ταξιδιωτικά γραφεία για το 2021».

 

Κάποτε θα πρέπει να ενημερωθούν όλοι αυτοί, ταξιδιωτικά περιοδικά, γραφεία και οργανισμοί για τη Λήμνο, η οποία προσφέρει πολλά περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο ελληνικό νησί: Απέραντες αμμουδιές, αμμοθίνες, απολιθωμένο δάσος, υδροβιότοπους με φλαμίγκος, έναν μεγάλο κόλπο για διεθνείς αγώνες σέρφινγκ και θαλάσσια αθλήματα (Κέρος), αρχαιολογικούς τόπους (Ηφαιστία, Πολιόχνη, Καβείρια), βυζαντινά κάστρα και εκκλησίες, συμμαχικά νεκροταφεία (σε Μούδρο και Πορτιανού), έκθεση σπογγαλιείας, λαογραφικά μουσεία, πινακοθήκη, βιβλιοθήκες, αλυκή, αρχαιολογικό μουσείο, αμέτρητα εξωκλήσια, εκκλησιά χωρίς σκεπή μέσα σε βράχο, εργαστήρια της περίφημης Λημνίας Γης, πετρόχτιστα παραδοσιακά σπίτια, παραδοσιακές βιοτεχνίες (γαλακτοκομικές, χαλβά, αλίπαστων, καβουρμά, αρτοσκευάσματα  κ.ά.), βραβευμένα διεθνώς κρασιά και θυμαρίσιο μέλι, τρία υπερπολυτελή ξενοδοχεία, σύγχρονα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ψαρότοπους, ανεμόμυλους, γραφικές παραλιακές ταβέρνες, μαγικά ηλιοβασιλέματα στο Άγιο Όρος κλπ. κλπ.

Όσο για τον καταδυτικό τουρισμό, η Λήμνος έχει μια ολόκληρη πολιτεία στα βορειοανατολικά βυθισμένη μέσα στη θάλασσα. Είναι ένα στενόμακρο νησί, η Χρύση, κοντά στο χωριό Παναγιά όπως αναφέρει κι ο Όμηρος στην αρχαιότητα, το οποίο βυθίστηκε και σήμερα αποτελεί αβαθείς υφάλους, τους Μύθωνες, με βάθος 3 – 20 μέτρα, ιδανικό καταφύγιο για τα ψάρια, βιότοπο και παρθένο ψαρότοπο.

Στην ναυσιπλοΐα είναι σημειωμένο στους ναυτικούς χάρτες ώστε να αποφεύγονται ναυάγια.

Όλοι ξέρουμε την ιστορία του Φιλοκτήτη, του μυθικού ήρωα.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εκστρατείας των Ελλήνων εναντίον της Τροίας, ο Φιλοκτήτης μαζί με τον Ηρακλή πήγαν στο νησάκι Χρύση όπου προσέφεραν θυσίες στο βωμό της Θεάς Χρύσης που υπήρχε εκεί. Αργότερα, ο Φιλοκτήτης ξαναπήγε στο βωμό της Θεάς Χρύσης για να προσφέρει θυσίες για λογαριασμό όλων των Αχαιών. Τότε τον δάγκωσε φίδι στο πόδι, με αποτέλεσμα να υποφέρει από δυνατούς πόνους και από την πληγή του ποδιού του να βγαίνει μια άσχημη μυρωδιά. Οι Αχαιοί τον εγκατέλειψαν στη Λήμνο και έφυγαν για την Τροία. Ο Φιλοκτήτης έμεινε για πολλά χρόνια στη Λήμνο μέσα σε μια σπηλιά. Έβρισκε τροφή κυνηγώντας με τα όπλα του Ηρακλή που είχε και ανακουφιζόταν από τους πόνους του ποδιού του με τη “Λημνία Γη”, ενός θεραπευτικού χώματος που υπάρχει στην περιοχή του Μόσυχλου.

Τους Μύθωνες τους ξέρουν καλά οι ντόπιοι ερασιτέχνες ψαράδες. Απομένει να αξιοποιηθούν και ως εναλλακτική δραστηριότητα για τους λάτρεις της θαλάσσιας κατάδυσης και εξερεύνησης.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button