Περιοδικό

Και  μια κηδεία σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες ? Καμία σχέση !

Γράφει (καθε Παρασκευη) η  Χριστινα Κάβουρα

Και  μια κηδεία σαν των πολλών ανθρώπων τις κηδείες ?

Καμία σχέση !

 Εκατομμύρια κόσμου στήθηκαν μπροστά στις τηλεοράσεις τους, τάμπλετ, κινητά  για να παρακολουθήσουν το γεγονός της χρονιάς,  ήτοι  μια κηδεία ! Τεράστιος αριθμός ατόμων, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ και δεν βλέπω να ξαναγίνεται, τουλάχιστον σε κηδεία.

Θα μου πείτε δεν ήταν  η οποιαδήποτε κηδεία, ήταν η κηδεία μιας Βασίλισσας που βασίλεψε 70 χρόνια και απεβίωσε πλήρης ημερών  σε ένα Κράτος που αξιολογεί  διαφορετικά έως περίεργα τέτοια  συμβάντα!

Ίσως δεν θα ξανασυμβεί  να  παρακολουθήσει ο κόσμος πια κάτι ανάλογο,  ίσως δεν θα ξαναδούμε και εμείς  τέτοια υπερπαραγωγή,  τόσα αγήματα,  Γρεναδιέροι, βασιλικές φρουρές,  Ναυτικό,  γκάιντες,   στολές μεσαιωνικές και σύγχρονες,  τέτοιο υπερθέαμα !

Μείναμε κατάπληκτοι από τις ουρές του κόσμου που ήθελε να αποτίσει τελευταίο φόρο τιμής στην Βασίλισσά του, να περάσει απλά μπροστά από το καλυμμένο φέρετρο, να δείξει τον σεβασμό του ?  να εκφράσει  κάποιο συναίσθημα λίγο ξένο  σε εμάς,  ίσως να λάβει μέρος με τον τρόπο του στην κηδεία.

Ατέλειωτες ώρες αναμονής,  κάτι που εμείς …. οι άλλοι, ιδιαίτερα οι Μεσογειακοί προσπαθούσαμε εις μάτην να κατανοήσουμε  ενώ οι παρουσιαστές  του …. Φαινομένου αυτού  από τις τηλεοράσεις είχαν καλέσει μέχρι και ψυχολόγους για να μπορέσουν να εξηγήσουν το γεγονός αυτό !

Αδιανόητες καταστάσεις, εθελοντές που βοηθούσαν τα πλήθη στις ουρές που σχηματιζόταν συνέχεια, η Αστυνομία είχε βγάλει  έκτακτο ανακοινωθέν  να  έχουν  οι «προσκυνητές»  μαζί τους νερό και  λίγο  φαγητό,  ώστε να μην λιποθυμήσουν,  κάτι που βεβαίως συνέβη, να έχουν υπομονή  που – πράγμα αδιανόητο για εμάς –  είχαν,  μένοντας και περιμένοντας με τις ώρες, ενώ εμείς μέναμε κατάπληκτοι από το γεγονός αυτό, μη μπορώντας με τα δικά μας μέτρα να το ερμηνεύσουμε !

Τελικά η παράδοση έχει σημαντικό ρόλο στην Αγγλία ! Σύμφωνα λοιπόν με την παράδοση η κηδεία έπρεπε να εξελιχθεί με έναν ειδικό τρόπο, όπως και εξελίχθηκε !

Όποιος από εμάς είχε δει το  «crown»,  πολύ πετυχημένο σήριαλ για την Βασιλική Οικογένεια,  καταλάβαινε ότι  η εδώ  «χολιγουντιανή  παραγωγή»   υπερέβαινε κατά πολύ το «crown»  αφού οι δυνατότητες  που είχε το Κράτος και η Βασιλική Οικογένεια   ήταν μεγάλες  αλλά  και τα χρήματα που ξοδεύτηκαν  ήταν πολύ περισσότερα !

Εστεμμένοι,  Αρχηγοί Κρατών,  τέως Βασιλείς και  πολλοί ευγενείς και «γαλαζοαίματοι»  πήραν μέρος στην πρώτη νεκρώσιμη ακολουθία,  ενώ η ίδια η Βασίλισσα είχε επιλέξει τους ύμνους οι οποίοι θα ψάλλονταν στην κηδεία της !  Μακάβριο για τα δεδομένα μας αλλά προφανώς  αποδεκτό  και όχι ασυνήθιστο  για  τα δικά τους !

(μεταξύ μας έχουμε δει πρόβα γάμου, πρόβα νυφικού αλλά πρόβα κηδείας  δεν έχουμε ξαναδεί, αλλά οι Άγγλοι ήταν καιρός που την … προβάριζαν!)

Επίσης ο ενδυματολογικός κώδικας  ήταν κάπως παρωχημένος για εμάς τους απλούς θνητούς,  φράκο για τους κυρίους μαύρο ένδυμα και καπέλο  για τις κυρίες !  Ακόμα και οι πολίτες στις ουρές για τον τελευταίο χαιρετισμό στην Βασίλισσα έπρεπε να είναι ανάλογα ενδεδυμένοι με  μαύρα ή σκούρα ρούχα !

Δεν παίζεται η παράδοση στην Αγγλία !

Κάποιες φορές βλέποντας κάστρα, Αβαεία,  λοφία, φράντζες, φούντες, φούστες, φτερά και πολλά άλλα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών στολών που ήταν διαφορετικές από τα διάφορα μέρη της κοινοπολιτείας   ήταν  λες και είχαμε μεταφερθεί στο μεσαίωνα !

Πλήθη λοιπόν κόσμου συνέρρεαν ακατάπαυστα, όσοι είχαν περάσει μπροστά από το φέρετρο ήταν πολύ ευχαριστημένοι που το κατόρθωσαν, δεν μιλώ για τις «παράτες»  ίσως αυτές αρέσουν σε όλους μας, σαν  ένα ….  οφθαλμόλουτρο !  Κάποιος είχε κουβαλήσει και την σκάλα του ώστε να την στήσει και να βλέπει καλύτερα !  Μιλώ για το φαινόμενο να θέλουν να περάσουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπροστά από ένα καλυμμένο φέρετρο !

Και τα λουλούδια που είχαν κατακλύσει το χώρο, άπειρα μπουκέτα,  έτσι που είχαν επιστρατευτεί εθελοντές να βγάζουν  και να απομακρύνουν τα περιτυλίγματά τους.

 

Δεν θα αναφερθώ στο θέμα της βασιλείας στην Αγγλία, θεσμός τόσο ξένος με τα δικά μας δεδομένα από αρχαιοτάτων χρόνων,  αναφέρομαι μόνο σε μια κηδεία.

Συμπέρασμα :  Η κηδεία της Ελισάβετ  νίκησε την αδιαφορία που επικρατεί σε πολλούς τομείς στις μέρες μας !

 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button