Απόψεις

Καρπούζι : Έλα να πάρεις!

Έλα να πάρεις καρπούζι!

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Τον καιρό των παππούδων μας δεν πουλούσαν και δεν αγόραζαν καρπούζια. Είχαν τα δικά τους στον κήπο και τον μπαχτσέ, κάτι τεράστια αμερικάνικα των 30 οκάδων, όπως και τα άλλα φρούτα, τζάνερα, σύκα, αχλάδια, δαμάσκηνα, σταφύλια, κυδώνια, ρόδια κλπ. Και ήταν σίγουροι για την ποιότητα τους, γι’ αυτό και έλεγαν «Παπούτσι και καρπούζι από τον τόπο σου».

Αργότερα οι μπαχτσέδες καταργήθηκαν γιατί τους χτίσαμε και πολλά από τα φρούτα που τρώμε είναι εισαγόμενα από την Τουρκία, Αργεντινή, Χιλή κ.ά. Και πολλά εγχώρια είναι υβρίδια μπολιασμένα. Και για να έχουν οι παραγωγοί περισσότερα κιλά, τα ποτίζουν, λιπάσματα κλπ.  Γι’ αυτό και οι πλανόδιοι καρπουζάδες φωνάζουν «Καρπούζι με το μαχαίρι», δηλαδή, επειδή δεν είναι πάντα σίγουρο αν θα είναι ώριμο και καλό, έλα πρώτα τα το δοκιμάσεις.

Τώρα τελευταία βλέπω στα σουπερμάρκετ να πουλάνε μισά καρπούζια, όπως στο εξωτερικό τα πουλάνε σε φέτες, επειδή ολόκληρο το καρπούζι είναι βαρύ για να το κουβαλήσεις και δεν χωράει και στο ψυγείο.

Άλλαξαν οι καιροί. Παραμένει όμως η παλιά παροιμία:  «Με το καρπούζι και τον γάμο δεν ξέρεις τι θα σου βγει, καλό ή κολοκύθι»!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button