Περιοδικό

Κατ’ οίκον περιορισμός στη Λήμνο – τι μπορείς να κάνεις

Κατ’ οίκον περιορισμός στη Λήμνο – τι μπορεί κανείς να κάνει

Έχουμε αρκετές επιλογές. Κάτι μπορούμε να κάνουμε μέσα στο σπίτι αξιοποιώντας χρήσιμα, δημιουργικά και ευχάριστα τον χρόνο μας.

Να μερικές προτάσεις. Όλο και κάποια θα σου ταιριάζει:

1)        Διαβάζουμε ένα καλό και ενδιαφέρον βιβλίο. Από τη βιβλιοθήκη μας, ή από το Ιντερνέτ. Από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (πληροφορίες στο βίντεο: https://youtu.be/pHI1m3yTvEE  ή από την Εθελοντική Ομάδα Δράσης νομού Πιερίας (πληροφορίες στο www.otoposmou.gr  – Διαγωνισμός Διηγήματος).

2)        Ανοίγουμε το τεφτέρι με τα τηλέφωνα και παίρνουμε τηλέφωνο όλους με τη σειρά, ιδίως σ’ εκείνους που έχουμε πολύ καιρό να τηλεφωνήσουμε.

3)        Μαθαίνουμε να ανοίγουμε φύλλο για πίτα, να ζυμώνουμε και να ψήνουμε ψωμί. Είναι πανεύκολο.

4)        Μαγειρεύουμε ένα νόστιμο φαγητό ή γλυκό. Αναμετρήσου με τον πάγκο και τα υλικά της κουζίνας σου και φτιάξε πιάτα με φαντασία και έμπνευση. Μην πτοηθείς αν το αποτέλεσμα δεν δείχνει να ικανοποιεί ιδιαιτέρως τους γύρω σου. Ίσως να μην είναι σε θέση να εκτιμήσουν σωστά το γαστρονομικό σου ταλέντο (την επόμενη φορά, πάντως καλού-κακού, χρησιμοποίησε και κανένα βιβλίο συνταγών).

5)        Φτιάξε σπιτικό χειροποίητο τραχανά. Είναι εύκολο.

6)        Κάνε εκείνη την επισκευή στο σπίτι που όλο την αναβάλλεις.(π.χ. βάψιμο, υδραυλικά). Μπορεί τα χέρια σου να πιάνουν. Δημιούργησε πρωτότυπες συνθέσεις από υλικά που μπορείς να βρεις εύκολα μέσα στο σπίτι σου (ξύλο, πλαστικό, μπογιές).

7)        Ξυλουργική. Μπορείς να κατασκευάσεις ή να διορθώσεις ένα παλιό έπιπλο, να φτιάξεις ράφια στο γκαράζ για τα εργαλεία, κάδρα για πίνακες, ένα καρεκλάκι, κ.ά.

8)        Μάθε να αλλάζεις τα λάδια και το φίλτρο του αυτοκινήτου, ακόμα και τα φρένα και τις λάμπες. Δεν είναι δύσκολο ούτε ακριβό, ούτε χρειάζεται ολόκληρο συνεργείο, 2-3 εργαλεία μόνο και μια ράμπα. Γιατί να εξοικονομήσεις χρήματα; Όλοι ξέρουμε πόσο κοστίζουν τα σέρβις.

9)        Πλύνε μόνος σου το αυτοκίνητο, μέσα-έξω.

10)     Άκουσε μουσική και τα αγαπημένα σου τραγούδια.

11)     Σταυρόλεξα, Sudoku, πάζλ. Άσκησε με κάθε τρόπο το μυαλό σου μέσα από διάφορα δημιουργικά παιχνίδια.

12)     Κάνε γυμναστική. Και λίγη δίαιτα να χάσεις 1-2  κιλά. Για να σε χωράει το μαγιό όταν θα έλθει το καλοκαίρι.

13)      Οργάνωσε παλιές φωτογραφίες φτιάχνοντας ένα άλμπουμ.

14)     Αν έχουμε κήπο, φυτεύουμε λουλούδια ή λαχανικά. Τώρα είναι η εποχή.

15)     Βγάζουμε και ετοιμάζουμε τα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά ρούχα, σεντόνια, παπούτσια κλπ. Το καλοκαίρι δεν θα αργήσει να έλθει.

16)     Γράψε κάτι. Ένας στους δύο Έλληνες γράφει. Δεν είναι απαραίτητο να γράψεις ένα μεγάλο βιβλίο, υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, π.χ. αναμνήσεις, ποιήματα, συνταγές της μαμάς ή της γιαγιάς.

17)      Γράψε την αυτοβιογραφία σου για τα παιδιά και τα εγγόνια σου.

18)      Εξασκήσου σε ένα μουσικό όργανο, π.χ. φυσαρμόνικα, κιθάρα κ.ά.

19)     Χειροποίητες κατασκευές. Μπορείς να φτιάξεις κοσμήματα, διακοσμητικά για το σπίτι, πλεκτά, σεμέν κ.ά.

20)     Το πάπλωμα μαλακό και ζεστό. Ευκαιρία να συμβάλουμε στη λύση του μεγάλου προβλήματος της υπογεννητικότητας στη χώρας μας.

 

Ασφαλώς τηρούμε όλοι με ευλάβεια τις οδηγίες να μένουμε μέσα στο σπίτι.

Όμως μπορούμε να βγαίνουμε έξω και να πηγαίνουμε μοναχοί μας, σε μέρη όπου δεν έχει καθόλου κόσμο.

Τι μπορείς λοιπόν να κάνεις μόνος σου έξω από το σπίτι;  Να μερικές προτάσεις:

1)        Πάρε μια σακούλα κι ένα μαχαιράκι και πήγαινε να μαζέψεις χόρτα, ραδίκια και ζωχιές στα χωράφια. Αν σ’ αρέσουν, και σαλιγκάρια,

2)        Πήγαινε στα Θέρμα ή τις άλλες πηγές και βρύσες και γέμισε τα μπετονάκια πόσιμο νερό.

3)        Πάρε τη φωτογραφική σου μηχανή ή το κινητό και πήγαινε να βγάλεις φωτογραφίες τα όμορφα τοπία του νησιού.

4)        Πήγαινε μια βόλτα με το ποδήλατο.

5)        Πήγαινε για ψάρεμα. Μπορεί να μη πιάσει πολλά ψάρια, ή ακόμα και τίποτα, αλλά θα ξεσκάσεις, θα απολαύσεις τον φλοίσβο από τα κύματα και θα γαληνέψει το πνεύμα σου.

6)        Βγάλε μια βόλτα το σκυλί σου.

7)        Πήγαινε έναν περίπατο στο κάστρο της Μύρινας με τα ελάφια.

8)        Πήγαινε μια μικρή εκδρομούλα στον Αη-Γιάννη Κάσπακα με τους περίεργους βράχους, στο αγίασμα της Ζωοδόχου Πηγής στον Κότσινα, στις γραφικές αμμοθίνες στο Γομάτι,, στους ανεμόμυλους και την πινακοθήκη στον Κοντιά, στο γραφικό Διαπόρι, στο λαογραφικό μουσείο στο Πορτιανού, στην έκθεση σπογγαλιείας στη Νέα Κούταλη, στον φάρο στην Πλάκα, στη λίμνη Αλυκή, Ηφαιστία, Καβείρια, Πολιόχνη, ακόμα και στην Παναγία Κακαβιώτισσα, ο καιρός τώρα είναι καλός και δεν είναι δύσκολο.

9)        Ευκαιρία να επισκεφτείς κάποια από τις λημνιές βιοτεχνίες και να ψωνίσεις. Για παράδειγμα, Αχιλλαδέλης στα Θέρμα (ταχίνι, χαλβά, γλυκά κουταλιού), Παλαίστρος στον Κορνό (καβουρμά), ένα από τα 5 οινοποιεία, το εργαστήριο Χρυσάφη στην Ατσική, τα κεραμικά στο Κοντοπούλι, αλίπαστα στο Μούδρο (Λήμνου Θάλασσα) και Νέα Κούταλη (Κουταλιανός), μέλι, ηλεκτρικές κουβέρτες στο Μούδρο κ.ά.

10)     Το βραδάκι πήγαινε να απολαύσεις το μαγικό ηλιοβασίλεμα στο βάθος του ορίζοντα με τα χρυσοκόκκινα χρώματα.

 

Υπομονή. Μπόρα είναι, θα περάσει!

Αρκεί να καταλάβουμε όλοι ότι είμαστε σε πολεμική περίοδο και να τηρούμε με ευλάβεια τις οδηγίες και τα μέτρα προστασίας.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button