Απόψεις

Καβείριο Λήμνου – Μια νέα άποψη και προοπτική

Καβείριο Λήμνου – Μια νέα άποψη και προοπτική

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

 

Το έκαναν στην Ελευσίνα – γιατί να μην το κάνουμε κι εμείς;

Ελευσίνια μυστήρια έχουν αυτοί – Καβείρια μυστήρια έχουμε κι εμείς.

 

Μέσα σε ένα βίντεο έξι λεπτών η Ελευσίνα παρουσιάζεται στο κοινό μέσα από ένα πρωτότυπο βίντεο σε παραγωγή της 2023 ELEVSIS Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Με αφορμή την πρώτη διεθνή ανοιχτή πρόσκληση για τη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού προγράμματος της υπό τον τίτλο “ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ”, η 2023 ELEVSIS επιχειρεί να αποκαλύψει κάποια από τα καλά κρυμμένα μυστικά της πόλης που κάνουν τόσο ξεχωριστό αυτόν τον τόπο, διεγείροντας παράλληλα και το ενδιαφέρον ανεξάρτητων καλλιτεχνών, καλλιτεχνικών ομάδων, φορέων και οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, για νέα έργα και δράσεις, που θα πραγματοποιηθούν το 2022 και 2023.

 

Βασικός σκοπός του βίντεο είναι να συνδέσει την αρχαιότητα με το σήμερα και να παρουσιάσει την Ελευσίνα ως έναν τόπο μυστηρίου και μοναδικής ιστορίας.
Είναι μια πρωτότυπη και δυναμική πρόταση: Γνωρίστε την πόλη της Ελευσίνας και πάρτε μέρος στην πρώτη Διεθνή Ανοιχτή Πρόσκληση για την υποβολή καλλιτεχνικών προτάσεων. Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων ήταν η Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021.

Η Ελευσίνα αποτελεί την τέταρτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που φιλοξενείται στην Ελλάδα. Αντλώντας έμπνευση από την πλούσια ιστορία της πόλης, η 2023 ELEVSIS διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο καλλιτεχνικό, ερευνητικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, που κινείται σε τέσσερις στρατηγικές κατευθύνσεις: Πολιτισμός, Άνθρωπος, Πόλη και Περιβάλλον. Αντίστοιχα, διακριτοί και διασυνδεδεμένοι, διαμορφώνονται και οι τρεις κεντρικοί θεματικοί άξονες του προγράμματός της, αντανακλώντας τα μοναδικά χαρακτηριστικά της πόλης και τις σύγχρονες προκλήσεις, που αντιμετωπίζει τόσο η Ελευσίνα όσο και η Ευρώπη.

 

Μπορούμε κι εμείς να πετύχουμε κάτι τέτοιο, που θα αναδείξει την πλούσια ιστορία του νησιού μας και θα προσελκύσει τουρίστες, ερευνητές και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο;

Σίγουρα έχουμε την αρχαία κληρονομιά:  Όχι μόνον τα Καβείρια, αλλά και την Ηφαιστεία και την Πολιόχνη.

Εάν το πάρουν ζεστά ο Δήμος μας, η Περιφέρεια, τα Υπουργεία Πολιτισμού και οι άλλοι «αρμόδιοι», ίσως να γίνουμε κι εμείς η πέμπτη κατά σειρά Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, που θα φιλοξενηθεί στην Ελλάδα.

 

Να θυμηθούμε τη δική μας αρχαία ιστορία.

Οι Κάβειροι ήταν θεότητες αρχαίας Ελληνικής μυστηριακής λατρείας η οποία πρωτοεμφανίζεται στη Λήμνο. Τα Καβείρια μυστήρια ήταν οι θρησκευτικές τελετές που τελούνταν στα ιερά των Καβείρων.

Στον ιερό αυτόν τόπο γιόρταζαν τη γονιμότητα και την αναγέννηση της φύσης με θυσίες ζώων στους θεούς, σπονδές, προσευχές και αφιερώματα.

Το σημαντικότερο γεγονός ήταν η γιορτή της πορφυρίας όπου ζωντάνευε η ανακάλυψη της φωτιάς, που όπως θέλει η παράδοση έγινε στην ίδια τη Λήμνο.

Οι συντεχνίες των μεταλλουργών έπαιζαν ιδιαίτερο ρόλο. Ανέβαιναν στο όρος Μόσυχλο όπου άναβαν καθαρή και αμόλυντη φλόγα με ένα χαλκείο, δηλαδή ένα χάλκινο κάτοπτρο που κρατούσαν απέναντι στον ήλιο, κάτι δηλαδή σαν τη σημερινή αφή της Ολυμπιακής φλόγας. Στην ακτή των Καβειρίων, εξάλλου, βρίσκεται και η σπηλιά του Φιλοκτήτη κι αυτό μας συνδέει με τον Όμηρο, τους Αχαιούς, την Ιλιάδα και την Οδύσσεια.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button