2020
Περιοδικό

Κέικ Κανέλας-Συνταγές Τσελεμεντέ

Μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ που παρουσιάσαμε, συνεχίζουμε με μια νέα σειρά συνταγές κάθε μέρα από το περίφημο βιβλίο του Τσελεμεντέ*.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Γ.Κ

ΚΕΙΚ ΚΑΝΕΛΑΣ

Δόσεις:

50 δράμια βούτυρο

100  >>      ζάχαρη

200  >>      αλεύρι

75    >>       σταφίδες μαύρες

100  >>       γάλα

25    >>       αμύγδαλα καθαρισμένα

3 αυγά

3 κουταλιές της σούπας κανέλλα ψιλή

μισό μοσχοκάρυδο τριμένο

1 κουταλιά του γλυκού σόδα

Εκτέλεση

Δουλεύουμε το βούτυρο σε μια λεκάνη πήλινη (εάν είναι σκληρό το αφήνουμε να μαλακώσει) ρίχνουμε τη ζάχαρη και εξακολουθούμε το δούλεμα προσθέτοντας στο μεταξύ έναν, έναν κρόκο και παράλληλα τις σταφίδες και τα αμύγδαλα κομμένα σε 3-4 τεμάχια το καθένα. Αφού δουλευτεί καλά για 10 περίπου λεπτά ρίχνουμε το γάλα, τη σόδα και αφού αναμιχθούν, προσθέτουμε το αλεύρι, στο οποίο έχουμε ανακατέψει την κανέλλα και το  μοσχοκάρυδο. Τέλος χτυπούμε τα ασπράδια να γίνουν μια μαρέγκα σφικτή και την αναμιγνύουμε με την ζύμη ελαφριά για μην κόψει.

Έχουμε μια κατάλληλο φόρμα βουτυρωμένη και αλευρωμένη και ρίχνουμε το περιεχόμενο που έχουμε ετοιμάσει, αλλά να φτάσει περίπου μέχρι τη μέση γιατί πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι το κέικ μας θα φουσκώσει κατά το ψήσιμο. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για περίπου μια ώρα και αφού έχει ψηθεί το αφήνουμε να μισοκρυώσει, το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη ψιλή αναμεμιγμένη με κανέλλα.

Καλή σας όρεξη

Νικόλαος Τσελεμεντές είναι ο Εθνικός μας Μάγειρας, ο οποίος αρχικά,  τη 10ετια του 1920, δούλεψε σε ελληνικό μαγειρείο (του θείου του). Σπούδασε τη Μαγειρική στο Εξωτερικό και  δούλψε σε μεγάλα εστιατόρια  της αλλοδαπής  και το 1930,  εξέδωσε τον ΟΔΗΓΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, έναν πυκνογραμμένο  τόμο 420 σελίδων.  Το βίβλο αυτό έκανε αίσθηση, βγήκε σε 13 ανατυπώσεις και καθιέρωσε το όνομα Τσελεμεντές ως σύμβολο της μαγειρικής.

Το βιβλίο είναι γραμμένο  στην καθαρεύουσα με ψιλές, περισπωμένες, κλπ και δεν διαβάζεται σήμερα εύκολα. Για αυτόν τον λόγο σας τον μεταφέρουμε προσαρμοσμένο γλωσσικά στο σήμερα. Κάθε μέρα μια συνταγή από αυτές που θεωρούμε πιο χρήσιμες. Χρησιμοποίησε στις συνταγές ως υλικό το βούτυρο (φυτικού ή ζωικού) που ήταν τότε καθιερωμένο, αντί για λάδι και ως προς το βάρος χρησιμοποιεί την οκά και τα δράμια, οπότε διευκρινίζουμε για τους υπολογισμούς σας μια οκά= 1280 γραμμάρια και 100 δράμια:=320 γραμμάρια.

 

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button