Απόψεις

Κινηματογραφική Λέσχη – “Τα 400 χτυπήματα” – Είναι αριστούργημα !

Πρόσκληση

Με μεγάλη χαρά σας προσκαλούμε στην προβολή της εκπληκτικής ταινίας «Τα 400 Χτυπήματα» (Les Quatre Cents Coups), του Φρανσουά Τριφό, ενός διαχρονικού αριστουργήματος της Nouvelle Vague (Νέου Κύματος) του Γαλλικού Κινηματογράφου, αλλά και μιας από τις σπουδαιότερες ταινίες στην Ιστορία του Παγκόσμιου Σινεμά. Σήμερα Τρίτη 26 Νοεμβρίου, στις 20:45, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο ΜΑΡΟΥΛΑ με γενική είσοδο δύο (2) ευρώ. Όπως πάντα, θα απολαύσουμε την ταινία συντροφιά με ένα ποτήρι κρασί που προσφέρει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Λήμνου «Η Ένωση».

Λίγα λόγια για την υπόθεση: Ο Αντουάν Ντουανέλ είναι δεκατριών χρονών και ζει στο Παρίσι, με τους γονείς του. Η αδιαφορία των γονιών και η αυταρχική συμπεριφορά των καθηγητών του στο σχολείο, προκαλεί στον Αντουάν, ο οποίος ονειρεύεται την ελευθερία της θάλασσας, μια τάση φυγής από το καταπιεστικό, σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον. Έτσι, μετά από πολλές περιπέτειες, ανάμεσα στις οποίες και ο εγκλεισμός του στο αναμορφωτήριο, κατορθώνει να φθάσει επιτέλους στην θάλασσα…

Λίγα λόγια για την ταινία: Ορόσημο στην εξέλιξη του γαλλικού κινηματογράφου, η πρώτη αυτή σημαντική ταινία της νουβέλ βαγκ είναι ένα έξοχο, ημι-αυτοβιογραφικό φιλμ. Ο Τριφό κατόρθωσε να επιδείξει όλες τις ικανότητές του με την πρώτη κιόλας μεγάλου μήκους ταινία του, που του χάρισε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες το 1959. Στην κατά το μεγαλύτερο μέρος της αυτοβιογραφική ταινία ο Τριφό παρουσιάζει με τρόπο ποιητικό την απάτη που υπάρχει στη θεωρία ότι τα παιδικά χρόνια είναι τα καλύτερα της ζωής μας. Πρόκειται για μια ποιητική ταινία -πότε κωμική, ποτέ πικρόχολη, σχεδόν τραγική- δοσμένη με φαντασία και δύναμη. Στα χέρια του Τριφό, η ταινία μετατρέπεται σ’ ένα κατηγορώ ενάντια στην απανθρωπιά που συναντά κανείς στη μεσαία τάξη και τις προκαταλήψεις της για ορισμένες πλευρές της ζωής. Η τρυφερή, ποιητική ματιά της ταινίας θυμίζει τις ταινίες του Βιγκό και του Κοκτό, ο ίδιος ο Τριφό παραδέχεται ως επιρροές του τον Μπαλζάκ και τον Ρενουάρ, αλλά ένα είναι βέβαιο: ο Τριφό δημιούργησε ένα προσωπικό ύφος στον κινηματογράφο, ένα ύφος σημαντικό, που επηρέασε με τη σειρά του πλείστους άλλους κινηματογραφιστές.

Σας περιμένουμε, λοιπόν, για να απολαύσουμε όλοι μαζί αυτή τη σπουδαία ταινία, αλλά και για να σας ενημερώσουμε για όλες τις εξελίξεις σε ό, τι αφορά τη συνέχεια της λειτουργίας της Κινηματογραφικής Λέσχης. Δυστυχώς, τα νέα δεν είναι πολύ ευχάριστα, καθώς το ΔΣ του ΟΕΠΑ αποφάσισε οριστικά να μας παραχωρήσει το ΜΑΡΟΥΛΑ για τις προβολές μας ΜΟΝΟ για μια φορά ανά δύο εβδομάδες. Η ακατανόητη αυτή απόφαση αποτελεί καίριο πλήγμα για τη λειτουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης Λήμνου, καθώς ορθώνει πολύ σοβαρά εμπόδια στην πραγματοποίηση των δράσεών της, που ειδικά για φέτος είχαν προγραμματιστεί να είναι ιδιαίτερα πλούσιες και ενδιαφέρουσες. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο Δημοτικός Κινηματογράφος πρέπει να είναι το σπίτι της Κινηματογραφικής Λέσχης και ο Δήμος οφείλει να στέκεται αρωγός στις προσπάθειές μας για την ανύψωση της πολιτιστικής στάθμης του τόπου μας. Γι’ αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε αυτό το δίκαιο αίτημα με κάθε τρόπο. Σ’ αυτό τον αγώνα σας θέλουμε όλους σύμμαχους, ώστε να πετύχουμε το αυτονόητο.

Η Κινηματογραφική Λέσχη δε μπορεί να υπάρξει, δεν έχει νόημα και λόγο ύπαρξης, χωρίς τα μέλη και τους φίλους της. Αποτελεί συλλογική προσπάθεια ο σκοπός της οποίας δεν περιορίζεται απλά στην προβολή ταινιών. Αντίθετα, φιλοδοξεί να συντελέσει στη δημιουργία μιας όμορφης σινεφίλ παρέας, να αποτελέσει αφορμή για συνάντηση, συζήτηση, ενασχόληση με τον Κινηματογράφο και διοργάνωση πολυποίκιλων δράσεων και εκδηλώσεων. Σας καλούμε λοιπόν να στηρίξετε και φέτος την προσπάθειά μας, ειδικά αυτές τις κρίσιμες στιγμές για το μέλλον της Λέσχης και την ίδια της την υπόσταση! Ελάτε στις προβολές μας, για να γίνει φανερό σε όλους ότι η δράση της Κιν/φικής Λέσχης αφορά όλους τους πολίτες της Λήμνου και η επιθυμία τους να παρακολουθούν το πρόγραμμα ταινιών της πρέπει να γίνει σεβαστή.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                                                 Ο Γραμματέας
Χαψή Σοφία                                                                                                 Ρίζος Αλέξιος

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button