Λήμνος

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΑΙΧΜΗ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΗΜΝΟΥ

Η σημερινή , 14/3/19,  κινητοποίηση  της ΑΔΕΔΥ και το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΛΗΜΝΟΥ έγινε στο προαύλιο του Νοσοκομείου μας για να τονιστούν οι σοβαρές ελλείψεις κυρίως σε ιατρικό προσωπικό.

Σαν ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ μεταδώσαμε ζωντανά ένα μέρος των ομιλιών και παραθέτουμε το κείμενο της ομιλίας του κεντρικού  ομιλητή Κ. Μαδυτινού  (φωτογραφία)

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, συμπατριώτες,

 

  Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για εκφράσουμε την απαίτησή μας προς την κυβέρνηση για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο Δημόσιο ενόψει και της δεύτερης συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση που γίνεται σήμερα στη βουλή, αλλά και για την κάλυψη του νοσοκομείου του νησιού μας με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

  Στις 12 Φλεβάρη πάνω από 140 συνδικαλιστικές οργανώσεις του δημοσίου πραγματοποίησαν ένα μαζικό, μαχητικό συλλαλητήριο προς τη Βουλή και απαίτησαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση την «άρση κάθε Συνταγματικής απαγόρευσης για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων».

  Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστικών οργανώσεων κατέθεσε σε όλα τα κόμματα πλην της ΧΑ το παρακάτω αίτημα που έχει ως εξής:

 «Το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά είναι αδιαπραγμάτευτο και κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζόμενους. Ως εκ τούτου, απαλείφεται από το άρθρο 103 και το σύνολο του Συντάγματος κάθε διάταξη που εμποδίζει ή ακυρώνει αυτό το δικαίωμα, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου. Εφεξής, κατοχυρώνεται δια του Συντάγματος και επιβάλλεται υποχρεωτικά σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων».

  Η πρωτοφανής αυτή συσπείρωση Ομοσπονδιών και Σωματείων του δημοσίου (10 Ομοσπονδίες, 124 Σωματεία, 7 Νομαρχιακά Τμήματα ΑΔΕΔΥ, 5 Επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων) και η επιτυχία του συλλαλητηρίου αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα των χιλιάδων μονίμων και συμβασιούχων στους Δήμους, στα νοσοκομεία, στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας.

  Αποτελεί συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα των χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που με τις πρόσφατες μαζικές απεργιακές τους κινητοποιήσεις πέρασαν το μήνυμα του ανυποχώρητου αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, αψηφώντας την κρατική βία, τα χημικά και την καταστολή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φέρνει ακέραια την ευθύνη για το γεγονός ότι αρνήθηκε να φέρει στη Βουλή για ψήφιση το παραπάνω αίτημα (πρόταση).

  Στη συζήτηση στη Βουλή, κατά της μονιμοποίησης των συμβασιούχων τάχθηκαν σύσσωμες οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΠΟΤΑΜΙ, Ένωση Κεντρώων.

  Μέσα σε αυτές τις κοινοβουλευτικές ομάδες υπάρχουν και 65 βουλευτές πρώην συνδικαλιστές – δημόσιοι υπάλληλοι (44 του ΣΥΡΙΖΑ, 11 της ΝΔ, 10 του ΚΙΝΑΛ), που καταψήφισαν την μονιμοποίηση των πρώην συναδέλφων τους, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την απόλυσή τους. Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς ως αντιπολιτευόμενοι βουλευτές, είχαν καταθέσει κι ερωτήσεις στη Βουλή για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων (μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου). Μιλάμε για τέτοια κοροϊδία!!!

  Δηλώνουμε πως με όλους αυτούς, ως εργαζόμενοι και συνδικαλιστικό κίνημα θα έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς.

  Σε κάθε περίπτωση η σημαντική αυτή συσπείρωση Ομοσπονδιών και Σωματείων του δημοσίου για το δικαίωμα όλων στη σταθερή και μόνιμη δουλειά αποτελεί μια καλή βάση για την παραπέρα συνέχιση του αγώνα.

  Όλοι αυτοί που εχθρεύονται το αυτονόητο δικαίωμά μας στη μόνιμη δουλειά να ξέρουν καλά ότι δεν «θα τους αφήσουμε σε χλωρό κλαρί».

  Θα συνεχίσουμε τον αγώνα με συγκεκριμένα βήματα και πρωτοβουλίες μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι την τελική νίκη.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, συμπατριώτες,

 

   Η στελέχωση των υπηρεσιών του Δημοσίου με μόνιμο προσωπικό, αφορά και τη στελέχωση των νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό και το αίτημα αυτό γίνεται πιο επιτακτικό για το νοσοκομείο του νησιού μας που χρόνο με το χρόνο αποψιλώνεται από ιατρικό κυρίως προσωπικό με τις όποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό στις ζωές όλων όσων κατοικούμε και εργαζόμαστε σ’ αυτό εδώ το νησί.

  Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που έχουμε από εργαζόμενους στο νοσοκομείο, από τους 43 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων που προβλέπει ο υπάρχον Οργανισμός του Νοσοκομείου Λήμνου, υπηρετούν μόνο 28 από τους οποίους οι 5 είναι επικουρικοί και όχι μόνιμοι.

  Και πιο συγκεκριμένα υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες χειρουργού, αναισθησιολόγου, παθολόγου, Γενικής Ιατρικής, ορθοπεδικού, οφθαλμίατρου, ακτινολόγου και ουρολόγου. Δεν υπάρχουν καθόλου γιατρός εργασίας, σημαντική ειδικότητα για την πρόληψη και αντιμετώπιση εργατικών ατυχημάτων, επαγγελματικών ασθενειών και παθήσεων, οδοντίατρος, νευρολόγος, ογκολόγος, πνευμονολόγος και γαστρεντερολόγος.

  Απαιτούμε λοιπόν από την κυβέρνηση την άμεση στελέχωση του νοσοκομείου με το μόνιμο ιατρικό προσωπικό που προβλέπει ο υπάρχων Οργανισμός του νοσοκομείου.   Παράλληλα, οι σύγχρονες ανάγκες των εργαζόμενων και των κατοίκων του νησιού μας αναδεικνύουν την παραπέρα στελέχωση του νοσοκομείου με νέες ειδικότητες που θα νομοθετηθούν μέσα από ένα νέο οργανισμό, αλλά και με τμήματα σημαντικά για την προστασία της ζωής όλων μας, όπως είναι η δημιουργία και λειτουργία Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας. Και αυτό δεν το λέμε εμείς. Το λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σύμφωνα με τον οποίο, σ’ ένα σύγχρονο νοσοκομείο της εποχής μας, το 10% των κρεβατιών που έχει, θα πρέπει να είναι κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας.

  Επιπλέον, μεταφέρουμε και τις διαμαρτυρίες συμπατριωτών μας για την έλλειψη γιατρού στο τοπικό ιατρείο του πρώην ΙΚΑ για μεγάλα χρονικά διαστήματα και το αίτημα για διορισμό και δεύτερου γιατρού για να μπορούν να έχουν τις υπηρεσίες και σ’ αυτό τον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, συμπατριώτες,

   Το νοσοκομείο του νησιού μας, δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο που έχει προβλήματα ως προς τη στελέχωσή του σε ιατρικό προσωπικό, τμήματα και εξοπλισμό. Σε παρόμοια κατάσταση, λίγο καλύτερα ή λίγο χειρότερα βρίσκονται τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Και αυτό έχει συγκεκριμένες αιτίες. Είναι οι πολιτικές των μέχρι τώρα κυβερνήσεων που συμπλέουν με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εμπορευματοποίηση της Υγείας. Είναι οι πολιτικές που αντιμετωπίζουν την υγεία του λαού με τη λογική του κόστους. Είναι οι πολιτικές που θέλουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια, αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς ως πελάτες, και που παράλληλα μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία. Οι κρατικοί προϋπολογισμοί μιλάνε από μόνοι τους. Για τα δημόσια νοσοκομεία προϋπολογίζεται για το 2019 νέο πετσόκομμα της κρατικής χρηματοδότησης, κατά 5,3% (65 εκατ. ευρώ), που έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις κατά 24,1% στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 και κατά 28,8% στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015. Μαζί λοιπόν με τα δίκαια αιτήματα για τη στελέχωση του νοσοκομείου μας με μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό, θα πρέπει να βάζουμε και το αίτημα για αύξηση και όχι μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στα νοσοκομεία της χώρας και στο νοσοκομείο του νησιού μας.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, συμπατριώτες,

 Η σημερινή κινητοποίηση για το νοσοκομείο είναι συνέχεια των κινητοποιήσεων των προηγούμενων χρόνων και θα συνεχίσουμε τους αγώνες γιατί βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα κέρδη των λίγων.

  

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button