ΑνακοινώσειςΕπιλεγμένα

Η αμπελο-οινική παράδοση της Λήμνου στο Εθνικό Ευρετήριο της Α.Π.Κ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ                                                                20/04/2022

Εγγραφή της αμπελο-οινικής παράδοσης της Λήμνου στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Α.Π.Κ)  της Ελλάδας

To Μεσογειακό Ινστιτούτο για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA) και η Ανεμόεσσα με χαρά ανακοινώνουν ότι η δήλωση πρόθεσης για την εγγραφή της αμπελο-οινικής παράδοσης της Λήμνου στο Εθνικό Ευρετήριο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΑΠΚ) έγινε αποδεκτή από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού. Ανοίγεται έτσι ο δρόμος για την εγγραφή στο Εθνικό Ευρετήριο ενός τρίτου στοιχείου της ΑΠΚ του νησιού, μετά το μελίπαστο/μελίχλωρο τυρί και τις μάντρες της Λήμνου.

Το Εθνικό Ευρετήριο περιλαμβάνει στοιχεία της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας με τη μορφή ευρετηρίου, αποτελώντας μια έγκυρη και επίκαιρη εικόνα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας, δίνοντας το λόγο στους ίδιους τους φορείς της ΑΠΚ (κοινότητες, ομάδες, ακόμα και μεμονωμένα άτομα).

Η αμπελο-οινική παράδοση του νησιού περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που σχετίζονται με την καλλιέργεια και παραγωγή μιας σειράς προϊόντων, από τα ξακουστά κρασιά της Λήμνου, το τσίπουρο, το πετιμέζι, τη μουσταλευριά και τη σταφίδα που οι κάτοικοι παρασκευάζουν είτε για ιδιοκατανάλωση είτε για εμπορία. Οι σχετικές με την άμπελο παραδόσεις φτάνουν μέχρι την αρχαιότητα, με τον Ησίοδο και τον Αριστοτέλη να κάνουν αναφορές για τη Λημνία άμπελο ενώ οι παραδόσεις αυτές εμπλουτίστηκαν με την άφιξη των προσφύγων το 1922 από το Ρέις Ντερέ καθώς και από της σχέσεις των κατοίκων με την Αίγυπτο και την Τένεδο, περιοχές με μεγάλη εμπειρία στην αμπελουργία.

Η καλλιέργεια της αμπέλου εξαπλώθηκε σε ολόκληρο το νησί και αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα της εξέλιξης του λημνιού τοπίου, ειδικά μετά την κρίση βάμβακος το 1960. Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λήμνου ιδρύθηκε το 1936 με έναν από τους κύριους σκοπούς της να αποτελεί η προώθηση των ντόπιων κρασιών, ενώ το αμπελουργικό μητρώο ολοένα και αυξάνεται, δεδομένης της μακράς παράδοσης της αμπέλου στο νησί.

Γύρω από την αμπελουργία αναπτύχθηκε ένα ευρύ σύστημα κοινωνικών και οικονομικών σχέσεων, ένα σύνολο πρακτικών φύτευσης και καλλιέργειας, καθώς και οι χώροι παρασκευής τσίπουρου, τα λακαριά, αλλά και έθιμα συνδεδεμένα με την εποχή παρασκευής του όπως και έθιμα συνδεδεμένα με τα χοιροσφάγια, που πρέπει να καταγραφεί ώστε να διαφυλαχθεί αλλά και να αναδειχθεί ως μια ομάδα προϊόντων της Λήμνου με εμβληματικό χαρακτήρα.

Για το υπό ένταξη στοιχείο, έως τώρα, έχει ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία της προετοιμασίας του φακέλου, η σύνταξη δηλαδή της Δήλωσης-Πρόθεσης Υποβολής Δελτίου Στοιχείου Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς που κατατέθηκε τον Φεβρουάριο. Μπαίνουμε τώρα στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, αυτήν της ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων του στοιχείου. Θα ακολουθήσει η τρίτη φάση, αυτή της σύνταξης του Δελτίου Στοιχείου, το οποίο στοχεύουμε να καταθέσουμε μετά το καλοκαίρι.

Απευθύνουμε, λοιπόν, ανοιχτό κάλεσμα σε όλους όσοι έχουν στοιχεία και πληροφορίες για την αμπελο-οινική παράδοση της Λήμνου να τα μοιραστούν με τους συνεργάτες του MedINA και της Ανεμόεσσας, ώστε να ετοιμάσουμε μαζί έναν ολοκληρωμένο φάκελο με καταγεγραμμένη την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της αμπέλου στο νησί.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button