ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΓΕΝΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Διδάκτωρ Ιατρικής ΑΠΘΒλέπω εικόνες από τα όσα συμβαίνουν στον Βόλο (φωτογραφία)- τρομακτικά πράγματα – αλλά και σε άλλες περιοχές, και θεωρώ ότι, επειδή όλα αυτά συνδέονται με τη κλιματική αλλαγή, καλό είναι να υπάρχει εγρήγορση.
Φυσικά για όσους καταλαβαίνουν!
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΓΕΝΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ
Μια αυξανόμενη φωνή επιστημόνων προειδοποιεί ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί μια υπαρξιακή απειλή για τον πλανήτη μας, θέτοντας σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα και την ανθρώπινη υγεία. Πολλοί την παρομοιάζουν με τυφώνα που απειλεί να καταστρέψει τα πάντα στο πέρασμά του. Μπορούμε να παραμείνουμε αδιάφοροι μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο;
Η κλιματική αλλαγή και η επίδραση που έχει στον κύκλο του νερού θα θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την διαθεσιμότητα αλλά και την επάρκεια του πόσιμου νερού παγκοσμίως, ιδιαιτέρα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν ήδη έλλειψη νερού. Ταυτόχρονα όμως, θα αυξηθεί και ο κίνδυνος να εκτεθούν οι άνθρωποι σε μη ασφαλές, και συνεπώς επικίνδυνο για την υγεία τους, πόσιμο νερό, λόγω της αύξησης των πλημμυρών και της μόλυνσης των υδάτινων πόρων.
Ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως πλημμύρες που μεταφέρουν ρύπους από αγροτικές και αστικές περιοχές, ξηρασία που οδηγεί σε αύξηση της συγκέντρωσης παθογόνων μικροοργανισμών στο νερό και υψηλές θερμοκρασίες που ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων, επηρεάζουν τους μολυσματικούς παράγοντες στο νερό και, μέσω περίπλοκων μηχανισμών και καταστάσεων, αυξάνουν τον κίνδυνο υδατογενών νοσημάτων. Όλο και πιο συχνά γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων ακραίων συνθηκών, τόσο σε παγκόσμιο, αλλά και εθνικό επίπεδο. Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στον Βόλο αποτελούν ένα τραγικό παράδειγμα των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής που ακόμα ταλανίζουν την περιοχή.
Οι υψηλές θερμοκρασίες ενδεχομένως επιταχύνουν τον κύκλο ζωής των παθογόνων οργανισμών, αυξάνοντας τον αριθμό τους σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, οι ισχυρές βροχοπτώσεις τους παρέχουν την ευκαιρία να εξαπλωθούν ευκολότερα σε νέες περιοχές μέσω των πλημμυρών, μολύνοντας υδάτινα συστήματα και αυξάνοντας τον κίνδυνο υδατογενών νοσημάτων.
Υπάρχουν πολλοί παθογόνοι μκροοργανισμοί, όπως ιοί (π.χ. νοροϊοί, αδενοϊοί), βακτήρια (π.χ. σαλμονέλα, κολοβακτηρίδια), πρωτόζωα (π.χ. γκάρντια, εντεροαμοιβάδα) και έλμινθες (π.χ. ασκάριδες), που ευθύνονται για τις υδατογενή νοσήματα. Όλοι αυτοί μπορούν να προκαλέσουν λοιμώδη νοσήματα με ποικιλία συμπτωμάτων, από ήπιες γαστρεντερίτιδες έως
σοβαρές νευρολογικές διαταραχές, ηπατικές βλάβες ακόμα και θάνατο, ιδιαίτερα σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.
Ζούμε σε μια περίοδο με έντονες προκλήσεις και κοσμοϊστορικές αλλαγές. Πανδημίες, κλιματική κρίση και γεωπολιτικές αναταράξεις διαμορφώνουν τον κόσμο μας με πρωτόγνωρο τρόπο. Πράγματα που, τα προηγούμενα χρόνια, φάνταζαν αδιανόητα, πλέον είναι δυνατό να συμβούν. Η κλιματική αλλαγή χτυπάει την πόρτα μας με όλο και μεγαλύτερη ένταση. Σε εμάς εναπόκειται εάν θα την ακούσουμε και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία μας.