Περιοδικό

Κολοκυθάκια Ογκρατέν – Συνταγές Τσελεμεντέ

Μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ που παρουσιάσαμε, συνεχίζουμε με μια νέα σειρά συνταγές κάθε μέρα από το περίφημο βιβλίο του Μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ που παρουσιάσαμε, συνεχίζουμε με μια νέα σειρά συνταγές κάθε μέρα από το περίφημο βιβλίο του Τσελεμεντέ*.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Γ.Κ

Κολοκυθάκια Ογκρατέν

Κόβουμε ανάλογα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες και αφού τα αλατίσουμε και τα αλευρώσουμε τα τηγανίζουμε ως συνήθως.

Μετά παρασκευάζουμε μια σάλτσα Μπεσαμέλ πυκνή προσθέτονας και λίγο τυρί τριμμένο.

Έχοντας ένα πιάτο φούρνου ή ένα μικρό ταψάκι αλειμμένο με βούτυρο, στρώνουμε λίγη σάλτσα σε αυτό και έπειτα βάζουμε κατά στρώσεις τις τηγανισμένες φέτες κόβοντας αυτές σε 2-3 το καθένα και τα πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί. Στο τέλος καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με τη σάλτσα, στρώνοντας την με ένα μαχαίρι.

Πασπαλίζουμε αυτό με λίγο τυρί τριμμένο πρώτα και μετά με φρυγανιά σκόνη και ραντίζουμε με βούτυρο λιωμένο.

Βάζουμε αυτό σε δυνατό φούρνο για 10-12 λεπτά της ώρας μέχρι να αποκτήσει ένα χρυσόξανθο χρώμα και το σερβίρουμε μέσα στο ίδιο σκεύος.

Καλή σας όρεξη!

Νικόλαος Τσελεμεντές είναι ο Εθνικός μας Μάγειρας, ο οποίος αρχικά,  τη 10ετια του 1920, δούλεψε σε ελληνικό μαγειρείο (του θείου του). Σπούδασε τη Μαγειρική στο Εξωτερικό και  δούλψε σε μεγάλα εστιατόρια  της αλλοδαπής  και το 1930,  εξέδωσε τον ΟΔΗΓΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, έναν πυκνογραμμένο  τόμο 420 σελίδων.  Το βίβλο αυτό έκανε αίσθηση, βγήκε σε 13 ανατυπώσεις και καθιέρωσε το όνομα Τσελεμεντές ως σύμβολο της μαγειρικής.

Το βιβλίο είναι γραμμένο  στην καθαρεύουσα με ψιλές, περισπωμένες, κλπ και δεν διαβάζεται σήμερα εύκολα. Για αυτόν τον λόγο σας τον μεταφέρουμε προσαρμοσμένο γλωσσικά στο σήμερα. Κάθε μέρα μια συνταγή από αυτές που θεωρούμε πιο χρήσιμες. Χρησιμοποίησε στις συνταγές ως υλικό το βούτηρο (φυτικού ή ζωικού) που ήταν τότε καθιερωμένο, αντί για λάδι και ως προς το βάρος χρησιμοποιεί την οκά και τα δράμια, οπότε διευκρινίζουμε για τους υπολογισμούς σας μια οκά= 1280 γραμμάρια και 100 δράμια:=320 γραμμάρια

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button