2024
Περιοδικό

Κωνσταντίνου και Ελένης σήμερα 21 Μαϊου. Μικρο ιστορικό των δυο Αγίων, των Ισαποστόλων

Κωνσταντίνου και Ελένης σήμερα 21 Μαϊου

επιμέλεια:  Θ. Δημητριάδης

Στις 21 Μαΐου η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου Α’ του Μεγάλου και της μητέρας του Ελένης. Οι Άγιοι αυτοί ονομάζονται και Ισαποστόλοι για τις σημαντικότατες υπηρεσίες που πρόσφεραν στον Χριστιανισμό.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος (272-337 μ. Χ.) βασίλεψε από το 306 μ.Χ. έως τον θάνατό του. Στη διάρκεια της παραμονής του στην εξουσία υπέγραψε Διάταγμα της Ανεξιθρησκείας (313 μ.Χ.) κι έπαψε τους διωγμούς κατά των χριστιανών.
Το Διάταγμα της Ανεξιθρησκείας οδήγησε για πρώτη φορά στην απρόσκοπτη άσκηση της λατρείας και την εξάπλωση της νέας θρησκείας (του Χριστιανισμού). Το 325 μ.Χ. ο Αυτοκράτορας Κωνσταντίνος συνεκάλεσε την Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια της Μικράς Ασίας και μάλιστα την προσφώνησε αυτοπροσώπως.
Η Σύνοδος αυτή έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία του Χριστιανισμού, κυρίως διότι καταδίκασε την αίρεση του Αρειανισμού και διαμόρφωσε το δόγμα της πίστης. Μέσα από τη Σύνοδο αυτή διαμορφώθηκε το «Σύμβολο της Πίστεως».
Ο Μέγας Κωνσταντίνος, λίγο πριν από τον θάνατό του, βαπτίστηκε Χριστιανός.
Η Αγία Ελένη, μητέρα του Αγίου Κωνσταντίνου, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή της στη φιλανθρωπία και στη διάδοση της χριστιανικής διδασκαλίας. Σε αυτήν αποδίδεται η εύρεση του Τιμίου Σταυρού, το έτος 326 μ.Χ. στην Ιερουσαλήμ.
Η βασιλομήτωρ Αγία Ελένη απεικονίζεται σχεδόν πάντα μαζί με τον υιό της, Άγιο Κωνσταντίνο, και τον Τίμιο Σταυρό ανάμεσά τους.
Απολυτίκιον
Του Σταυρού σου τον τύπον εν ουρανώ θεασάμενος, και ως ο Παύλος την κλήσιν ουκ εξ ανθρώπων δεξάμενος, ο εν βασιλεύσιν, Απόστολός σου Κύριε, Βασιλεύουσαν πόλιν τη χειρί σου παρέθετο· ην περίσωζε δια παντός εν ειρήνη, πρεσβείαις της Θεοτόκου, μόνε Φιλάνθρωπε.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button