Κοντά στα τόσα αγροτικά προβλήματα στη Λημνο υπάρχει και ένα ακομη !
Θέμα: «Προβλήματα στην αγροτική παραγωγή της Λήμνου από υπερπληθυσμό αγριοκούνελων»
Κύριοι Υπουργοί.
Κύριοι Υφυπουργοί.
Τα τελευταία 30 χρόνια ο αγροτικός και κτηνοτροφικός τομέας της Λήμνου, πλήττεται από τις αυξανόμενες καταστροφές που προκαλεί η ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού των αγριοκούνελων στο νησί. Ο άλλοτε σιτοβολώνας και ένα από τα εφορότερα νησιά του Αιγαίου, όπου οι κάτοικοι κατά 50% εξαρτώνται από τον Πρωτογενή τομέα (παραγωγή και μεταποίηση) οδηγείται σε εγκατάλειψη και ερημοποίηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων . Στο διάστημα αυτών των 30 χρόνων έχει εγκαταλειφθεί το 30% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων (από 158.000 στρέμματα το 2000, σε 105.000 το 2023) περισσότερα από 30.000 στρέμματα ετησίως, καλλιεργήσιμες και δενδρώδεις εκτάσεις, καταστρέφονται από το αγριοκούνελο.
Επιτακτική ανάγκη είναι πλέον η συστηματική αντιμετώπιση και διαχείριση του υπερπληθυσμού των αγριοκούνελων, ώστε να υπάρξει μέλλον και συνέχεια στον Πρωτογενή Τομέα στο νησί της Λήμνου. Έντονη ανησυχία προκαλεί και η ερημοποίηση των εγκαταλειμμένων εκτάσεων που οδηγεί στην αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος και επηρεάζει την χλωρίδα και πανίδα των περιοχών που έχουν πληγεί και εγκαταλειφτεί.
Οι όποιες μελέτες των περασμένων χρόνων προσπάθησαν να εφαρμοστούν, εκ του αποτελέσματος δεν είχαν καμία επιτυχία (κουνάβια, ηχητικές συσκευές, κλωβοί, οι μικροί κλήροι καθιστούν ασύμφορη στους αγρότες την εγκατάσταση περιφράξεων)
Διανομή μέσω ‘ΙΡΙΔΑ’ με UID: 65bb840fa53f662ab2549dd9 στις 01/02/24 13:44
Παρακαλούμε όπως τα Υπουργεία Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προχωρήσουν:
1. Στην σύνταξη Διαχειριστικής Μελέτης για την αποτελεσματική καταπολέμηση του
αγριοκούνελου.
2. Την σύσταση Φορέα υλοποίησης της Διαχειριστικής Μελέτης.
3. Την χρηματοδότηση για την υλοποίηση της Μελέτης.
4. Την συνέχιση της αποζημίωσης για τις καταστροφές που προκαλούν τα αγριοκούνελα όσο χρόνο διαρκέσει η καταπολέμησή τους.
Παράλληλα και μέχρι την εφαρμογή των παραπάνω, προτείνουμε ταυτόχρονα τις παρακάτω δράσεις για την προστασία των εκτάσεων που καλλιεργούμε.
1. Κατ’ εξαίρεση, κάψιμο ιδιόκτητων εκτάσεων, υπό την εποπτεία του Πυροσβεστικού Σώματος.
2. Επικήρυξη, νυχτερινό κυνήγι και εμπορία του αγριοκούνελου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του και την προστασία των καλλιεργούμενων εκτάσεων.
3. Καθαρισμός ρεμάτων και καταστροφή των κονικλώνων με ταυτόχρονη χρήση επιτρεπόμενων χημικών ουσιών.
4. Επιδότηση για άροση εγκαταλειμμένων εκτάσεων, για την καταστροφή των κονικλώνων.
5. Επιδότηση για περίφραξη πολυετών καλλιεργειών.
6. Επιδότηση για την αγορά συσκευών – μηχανισμού, που δημιουργούν οστικό κύμα και καταστρέφουν τους κονικλώνες.
Ο άλλοτε σιτοβολώνας του Αιγαίου, το δεύτερο σε ζωικό κεφάλαιο νησί του Βορείου Αιγαίου (περισσότερα από 100.000 αιγοπρόβατα), οι Ακρίτες της Λήμνου, που το 50% της οικονομίας του νησιού, εξαρτάται από τον Πρωτογενή Τομέα (παραγωγή, μεταποίηση) εκπέμπουν SOS για το μέλλον τους.
Τέλος σας προσκαλώ στο νησί της Λήμνου να δείτε από κοντά το πρόβλημα και να βρούμε από κοινού λύσεις για την αντιμετώπισή του.
Με εκτίμηση,
Ο Αντιπεριφερειάρχης
Αγροτικών Θεμάτων Π.Ε. Λήμνου
Άγγελος Βλάττας- Λαμπρινός
LimnoςNea.gr : Πανε αρκετα χρονια απο τοτε που ο Γιωργος Καριακλης σχεδίαζε το σκίτσο για τον υπερπληθυσμό τον Κουνελιών, ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΛΗΜΝΟΣ.
Να που χρειάστηκε να το δημοσιεύσουμε ξανά αφου το πρόβλημα παραμένει…