Περιοδικό

Κορόμηλα (τζάνερα), ένα καλοκαιρινό φρούτο

Κορόμηλα (τζάνερα), ένα καλοκαιρινό φρούτο

Η κορομηλιά είναι ένα πολύ διαδεδομένο δέντρο στην Ελλάδα. Έχει διάφορες ονομασίες, όπως τζανεριά, τζιρνικιά, ρικιά, και οι καρποί της έχουν επίσης διάφορα χρώματα, πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο και μαύρο.

Ο κορμός της βγάζει όταν τραυματιστεί μία κολλώδη ουσία σαν ρετσίνι, χρώματος κίτρινου ή πορτοκαλιού το οποίο προσελκύει πολλά έντομα.

Η μπουρνέλα είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος καρπός και θεωρείται ο πιο εύγευστος. Γίνεται και λικέρ στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που είναι γνωστό με την ονομασία σλίβοβιτς (σλιβοβίτσα ή σλεμποβίτσα στα Σέρβικα).

Τα πράσινα κορόμηλα έχουν αρωματική νόστιμη γλυκόξινη γεύση.

Τα κίτρινα είναι τα μικρότερα του είδους και τα πιο γλυκά.

Τα κορόμηλα τρώγονται νωπά ως φρούτο, γίνονται μαρμελάδες και ζελέδες

Η Σερβία είναι πρώτη παγκοσμίως σε παραγωγή κορόμηλων με 450,000 τόνους ετησίως. Ακολουθούν η Ιαπωνία, η Κίνα, η Πολωνία και η Ιταλία.

 

Τα κορόμηλα είναι ένα πολύ νόστιμο, ζουμερό και καλοκαιρινό φρούτο, όμως συνήθως χάνεται μέσα στην πληθώρα των άλλων καλοκαιρινών φρούτων (ροδάκινα, βερίκοκα, καρπούζια, πεπόνια, αχλάδια κλπ.).

Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες. Το μιράμπελο έχει την πιο γλυκιά γεύση, η μπουρνέλα είναι μεγάλη σε μέγεθος, ενώ ιδιαίτερα διαδεδομένα στη χώρα μας είναι τα πράσινα κορόμηλα, που έχουν μεγάλους καρπούς και ευχάριστη αρωματική γλυκόξινη γεύση. Υπάρχουν τα μικρά γλυκά κίτρινα κορόμηλα, καθώς και τα πορτοκαλί και μαύρα κορόμηλα, ποικιλίες που στην Ελλάδα εντοπίζονται κυρίως στην Πελοπόννησο και στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης.
Τα κορόμηλα χαρακτηρίζονται από ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους στις βιταμίνες C και A, γεγονός που χαρακτηρίζει τους περισσότερους καρπούς δέντρων της οικογένειας των Ροδοειδών και αντικατοπτρίζεται στα έντονα χρώματά τους.
Είναι επίσης πλούσια σε νιασίνη (βιταμίνη Β3), η οποία συμμετέχει στην απελευθέρωση ενέργειας στον οργανισμό. Στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά αποδίδεται επίσης έντονη αντιγηραντική δράση, ενώ ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας από λοιμώξεις – κάτι που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον τώρα με την επιδημία του κορωνοϊού..
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των κορόμηλων είναι οι φυτικές ίνες που περιέχουν σε υψηλή συγκέντρωση, ιδιαίτερα εάν καταναλώνονται ωμά με τη φλούδα, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Τα κορόμηλα, σε αντίθεση με άλλα φρούτα, περιέχουν λίγη ζάχαρη, αλλά ταυτόχρονα ο καρπός του έχει πολλά οργανικά οξέα, μεγάλη ποσότητα ασκορβικού οξέος, πηκτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο και σίδηρο.
Μεταξύ άλλων, τα κορόμηλα βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στις αιμορροΐδες, συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, έχουν καρδιαγγειακά οφέλη και ασκούν αντιδιαβητική, αντιφλεγμονώδη ακόμη και αντιαγχωτική δράση, ενώ συμβάλλουν σε χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή οι εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος. Έχουν, επίσης, τονωτικές ιδιότητες.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button