Επίκαιρα

Κορονοϊός εμβόλιο: Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα της Οξφόρδης

Κορονοϊός εμβόλιο: Ενθαρρυντικά τα πρώτα αποτελέσματα της Οξφόρδης

Το πειραματικό εμβόλιο της AstraZeneca κατά της COVID-19 ήταν ασφαλές και παρήγαγε ανοσοαπόκριση στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών

ΑΠΟ ΤΟ FLASH.GR

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Λουκας Βελιδακης 20.07.2020 | 16:56 UPDATE: 17:19

Το εμβόλιο που παράχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης φαίνεται ότι είναι ασφαλές και ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στα αρχικά στάδια των κλινικών δοκιμών. Το εμβόλιο, που έχει την ονομασία AZD1222 και αναπτύσσεται από την AstraZeneca και επιστήμονες του βρετανικού Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δεν προκάλεσε καμιά σοβαρή παρενέργεια και προκάλεσε αντίσωμα και ανοσολογικές αποκρίσεις Τ-λεμφοκυττάρου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δοκιμής που δημοσιεύει η ιατρική επιθεώρηση The Lancet.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τις αρχικές εκτιμήσεις, το εν λόγω εμβόλιο είναι σε θέση να παράγει αντισώματα που εξουδετερώνουν τον κορονοϊό, αλλά και Τ-λεμφοκύτταρα -κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος-, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού έναντι της νόσου Covid-19. Οι δοκιμές έγιναν σε 1.077 ανθρώπους.

Σύμφωνα με το BBC, τα αρχικά ευρήματα είναι εξόχως θετικά και πολλά υποσχόμενα, ωστόσο βρισκόμαστε ακόμα σε πολύ αρχικό στάδιο για να διαπιστωθεί με βεβαιότητα εάν το εμβόλιο αυτό είναι επαρκές για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Το Ηνωμένο Βασίλειο, πάντως, έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις.

 

Το Bloomberg εστίασε στο πολλά υποσχόμενο εμβόλιο που ανέπτυξε η ομάδα του Πανεπιστημίου, με επικεφαλής την 58χρονη Σάρα Γκίλμπερτ, τα τρίδυμα παιδιά της οποίας (ηλικίας 21 ετών) συμμετέχουν στη δοκιμή. Η Γκίλμπερτ ανέφερε πως δεν συζήτησε και πολύ το θέμα με τα παιδιά της, τα οποία σπουδάζουν βιοχημεία, επειδή δεν ήταν και πολλές ώρες στο σπίτι. Η αλήθεια είναι πως τους τελευταίους μήνες εργάζεται με εξαντλητικά ωράρια, όπως εξάλλου και όλα τα μέλη των επιστημονικών ομάδων που προσπαθούν να βάλουν τέλος στην πανδημία.

Η Γκίλμπερτ εκφράζεται με απίστευτη αυτοπεποίθηση όταν αναφέρεται στις πιθανότητες επιτυχίας του εμβολίου. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι το εμβόλιο έχει πιθανότητα 80% να είναι αποτελεσματικό στο να εμποδίζει την εκδήλωση της Covid-19 σε ανθρώπους που εκτίθενται στο νέο κορονοϊό. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, αυτό θα είναι σε θέση να το γνωρίζει τον Σεπτέμβριο.

Δείτε δηλώσεις της Γκίλμπερτ

Αντιικό φάρμακο είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ασθενείς

Η βρετανική Synairgen Plc ανακοίνωσε σήμερα, Δευτέρα 20 Ιουλίου, ότι το αντιικό της φάρμακο SNG001 συνέβαλε σημαντικά στον περιορισμό των κινδύνων για τους νοσηλευόμενους ασθενείς της COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικής δοκιμής σε περισσότερους από 100 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικότερα, η κλινική δοκιμή κατά την οποία χρησιμοποιήθηκε ιντερφερόνη βήτα έδειξε ότι οι ασθενείς που έλαβαν το σκεύασμα της Synairgen Plc είχαν κατά 79% χαμηλότερο κίνδυνο για να εκδηλώσουν σοβαρή μορφή της νόσου σε σύγκριση με εκείνους που έπαιρναν placebo. Όπως αναμενόταν, η ανακοίνωση αυτή εκτόξευσε τη μετοχή της εταιρείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δεν υπήρξε κανένας θάνατος μεταξύ των ασθενών που έλαβαν το φάρμακο, ενώ αναφέρθηκαν τρεις θάνατοι στην ομάδα που έλαβε το ψευδοφάρμακο. Η αναπνευστική δυσκολία αμβλύνθηκε επίσης σημαντικά στους ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο, σύμφωνα με την εταιρεία. Η ιντερφερόνη βήτα είναι φυσική πρωτεΐνη, η οποία ρυθμίζει τις αντιικές αντιδράσεις του οργανισμού.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button