Κορωνοϊός, τηλεόραση και παιδιά
Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης
Για πολύ καιρό θα μας απασχολούν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι ειδικοί επιστήμονες σχετικά με την επιδημία. Είναι αυτοί που επηρέασαν τις αποφάσεις των πολιτικών σε όλες τις χώρες και εξακολουθούν να έχουν τον πρώτο λόγο. Από τις εισηγήσεις τους εξαρτάται κυριολεκτικά ο ζωή μας και ο τρόπος που ζούμε – και θα ζήσουμε και στο άμεσο μέλλον.
Ένας τέτοιος επιστήμονας είναι και η κυρία Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis. Είπε κάτι πάρα πολύ σημαντικό σχετικά με τα παιδιά τώρα με την κρίση. Πριν δούμε τι είπε, αξίζει με υπομονή να ρίξουμε μια ματιά στο βιογραφικό της:
- Είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, ενώ κατέχει Διδακτορικό Τίτλο Σπουδών και Υφηγεσία στον τομέα της Επιδημιολογίας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.
- Έχει αναλάβει πολλές ακαδημαϊκές θέσεις μεγάλης διάρκειας.
- Έχει διδάξει Επιδημιολογία, Προληπτική Ιατρική και Ιατρική της Εργασίας στη Μεταπτυχιακή Σχολή Mayo, στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Minnesota και στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve.
- Από το 2004 είναι Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Υπήρξε Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής και επιστημονική υπεύθυνη του διατμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Υγεία-Διαχείριση και Οικονομική Αποτίμηση.
- Έχει υπηρετήσει σε μεγάλο αριθμό Επιτροπών και Συμβουλίων που αφορούν στη Δημόσια Υγεία και την Υγιεινή και Ασφάλεια των εργαζομένων ενώ έχει διατελέσει και Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων.
- Από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο του 2010 υπήρξε Πρόεδρος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
- Τη δεκαετία του 2010 ήταν Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Ελληνικής Διατροφής που έχει σαν στόχο τη συνεχή και μακροχρόνια προώθηση της ελληνικής διατροφής με την ταυτόχρονη προώθηση των ελληνικών προϊόντων και πολλαπλά οφέλη στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της οικονομίας και του πολιτισμού.
- Το 1990 ίδρυσε το Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής το οποίο υλοποιεί ερευνητικά και εφαρμοσμένα προγράμματα προληπτικής ιατρικής και Δημόσιας Υγείας.
- Το ερευνητικό της έργο επικεντρώνεται στην επιδημιολογία και πρόληψη χρονίων και επαγγελματικών νόσων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ερευνητική της δραστηριότητα σε θέματα διατροφής, αλλά και καταπολέμησης της παχυσαρκίας.
- Έχει εκδώσει ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία που αφορούν στη Δημόσια Υγεία.
- Έχει κάνει πολλαπλές δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξενόγλωσσα περιοδικά και έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια.
- Είναι μέλος επιστημονικών εταιρειών και συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό διεθνών δικτύων που ασχολούνται με τη Δημόσια Υγεία.
- Από το 2014 έως το 2017 διετέλεσε Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Τι είπε, λοιπόν, η κυρία Αθηνά Λινού σχετικά με τα παιδιά;
Ερώτηση: Aνησυχείτε με την εξέλιξη του κορωνοϊού;
«Όχι. Αν δει κανείς τα πράγματα ευρύτερα σε επίπεδο δημόσιας υγείας, πιο πολύ θα ανησυχούσε για το στρες και το άγχος που δημιουργεί αυτή η επιδημία παρά για την ουσία του προβλήματος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ελλάδα κάθε χρόνο έχουμε 100.000 θανάτους από όλες τις άλλες αιτίες μαζί. Επομένως από πλευράς δημόσιας υγείας, ως προς αυτό, δεν ανησυχώ. Από πλευράς παροχών υπηρεσιών υγείας, δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Είμαστε σε μια δυτική χώρα, είχαμε τον χρόνο για να προλάβει το σύστημα υγείας να δημιουργήσει ειδικές μονάδες (και έχουμε ακόμη χρόνο), τα μέτρα που παίρνονται είναι αυστηρότερα από το αναμενόμενο. Οπότε, εκτός εκπλήξεως, δεν ανησυχώ. Δεν θα έχουμε τόσο πολλά σοβαρά κρούσματα, θα έχουμε πολλά ήπια, όχι όμως σοβαρά. Δεν δικαιολογείται ο πανικός. Αυτό θα πρέπει να το καλλιεργήσουμε – και ιδιαίτερα στα παιδιά. Γιατί αν τα παιδιά δημιουργήσουν φοβίες, αυτές θα τα ακολουθήσουν σε όλη τους τη ζωή. Ξέρετε, τα μικρά παιδιά, που έχουν δει πολλές εικόνες στην τηλεόραση, θα πρέπει να τα ηρεμούμε και να τους μιλάμε με ειλικρίνεια για το τι συμβαίνει – λόγω της ανεπτυγμένης φαντασίας τους μεγαλοποιούν συνήθως τον κίνδυνο στο μυαλό τους. Κι αυτό πρέπει να το καταπολεμήσουν οι οικογένειες και οι εκπαιδευτικοί. Κάποιος θα έπρεπε να τους μιλήσει. Καλό θα ήταν να άλλαζαν όλα τα προγράμματα της πρωινής και της μεσημεριανής ζώνης στην τηλεόραση. Πρώτον, να σταματήσουν οι διαφημίσεις με τα «ανθυγιεινά» και να διαφημιστούν τα φρούτα και τα λαχανικά. Δεύτερον, να υπάρξουν εκπαιδευτικά προγράμματα, που να μαθαίνουν κάτι τα παιδιά αυτές τις ώρες – αν δεν μπορεί το υπουργείο να στήσει εκπαιδευτικό σύστημα. Θα ήταν προσφορά προς τις οικογένειες αλλά και τα παιδιά τους δεν θα ήταν σε έναν μόνιμο εκνευρισμό».