Απόψεις

Κορονοϊός -Το πρόβλημα είναι μέσα στα σχολεία και γιγαντώνεται!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΗΜΝΟΥ

«ΑΡΓΥΡΙΟΣ ΜΟΣΧΙΔΗΣ»

Προς

Υπουργείο Παιδείας

Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου

Διευθύντρια Εκπαίδευσης ΠΕ Λέσβου

Δήμαρχο Λήμνου

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Έπαρχο Λήμνου

Κοινοποίηση

Βουλευτές του Νομού

ΜΜΕ

Μέλη του Συλλόγου

Μύρινα,  10/11/2020

Θέμα : Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Λήμνου ΤΩΡΑ

Βρισκόμαστε στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού και η κυβέρνηση συνεχίζει να κουνά το δάχτυλο στον λαό για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες. Αρνείται πεισματικά να πάρει μέτρα ουσιαστικά, τα οποία θα θωρακίσουν την υγεία του λαού. Τα μέτρα που ανακοινώνονται όλο αυτό το διάστημα είναι αποκαλυπτικά: lockdown, και επίκληση στην ατομική ευθύνη! Με περίσσιο θράσος, κλείνουν τα μάτια στο γεγονός ότι οι χώροι δουλειάς και η καθημερινή μετακίνηση των εργαζομένων με τα ΜΜΜ έχουν μετατραπεί σε υγειονομικές βόμβες.

Από αυτή την κατάσταση δεν ξεφεύγουν τα σχολεία, όσο και αν σχεδιασμένα η κυβέρνηση προσπαθεί να «αποδείξει» ότι μαθητές και εκπαιδευτικοί δεν κινδυνεύουν. Παρουσιάζει τη μαγική εικόνα ότι «στο σχολείο ο ιός δεν κολλάει». Η πραγματικότητα που ζούμε όλοι οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές αλλά και οι γονείς, τους διαψεύδει οικτρά! Το πρόβλημα είναι μέσα στα σχολεία και γιγαντώνεται! Πάνω από 300 δημοτικά σχολεία ή τμήματα πανελλαδικά και στη Λήμνο, έχουν κλείσει λόγω αποδεδειγμένων κρουσμάτων, ενώ άγνωστη παραμένει η πραγματική διάδοση του κορωνοϊού.

Τα σχολεία παραμένουν ουσιαστικά αθωράκιστα. Παραμένουν τα πολυπληθή τμήματα και η αποσπασματική, ανεπαρκής καθαριότητα των χώρων. Το μοναδικό μέτρο που έχει παρθεί είναι αυτό της χρήσης μάσκας.

  Σε πολλά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του νησιού μας δεν γίνεται σχολαστική καθαριότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους όπως θα έπρεπε να γίνεται με ευθύνη και της Δημοτικής Αρχής που αρνείται να μετατρέψει τις συμβάσεις μειωμένου ωραρίου των 13 καθαριστριών σε πλήρους ωραρίου, ενώ υπάρχουν παράπονα διευθυντών σχολείων για ελλείψεις σε προστατευτικό υλικό (αντισηπτικά, μάσκες και άλλα).    

  Παρά το γεγονός ότι επιβεβαιωμένα υπάρχουν διαθέσιμες σχολικές αίθουσες, (2ο και 3ο Δημοτικά Σχολεία Μύρινας, Νηπιαγωγείο Μούδρου και 4ο Νηπιαγωγείο Μύρινας),το Υπ. Παιδείας αρνείται να χωρίσει τα πολυπληθή τμήματα!

  Επιπλέον, επιβεβαιώνεται πως η περίφημη «ιχνηλάτηση» στα σχολεία γίνεται χωρίς το απαραίτητο νοσηλευτικό προσωπικό, με μόνη οδηγία από τους αρμόδιους, ακόμη και όταν προκύπτουν κρούσματα, τις «10 μέρες παραμονή στο σπίτι». Δηλαδή, κανένας έλεγχος, κανένα τεστ, καμιά ιχνηλάτηση από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Εάν υπάρξει κρούσμα στο τμήμα, η μοναδική επιλογή είναι ο «αυτοπεριορισμός» στο σπίτι. Με έντονη την ανησυχία για το μέγεθος της διασποράς, τελικά, όσοι έχουν τη δυνατότητα, καταφεύγουν στη μόνη λύση του ιδιωτικού διαγνωστικού κέντρου, πληρώνοντας τουλάχιστον 80€ για το κάθε τεστ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης, αφού για τα σχολεία δεν προβλέπεται η διενέργεια δωρεάν τεστ αν δεν υπάρχουν «έντονα συμπτώματα»!

Αποδεικνύεται καθημερινά, από την ίδια τη φύση των μέτρων, ότι η κυβέρνηση δε δίνει ευρώ τσακιστό για σχολεία υγειονομικά ασφαλή, γιατί είναι κόστος! Επιλέγει όμως, να δώσει δις στους μεγαλοκαναλάρχες, στους τουριστικούς και μη μεταφορείς, στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Απαιτούμε, εδώ και τώρα, η κυβέρνηση, το Υπουργείο Παιδείας, η Δημοτική και Περιφερειακή Αρχή, να πάρουν με ευθύνη όλα τα αναγκαία μέτρα για την υγειονομική φροντίδα των σχολείων. Εδώ και τώρα να προχωρήσουν σε:

  • Ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας προκειμένου ΟΛΑ τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του νησιού μας να καθαρίζονται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας τους.
  • Προμήθεια των σχολείων από τον Δήμο με όλα τα απαραίτητα προστατευτικά υλικά.
  • Μαζικά δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές με ευθύνη της κυβέρνησης.
  • Η εφαρμογή των πρωτοκόλλων να εξασφαλίζει την ουσιαστική προστασία από την εξάπλωση του ιού. Είναι υποκριτικό να κλείνει ένα τμήμα μόνο, όταν κάποιοι από τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων διδάσκουν μέχρι και σε πέντε διαφορετικά σχολεία.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός των μαθητών μέσα στις τάξεις – 15 μαθητές ανά τμήμα.
  • Πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού με μόνιμη σχέση εργασίας. Κάλυψη όλων κενών στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Λήμνου.
  • Επιπλέον δρομολόγια για ΟΛΟΥΣ τους μαθητές, (και του νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου Μούδρου και του Ειδικού νηπιαγωγείου Καλλιθέας) που μεταφέρονται με λεωφορεία και ταξί.
  • Τοποθέτηση του αναγκαίου νοσηλευτικού προσωπικού, παιδίατροι συνδεδεμένοι με τα σχολεία. Δωρεάν και άμεση πρόσβαση όλων των μαθητών σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας (Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία κ.τ.λ.) ώστε να εξασφαλίζονται όλα τα απαραίτητα ιατρικά πιστοποιητικά.
  • Άδειες στους συναδέλφους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, χωρίς τους περιορισμούς που βάζει η υπουργική απόφαση.
  • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού για τους μαθητές που βρίσκονται σε καραντίνα, για τμήματα και σχολεία που κλείνουν.

Φωτογραφια: το Β΄Δημοτικο Σχολειο στο οποιο παρουσιαστηκε το πρώτο κρουσμα μαθητη

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button