Περιοδικό

Είμαστε λαός ψαροφάγων

Είμαστε λαός ψαροφάγων

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Οι ιχθυοκαλλιέργειες στη χώρα μας, κυρίως σε τσιπούρα και λαυράκι, έχουν  αναπτυχθεί τόσο πολύ, ώστε να πραγματοποιούν ετήσιες εξαγωγές πάνω από 450 εκατομμύρια ευρώ. Κάθε εβδομάδα με όλα τα μεταφορικά μέσα, εξάγονται από την Ελλάδα περισσότερο από 2.000 τόνοι ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες με προορισμό 30 χώρες του εξωτερικού.

Η Ιταλία είναι ο καλύτερος μας πελάτης, απορροφά 46.000 τόνους. Ακολουθούν η Ισπανία με 15.000 τόνους, η Γαλλία με 12.000 τόνους, η Πορτογαλία και Αγγλία με 7.000 τόνους η καθεμιά. Η Τουρκία μας ανταγωνίζεται, με παραγωγή 90.000 τόνους.

 

Εμείς στην Ελλάδα καταναλώνουμε ετησίως 25.000 τόνους ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας και κατέχουμε παγκόσμιο ρεκόρ σε ψαροταβέρνες: 9.500 σε όλη τη χώρα!

Όταν πάμε στην ταβέρνα συνήθως παραγγέλνουμε περισσότερα από όσο θα φάμε. Για παράδειγμα, αντί να παραγγείλουμε μόνο μια μερίδα κουτσομούρα ή μπαρμπούνια, λέμε φέρε κι ένα χταποδάκι ξιδάτο για ορεκτικό, λίγη λακέρδα, βάλε και μία καλαμάρι γεμιστό με τυριά, ένα μυδοπίλαφο, μία σουπιές στιφάδο, ταραμοσαλάτα, κασεροκροκέτες, τυροκαυτερή, μελιτζανοσαλάτα, τζατζίκι, πατάτες τηγανητές κλπ.

Οπότε μέχρι να ψηθεί και να έλθει το ψάρι που παραγγείλαμε, έρχονται πρώτα οι μεζέδες και οι σαλάτες. Πεινασμένοι όπως είμαστε πέφτουμε πάνω στα ορεκτικά και τις σαλάτες και όταν αργότερα έλθει το ψάρι είμαστε σχεδόν χορτάτοι. Και από όλα όσα παραγγείλαμε τα μισά μένουν αφάγωτα και λέμε στον σερβιτόρο να τα βάλει σε ένα πακετάκι να τα πάρουμε σπίτι φεύγοντας.

 

Βέβαια, τώρα τελευταία με την μεγάλη ακρίβεια που μας βρήκε, το φαινόμενο αυτό άρχισε να εκλείπει γιατί δεν μας περισσεύουν λεφτά και πρέπει να κάνουμε φοβερή οικονομία. Αντί για ακριβά ψάρια (ξιφίας φιλέτο, λαβράκι ελευθέρας βοσκής, αστακό, γαρίδες κλπ,), συμβιβαζόμαστε με καμία σαρδελίτσα ή γάβρο και στο τραπέζι δεν μένει αφάγωτο τίποτα, ούτε το επιδόρπιο χαλβάς με κανέλα που είναι προσφορά του καταστήματος.

 

Γενικά, το φρέσκο ψάρι δεν λείπει από το Ελληνικό τραπέζι.

Πρόσφατες έρευνες των διάσημων πανεπιστημίων Harvard και Oxford κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες που καταναλώνουν άφθονα ψάρια και θαλασσινά, ιδίως αυτά που έχουν Ω3 λιπαρά (σαρδέλα, κολιό, πέστροφα κλπ.), ζουν περισσότερα χρόνια και έχουν μεγάλες επιδόσεις στον έρωτα, επειδή τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν άριστο αφροδισιακό.

Το λέει και η παλιά ελληνική παροιμία: «φάε ψαράκι, κι έλα το βραδάκι»

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button