Ανακοινώσεις

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 – Εορτασμός της Εθνικής Αντίστασής – Το Πρόγραμμα !

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΗΜΝΟΥ

Πρόγραμμα Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης

Η Εθνική Αντίσταση εναντίον των στρατευμάτων κατοχής 1941-1944, υπήρξε κοινό έργο των Ελλήνων που αντιτάχθηκαν στους κατακτητές απέναντι στον ναζισμό και τον φασισμό. Ο αγώνας αυτός αποτελεί μία ακόμη κορυφαία εκδήλωση για την επιδίωξη του διαχρονικού ιδανικού της Ελευθερίας.

Η Ελληνική πολιτεία καθιέρωσε με το άρθρο 10 του ν. 1285/1982 την επέτειο της Μάχης του Γοργοποτάμου ως ημέρα πανελλήνιου εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, σαν έμπρακτη απόδοση του ελάχιστου φόρου τιμής σε όλους εκείνους, άνδρες, γυναίκες και παιδιά που αγωνίστηκαν, βασανίστηκαν ή έπεσαν ηρωικά προσφέροντας τα μέγιστα στον αγώνα του λαού μας στα μαύρα χρόνια της κατοχής. Η παραπάνω μάχη συνιστά σταθμό της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα, αποτελώντας, χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, σταθερό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

Ο φετινός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης, καθώς και ο εορτασμός της μάχης του Γοργοποτάμου θα γίνει την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023.

Το πρόγραμμα Εορτασμού της Επετείου της Εθνικής Αντίστασης στην πόλη της Μύρινας καθορίζεται όπως παρακάτω:

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Ώρα 10:30: Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα, περιοχή Ανδρωνίου στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου κ.κ. Ιερόθεος Γ, συμπαραστατούμενος από τον Ιερό Κλήρο.

Ώρα 11:00: Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των φονευθέντων κατά την Γερμανική κατοχή, στην περιοχή «Ρηχά Νερά» και κατάθεση στεφάνων από τους:

Βουλευτές Ν. Λέσβου, Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου ή ο εκπρόσωπος του – ο Έπαρχος Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, Δήμαρχο Λήμνου, Διοικητή 88 Σ.ΔΙ., Πολιτικά Κόμματα, εκπροσώπους των Αντιστασιακών Οργανώσεων και Πολιτικές Νεολαίες, καθώς και όποιον εκπρόσωπο νομικού προσώπου ή άλλου φορέα θελήσει να τιμήσει την Εθνική Αντίσταση και τους αγώνες κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Στις ανωτέρω εκδηλώσεις παρακαλούνται να παραστούν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, οι Βουλευτές N. Λέσβου, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου ή ο Εκπρόσωπος του – ο Έπαρχος Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου, ο Δήμαρχος Λήμνου, ο Διοικητής της 88 Σ.ΔΙ., ο Ειρηνοδίκης Λήμνου, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λήμνου, οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι Διοικητές της 130 Σ.Μ., της 8ης Μ.Σ.ΕΠ., του Ναυτικού Κλιμακίου Λήμνου και του Αστυνομικού Τμήματος Μύρινας, ο Λιμενάρχης Μύρινας, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μύρινας,  η Πρόεδρος της Κοινότητας Μύρινας, οι Πρόεδροι Δ.Σ. Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. της Περιφέρειας και του Δήμου, ο Διοικητής του νοσοκομείου Λήμνου, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Λήμνου, οι Προϊστάμενοι Δημοσίων Υπηρεσιών και Ν.Π.Δ.Δ. στους Δήμους, οι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού και του Πυροσβεστικού Σώματος εν ενεργεία με στολή κατά ιεραρχική τάξη, ο Εκπρόσωπος της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού – Παράρτημα Λήμνου, ο Εκπρόσωπος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Λέσβου – Παράρτημα Λήμνου, ο Εκπρόσωπος Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων Λήμνου (Λ.ΕΦ.Ε.Δ. Λήμνου), εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης, οι Πρόεδροι Επιμελητηρίων στους Δήμους και τις Περιφέρειες, οι Πρόεδροι Επαγγελματικών Οργανώσεων στις Περιφέρειες και τους Δήμους, οι Πρόεδροι Εργατικών Οργανώσεων, οι Πρόεδροι Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών, οι Πρόεδροι άλλων Σωματείων και Συλλόγων.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Γενικό σημαιοστολισμό σε ολόκληρη την επικράτεια από την ογδόη πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ήλιου, την ημέρα της εορτής.

Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., καθώς και των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών από τη δύση του ηλίου μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης της εορτής, λαμβάνοντας μέριμνα για την εξοικονόμηση ενέργειας στο πλαίσιο και της αρ. ΥΠΕΝ/ΔΕΠΕΑ/68315/502/01.07.2022 (ΦΕΚ 3424 Β΄) K.Y.A., όπως ισχύει.

Τελετάρχης στο χώρο του Μνημείου ορίζεται ο κ. Παναγιώτης Δεληνικόλας.

                                        Ο Έπαρχος Λήμνου   

                    Άγγελος Βλάττας – Λαμπρινός

LimnosNea.gr  : Η ένθετη φωτογραφία  ειναι από επιμνημόσυνη τελετή στο Μνημείο στο χώρο  Εκτέλεσης κατά τη Ναζιστική   Γερμανική Κατοχή  στα Ρηχά Νερά, εκεί που και στον φετινό εορτασμό θα ειναι το  κεντρικό σημείο των Αντιφασιστικών  Εκδηλώσεων

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button