Ανακοινώσεις

Κυρώσεις στους ενεργειακά σπάταλους Δήμους. Μείωση στον οδοφωτισμό

Την επιβολή κυρώσεων σε φορείς του Δημοσίου οι οποίοι δεν θα πετύχουν το στόχο της μείωσης κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% προανήγγειλε μετά τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε συνέντευξή του το μεσημέρι της Τρίτης, στην ΕΡΤ-3.

Ειδικότερα αναφερόμενος στην εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Είναι γεγονός ότι η άσκηση (για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο) έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, και δεν έχει προσδοκώμενα αποτελέσματα στα πρώτα στάδιά της. Θα υπάρξει ένταση των προσπαθειών, ώστε όλοι να συμβάλουν στο δημόσιο, για να μπορέσουμε πρώτα από όλα να οριοθετήσουμε και να ορίσουμε υπεύθυνους και μετά να κάνουμε εξοικονομήσεις. Αν από κάποιο στάδιο (και μετά) δεν υπάρχουν συγκεκριμένα απτά αποτελέσματα μείωσης κατανάλωσης στο Δημόσιο, τότε υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις, που ο αρμόδιος υπουργός (σ.σ. ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης) έχει μοιραστεί μαζί σας. Στα επόμενα στάδια θα πρέπει να τα αξιολογήσουμε αυτά (τα αντικίνητρα)» σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, ερωτηθείς αν θα εφαρμοστούν τα αντικίνητρα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για την εξοικονόμηση στο Δημόσιο.

Να σημειωθεί ότι στο θέμα των κυρώσεων για τους ενεργειακά σπάταλους δήμους έχει αναφερθεί επανειλημμένα και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Τετάρτη, τα μέτρα που θα ισχύσουν.

Σήμερα μιλώντας ο υπουργός Εσωτερικών στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ επανέλαβε αυτό που είχε πει προ ημερών, δηλαδή για μπλόκο στον καταμερισμό προσλήψεων σε ενεργειακά σπάταλους οργανισμούς, περιγράφοντας τις ποινές που θα επιβληθούν σε δήμους, περιφέρειες και δημόσιους οργανισμούς που δεν θα συμμορφωθούν με τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας κατά 10%.

Επίσης ο υπουργός σημείωσε ότι για τους φορείς που θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας θα υπάρξει επιβράβευση με μεγαλύτερα ποσά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα μέτρα όπως είπε ο κ. Βορίδης «προβλέπουν μεταξύ άλλων την ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, την εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού όπως στον οδοφωτισμό, αλλά και στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης».

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button