ΕπιλεγμέναΛήμνος

Λημνιό-καλαμπάκι : Προσπάθεια διάσωσης μαζί με άλλες δέκα ελληνικές ποικιλίες

Τη δυνατότητα και την ευκαιρία σε Έλληνες και Βούλγαρους οινοποιούς, αλλά και καλλιεργητές, να διαθέσουν στην παγκόσμια αγορά κρασιά μοναδικής γεύσης και αρώματος, από παραδοσιακές ποικιλίες που απειλούνται από μείωση, ή και από εξαφάνιση, ως αποτέλεσμα της έλευσης και υιοθέτησης νέων ποικιλιών, φιλοδοξεί να δώσει το έργο “VineSOS – SOS”.

Πρόκειται για 27 καταγεγραμμένες ποικιλίες – 11 εκ των οποίων ελληνικές και στις οποίες δεν αποκλείεται να προστεθούν και νέες -, που εντοπίζονται σε περιοχές, στα σύνορα των δυο χωρών, και ιδιαίτερα σε εκείνες που βρίσκονται μέσα στα όρια του δικτύου Natura 2000. Αυτές οι ποικιλίες, όπως επισημάνθηκε σε συνέντευξη τύπου, επιδεικνύουν εξαιρετική προσαρμογή στο μικρο- περιβάλλον και παρά το γεγονός ότι δεν καλλιεργούνται συστηματικά, με αποτέλεσμα να απειλούνται από μείωση ή και εξαφάνιση, έχουν καταφέρει να δείξουν αξιοσημείωτη αντοχή και ανθεκτικότητα.

Ο καθηγητής, Σταμάτης Αγγελόπουλος, επιστημονικός υπεύθυνος του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, σημείωσε ότι η διατήρηση της αμπέλου είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αναφερόμενος στις ποικιλίες, υπογράμμισε, ότι το γεγονός ότι ξεπεράστηκαν, δεν σημαίνει ότι πρέπει να εξαφανιστούν. Μάλιστα, επισήμανε ότι η διάσωση και καλλιέργειά τους, μπορεί να αποτελέσει ισχυρό “όπλο” στα χέρια των οινοποιοών και καλλιεργητών, η συμμαχία των οποίων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κρασιών μοναδικών πλεονεκτημάτων Επίσης, ο κ. Αγγελόπουλος, έκανε γνωστό, ότι, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος, προβλέπεται και η εκπαίδευση των παραγωγών Ελλήνων και Βούλγαρων.

Μεταξύ αυτών και η ποικιλία Λημνιό ή “Καλαμπάκι” όπως συνηθίζουμε να την αναφέρουμε στη Λήμνο. Η συγκεκριμένη ποικιλία κρασιού είναι ένα ακόμη δυνατό brand της Λήμνου, που οφείλουμε αρχικά να προστατεύσουμε αφού έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια ειδικά από τον υπερπληθυσμό των κουνελιών και να αναδείξουμε!

Διαβάστε περισσότερα για το VineSos εδώ: https://www.iee.org.gr/el/vinesos-sos-for-endangered-vine-varieties/

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button