ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Λημνος – Ανάστατοι οι Κτηνοτρόφοι. Τους κόβουν το βασικό έσοδο τους…

Ανάσταστοι είναι οι Κτηνοτρόφοι της Λήμνου, εκείνοι που έμαθαν οτι κόβονται απο το δικαίωμα της  οικονομικής ενίσχυσης,  που κατά μέσο όρο,  για το καθένα,  φθάνει στα 6.000 €,  το χρόνο.

“Είναι το ποσο που παμε σπιτι μας”, μας ειπε  Παύλος Μαύρος στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ,  ενας απο  αυτους,  τους 30 – 40, οι οποίοι  φέτος μένουν εκτός ενίσχυσης,  εννοώντας  ότι  τα αλλά έσοδα τους είναι για να καλύψουν τα έξοδα για το κοπάδι τους,  ζωοτροφές κλπ. Και φετος είναι αυτοί του χρόνου θα είναι κάποιοι άλλοι.

Το ποσό της ενίσχυσης  προκύπτει απο τον αριθμό των προβάτων που έχουν σε συνδυασμό με το γαλα που παραδίδουν στο τυροκομείο.

Το γαλα τους καθημερινά ελέγχεται ως προς την μικροβιακή του επιβάρυνση και το δικαίωμα της ενίσχυσης εξαρτάται από αυτή την παράμετρο.

Κόπηκαν,  τους ειπαν,   απο  την μικροβιακή επιβάρυνση στα δείγματα…

Εδώ ομως είναι το ζήτημα:    Οι κτηνοτρόφοι λένε ότι ο τρόπος παραλαβής και  χειρισμού των δειγμάτων δεν είναι αξιόπιστος.   Η λήψη των δειγμάτων γίνεται πρόχειρα απο άτομα που δεν έχουν καμιά  εξειδίκευση. Το βασικό πρόβλημα  είναι  ότι  τα δείγματα στέλνονται στη Μυτιλήνη για εξέταση. Η Λημνος με τη Μυτιλήνη εχουν  συγκοινωνία κάθε  3, 4 μέρες και είναι πολύ φυσικό σε τοσο μεγάλο διάστημα το γάλα να επιβαρύνεται , να ξινίζει  όπως είπαν οσοι βρεθηκαν σε μια συνάντηση στο χώρο του Οινοποιείου της  “Ενωσης”   για να μεθοδεύσουν τις κινήσεις τους. Εκει  ο διευθυντής της Ένωσης,  Δημ. Κράσος, (φωτογραφία)  τους ενημέρωσε για τις  μέχρι τώρα ενέργειες του, επαφές με τη Μυτιλήνη και το Υπουργείο για να μην κοπεί η ενίσχυση και να αλλάξει ο τρόπος ελέγχου του γάλατος.

Το αίτημα των Κτηνοτρόφων,  παρόντων και απόντων απο τη συνάντηση,    είναι να μην χάσουν την ενίσχυση φέτος  και για το μέλλον  να λειτουργήσει στη Λήμνο μια  μονάδα του Οργανισμού Γάλατος  για να γίνεται εδώ ολη η διαδικασία ελέγχου,   ώστε να είναι αξιόπιστη  και οι κτηνοτρόφοι, όπως και  τυροκομεία παραλαβής  να ενημερώνονται άμεσα για την ποιότητα του Γάλατος του κάθε κτηνοτρόφου  Η ενημέρωση αυτή,  ειπε  κάποιος απο τους νέους κτηνοτρόφους,  μπορεί να γίνεται και με SMS.

Η Κτηνοτροφία στη Λήμνο είναι μια βασική και όχι δευτερεύουσα παραγωγη και  εχει ιστορια και μέλλον. Το μέλλον  φαίνεται απο τους νέους  οι οποίοι βρέθηκαν στη  συνάντηση για να οργανωθεί η προσπάθεια  να μην χάσουν το κρίσιμο   για την παραμονή τους στο δύσκολο χώρο της Κτηνοτροφίας, ποσό της ενίσχυσης , καθώς και για την καλύτερη οργάνωση της Κτηνοτροφίας στη Λήμνο με τους αρμόδιους γι αυτο Φορείς δίπλα τους,  πάνω στο Νησί,  και όχι μίλια μακριά ..

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button