ΑνακοινώσειςΕπιλεγμένα

Λημνος – Αντωνιάδειο Οικόπεδο: Μια μεγάλη αλλαγή στη Λημνο ολόκληρη !

Αγρόκτημα «Μητρόπολη»,  27-5-2020    Αριθ. πρωτ: 24

ΠΡΟΣ: 1. Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λήμνου και  Μητροπολιτικό Συμβούλιο

  1. Κύριο Έπαρχο Λήμνου και Επαρχιακό Συμβούλιο
  2. Κύριο Δήμαρχο Λήμνου και Δημοτικό Συμβούλιο
  3. Κυρία Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Μύρινας και

Κοινοτικό Συμβούλιο

  1. ΜΜΕ Λήμνου

 Θέμα : Προτάσεις για Κοινωφελή Χρήση Αντωνιάδειου Οικοπέδου

      Σεβασμιότατε, Κυρίες, Κύριοι,

Η Παλλημνιακή Επιτροπή του Παλλημνιακού Ταμείου αποφάσισε να θέσει υπόψη των τοπικών φορέων και των κατοίκων της Λήμνου, το θέμα της κατά το δυνατόν βέλτιστης αξιοποίησης, προς όφελος της κοινωνίας της Λήμνου, του οικοπέδου μέσα στο οποίο είναι κτισμένο το Αντωνιάδειο Μέγαρο, που βρίσκεται στη Μύρινα και συνορεύει με το Γυμνάσιο Λήμνου. Το ακίνητο αυτό, στο σύνολό του, ανήκει κατά κυριότητα στο Παλλημνιακό Ταμείο.

Σας ενημερώνουμε ότι το ακίνητο «Αντωνιάδη» είναι δωρεά προς το Παλλημνιακό Ταμείο (τότε Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα Λήμνου), του Αντωνίου Αντωνιάδη, από το έτος 1911. Η κυριότητα του ακινήτου αποδεικνύεται με τίτλο ιδιοκτησίας, μεταγεγραμμένο στο Υποθηκοφυλακείο Λήμνου, το δε Μέγαρο και τα λοιπά κτίσματα, που βρίσκονται εντός του οικοπέδου, παραχωρούνται δωρεάν προς χρήση, από το Παλλημνιακό Ταμείο στην Ιερά Μητρόπολη Λήμνου. Το οικόπεδο, εντός του οποίου είναι κτισμένο το Μέγαρο, έχει έκταση 12.650 τ.μ., το δε ελεύθερο από χρήση οικόπεδο εκτείνεται σε έκταση 10.000 τ.μ. περίπου. Το Παλλημνιακό Ταμείο, παρόλο που δεν εισπράττει κανένα έσοδο από το ακίνητο αυτό, καταβάλει ΕΝΦΙΑ περίπου 15.000 ευρώ ετησίως. Κατά τη δεκαετία του 1920 παραχωρήθηκε από την τότε Παλλημνιακή Επιτροπή μέρος του οικοπέδου αυτού, το οποίο είχε αρχικά έκταση 15 στρεμμάτων, προς ανέγερση του Γυμνασίου Λήμνου. Σήμερα, το οικόπεδο αυτό των δέκα (10) στρεμμάτων παραμένει ανεκμετάλλευτο.

Ο ιδρυτικός Νόμος 4589/2019 του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Παλλημνιακό Ταμείο», στο Άρθρο 26 περιγράφει το σκοπό του ως εξής: «Ο σκοπός του Παλλημνιακού Ταμείου είναι κοινωφελής και, ειδικότερα, συνίσταται στη στήριξη πρωτοβουλιών των τοπικών νησιωτικών κοινοτήτων σε θέματα πολιτισμού, την ενίσχυση του έργου των εκπαιδευτικών φορέων και ιδρυμάτων της Λήμνου και την εν γένει προώθηση της βιο-οικονομίας και καινοτομίας στον αγροτικό τομέα, καθώς και τη διατήρηση και ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς του αγροτικού χώρου.»

Στα πλαίσια λοιπόν του σκοπού του Παλλημνιακού Ταμείου, του ευρύτερου κοινωφελούς του χαρακτήρα και της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας του, η οποία αποτελεί περιουσία των κατοίκων της Λήμνου, η Παλλημνιακή Επιτροπή του Ταμείου, θέτει στην κοινωνία της Λήμνου το ζήτημα της αξιοποίησης του ανεκμετάλλευτου αυτού ακινήτου, με σκοπό την απόδοσή του στους κατοίκους του νησιού μας, για την εξυπηρέτηση του κοινωφελούς του έργου.

Με την πρόταση αυτή η Επιτροπή μας επιδιώκει να αναπτυχθεί ένας γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος στην κοινωνία της Λήμνου, ώστε στη συνέχεια το Παλλημνιακό Ταμείο να προβεί στην καλύτερη και πιο επωφελή λύση, η οποία θα έχει και την αποδοχή της κοινωνίας του νησιού μας, αφού αυτή θα είναι ο τελικός αποδέκτης των ωφελημάτων που θα προκύψουν.

Για διευκόλυνσή σας  κατά τη συζήτηση, για λήψη αποφάσεων από τα συλλογικά όργανα των φορέων σας αλλά και για την κατάθεση απόψεων των πολιτών ή των ειδικών επιστημόνων, που ευχόμαστε να προκύψουν, παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιες δικές μας προτάσεις:

  1. Πάρκο αναψυχής, τέλεσης πολιτιστικών, θρησκευτικών, μορφωτικών, αθλητικών και κοινωνικών εκδηλώσεων.
  2. Κοινωνικός λαχανόκηπος, με εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τους μαθητές και σπουδαστές των σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου, του ΙΕΚ Λήμνου και του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής Λήμνου.
  3. Χώρος προβολής, ανάδειξης και εμπορίας των τοπικών αγροτικών προϊόντων.
  4. Πάρκο αναψυχής και χώρος στάθμευσης οχημάτων.

Το παρόν έγγραφο απευθύνεται επίσης στις Τοπικές Κοινότητες της Λήμνου, στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στα πολιτιστικά, αθλητικά, επαγγελματικά και συνδικαλιστικά σωματεία και συλλόγους, στα κόμματα και σε κάθε πολίτη της Λήμνου.

Με εκτίμηση        

Χρίστος Κακαρνιάς, Πρόεδρος                                   Παναγιώτης Σφυρής Γεν. Γρμματέας

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button