Λήμνος

Λημνος – Αρχίζουν σήμερα 1/10, 18.00, οι προβολές Ταινιών. Πρώτοι οι Μύλοι της Λημνου

Aegean Docs – Ταινίες Παρασκευής 1/10

18:00 WIND BLUES 13΄ (A-M)

18:15 TILTING AT WINDMILLS 13΄ (ΕΓΧΡΩΜΟ), ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ΕΛΛΑΔΑ

Η Λήμνος έχει έναν αφάνταστα μεγάλο αριθμό μύλων, σε αναμενόμενα και απρόσμενα σημεία. Ίσως τους περισσότερους από κάθε άλλο νησί του Αιγαίου και / ή της Μεσογείου.

Ο καθένας απ’ αυτούς εξίσου είναι εντυπωσιακά όμορφος και πάντοτε οριακά διαφορετικός με τους υπόλοιπους. «…Ομοιότητα συγκερασμένη με διαφορά…» όπως γράφει ό ποιητής Gerard M. Hopkins στην προσπάθεια του να ορίσει την τέχνη.

Δυστυχώς είναι θλιβερό και εξαιρετικά πικρό το γεγονός ότι η τεράστια πλειοψηφία τους αργοπεθαίνει, περήφανα και σιωπηλά. στις «βίγλες» τους. Καταρρέουν αφημένοι στη μοίρα τους, από την αδιαφορία, την εγκατάλειψη ή ίσως την αδυναμία συντήρησης τους.

Είναι ένα προνόμιο για τη Λήμνο, μέρος της ουσίας της, της ιστορικής διαδρομής και της ιδιαιτερότητας της. Επιπλέον συνιστούν ένας σημαντικότατο πόρο, αρκεί να ανοίξουμε τα μάτια και το μυαλό μας και να τους εντάξουμε στην εποχή μας, με νέες χρήσεις, νέες αποστολές.

Σε μια βιώσιμη οικονομία (sustainable economy) που πλέον είναι μονόδρομος.

Πρωταγωνιστές του παρελθόντος οι μύλοι αναζητούν την προσοχή σας για να πρωταγωνιστήσουν εκ νέου και στο μέλλον.

18:43 The walls of nicosia city (ΤΑ ΤΕΙΧΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ) – ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΟΥΣΤΟΥΚΗΣ, ΚΥΠΡΟΣ – 11΄

19:00 LOST IN THE WOODS (μονοσ στο δασοσ)- ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΦΥΛΑKΤΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ 51΄

https://vimeo.com/389232017

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Φυλακτός

Ο Κωνσταντίνος Πίττας ταξίδεψε μόνος σε όλη την Ευρώπη από το 1984 μέχρι το 1989 και έβγαλε 30.000 ασπρόμαυρες φωτογραφίες. Στόχος του ήταν να δει τους Ευρωπαίους πίσω και από τις δύο πλευρές του «Σιδηρού Παραπετάσματος». Έβγαλε την τελευταία φωτογραφία στο Τείχος του Βερολίνου μια μέρα μετά την πτώση του. Αλλά, καθώς το όνειρο του ήταν η ενωμένη Ευρώπη, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, πίστεψε ότι το σχέδιό του δεν είχε νόημα. Έβαλε τα αρνητικά σε ένα κουτί και τα ξέχασε για 25 χρόνια…

20:00 OPHIR (97′), ALEXANDRE BERMAN & OLIVIER POLLET, ΓΑΛΛΙΑ / ΑΓΓΛΙΑ – 97΄

Ο Ophir αφηγείται την ιστορία μιας συγκλονιστικής επανάστασης γηγενών για τη ζωή, τη γη και τον πολιτισμό, που οδηγεί στη πιθανή δημιουργία του νεότερου έθνους στον κόσμο, στο Μπουγκαινβίλ, στην Παπούα της Νέας Γουινέας. Μια ποιητική αλλά δραματική ωδή στην ανεξίτηλη δίψα για ελευθερία, πολιτισμό και κυριαρχία. Η ταινία ρίχνει φως στη μεγαλύτερη σύγκρουση του Ειρηνικού από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, αποκαλύπτοντας τις ορατές και αόρατες αλυσίδες αποικισμού και τους διαρκείς  κύκλους του φυσικού και ψυχολογικού πολέμου.

LimnosNea.gr : επειδη δεν ειχαμε  σχετική φωτογραφία για το ντοκιμαντέρ με τους Μύλους της Λημνου χρησιμοποιούμε  τη δική μας φώτο με τους Μύλους του Κοντιά. 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button