ΕπιλεγμέναΛήμνος

Λημνος: Ένα μοναδικό Κτίριο “τοπόσημο”, κινδυνεύει να εξαφανιστεί

Τι γίνεται  με αυτό  το ιδιαίτερο κτίριο,  σε  ένα  καίριο,   από κάθε άποψη,  σημείο;

Θα το αφήσουμε να καταρρεύσει και  να εξαφανιστεί  ή θα το κατεδαφίσουν για τις ανασκαφικές ανάγκες της παρακείμενης Προϊστορικής Μύρινας;

Ο κόσμος θεωρεί ότι το κτίριο αυτό είναι ένα χαρακτηρισμό κομμάτι της Περιοχής, ένα  σημαντικό “τοπόσημο”  που πρέπει να διατηρηθεί.

Είχαμε πριν λίγες μέρες μια ραδιοφωνική συνομιλία με τον Πανεπιστημιακό  Καθηγητή του Α.Π. Θεσσαλονίκης Νίκο Στεφανίδη, ο  οποίος  όπως κάθε χρόνο κάνει διακοπές στη Λήμνο  και μας διηγήθηκε την ιστορία του, πως βρέθηκε,  παιδί,  στη διάρκεια  της Γερμανικής  Κατοχής να διαμένει  με την πολυμελή οικογένεια  του στο Κτίριο αυτό,  στο οποίο κάποια   στιγμή  εγκαταστάθηκαν  και Γερμανοί συστρατιώτες .

Το Κτίριο  ήταν η κατοικία μιας σημαντικής οικογένειας Αιγυπτιωτών από τη    Λημνο,  με  μεγάλες δωρεές στο Νησί.

Αργότερα,  μετά την κατοχή,  χρησιμοποιήθηκε από διάφορες Υπηρεσίες και να φθάσει  εγκαταλειμμένο   στο σημείο  που βρίσκεται σήμερα…

Πάντως,   πέραν της ιστορικής του  άξιας έχει και μια μοναδική αρχιτεκτονική δομή, με τα  βυζαντινά στοιχεία  έκδηλα, είναι  δεμένο  και σε αρμονία  εδώ και 100 χρόνια με την  εικόνα της Περιοχής   και σαν τέτοιο  θα πρέπει να παραμείνει εκεί !

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button