Λημνος: Καινοτόμα, με διεθνή συμμετοχή, Ημερίδα από το Τμήμα Λημνου του Πανεπιστημίου Αιγαίου ! !
ΠΑΝΕΠΙΣΤΉΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΣΧΟΛΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ και ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (ΤΕΤΔ)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Με ιδιαίτερη χαρά για το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής ολοκληρώθηκαν με επιτυχία, η ημερίδα με θέμα: «Νέες Τάσεις στην ανάπτυξη Λειτουργικών Τροφίμων της Μεσογειακής Διατροφής με επίδραση στο Μικροβίωμα και την Υγεία», στα πλαίσια της ερευνητικής υποδομής «Υποδομή Εφαρμογών Μικροβιώματος σε Συστήματα Τροφίμων – FOODBIOMES» – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΡΙΣΤΕΙΑ, και το 30ο Διεθνές Συνέδριο του Functional Food Center (FFC) – 18o Διεθνές Συμπόσιο της Academic Society of Functional Foods and Bioactive Compounds (ASFFBC), San Diego, U.S.A., με θέμα: «Μεσογειακή Διατροφή, Λειτουργικά Τρόφιμα και Βιοδραστικά συστατικά: Επιστήμη και Πρακτική». Συμμετείχαν ερευνητικές ομάδες από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, την εταιρεία Συμβούλων «ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ», αλλά και επιστήμονες από όλον τον κόσμο, ειδικοί στην Επιστήμη των Τροφίμων και της Διατροφής και τη βιομηχανία. Η διοργάνωση υλοποιήθηκε στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στο νέο αμφιθέατρο/συνεδριακή αίθουσα ‘Γαροφαλλίδειο’ την Τετάρτη 21 – Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 από τους καθηγητές Αντώνη Κουτελιδάκη και Δημήτρη Σαρρή, , με την υποστήριξη του Προέδρου του Τμήματος. Στην ημερίδα συζητήθηκε ο ρόλος της ερευνητικής υποδομής «FOODBIOMES» στην προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας, η σημασία της αξιοποίησης παραδοσιακών τροφίμων υποπροϊόντων τροφίμων κατά την παραγωγή καινοτόμων λειτουργικών τροφίμων, η σημασία της ανάπτυξης λειτουργικών τροφίμων με επίδραση στο μικροβίωμα, η συμβολή των τοπικών εταιρειών στην προσπάθεια αυτή, ενώ παρουσιάστηκαν και τα κύρια έως τώρα ερευνητικά αποτελέσματα του προγράμματος. Τέλος, συζητήθηκαν οι στόχοι για την επόμενη περίοδο και η στρατηγική για την επίτευξή τους. Στο 30o Διεθνές Συνέδριο του Functional Food Centre (FFC), όπου συμμετείχαν τόσο οι προαναφερθείσες ερευνητικές ομάδες, όσο και επιστήμονες από όλον τον κόσμο, όπως Η.Π.Α., Αυστρία, Μαλαισία, Γερμανία κ.α., ειδικοί στην Επιστήμη των Τροφίμων και της Διατροφής, στην Ιατρική, τη Βιολογία και τη Βιομηχανία Τροφίμων, παρουσιάστηκαν εργασίες που άπτονται των νεότερων εξελίξεων, που αφορούν την κατανάλωση παραδοσιακών ή επεξεργασμένων λειτουργικών τροφίμων, που αναπτύσσονται μέσω αξιοποίησης βιοδραστικών ενώσεων της Μεσογειακής Διατροφής, ως παράγοντες που δύναται να συμβάλουν στην πρόληψη ιογενών ασθενειών (π.χ. COVID19) και χρόνιων νοσημάτων (καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, καρκίνος, παχυσαρκία κ.α.). Το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής ευχαριστεί θερμά όλους τους αρωγούς και συν διοργανωτές, τους διδάκτορες και υποψήφιους διδάκτορες. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται προς το Φοιτητικό Σύλλογο του ΤΕΤΔ και τα μέλη του για την πολύτιμη εθελοντική συνεισφορά τους στην υποστήριξη των εκδηλώσεων.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΚΑΤΖΙΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ