Λημνος : Μελίπαστο, μελέτη των φυσικοχημικών και διατροφικών χαρακτηριστικών του.
Την Κυριακή 17 Μαϊου πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμή μελίπαστου τυριού από την Ομάδα Γευσιγνωσίας, στο λακαριό της Σόφης Χαψή, στον Κότσινα Λήμνου. Η δράση υλοποιείται από τον Όμιλο «Ανεμόεσσα» στο πλαίσιο του προγράμματος Terra Lemnia.
Η συνάντηση αποτέλεσε την πρώτη δοκιμασία τοπικού τυριού μελίπαστου, σε κύκλο εργασίας που θα ολοκληρωθεί σε τακτικές συναντήσεις κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Η διαδικασία γευσιγνωσίας εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας δράσης του προγράμματος Terra Lemnia, που έχει σαν στόχο τη μελέτη των φυσικοχημικών και διατροφικών χαρακτηριστικών του μελίπαστου τυριού.
Η δράση συντονίζεται από τον Θεόφιλο Μασούρα, Αναπληρωτή Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και υλοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Η διαδικασία περιλαμβάνει εργαστηριακές αναλύσεις δειγμάτων τυριού για τον προσδιορισμό των φυσικοχημικών ιδιοτήτων τους και οργανοληπτικό έλεγχο (γευσιγνωσία), ώστε να καταγραφούν και να αξιολογηθούν τα γευστικά χαρακτηριστικά των δειγμάτων.
Τα δείγματα τυριού προέρχονται από τα τυροκομεία του νησιού, καθώς και από συνεργαζόμενους παραγωγούς του προγράμματος. Τον εργαστηριακό έλεγχο έχουν αναλάβει τα δύο συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια, ενώ τα μέλη της Ομάδας Γευσιγνωσίας θα έχουν την ευκαιρία να γεύονται και να αξιολογούν την τοπική παραγωγή.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι για την έναρξη άλλης μιας δράσης που μας φέρνει σε επαφή και όμορφη συνεργασία με τους παραγωγούς και τοπικούς φορείς του νησιού, το οποίο αποτελεί και κινητήριο δύναμη της οργάνωσης δράσεών μας!