Περιοδικό

Τι θα φάμε σήμερα – κοτόπιτα

Τι θα φάμε σήμερα – κοτόπιτα

Εύκολη συνταγή. Με έτοιμο φύλλο.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 συσκευασία φύλλα
  • 1 ½ φιλέτο ή στήθος κοτόπουλου μαγειρεμένο και ψιλοκομμένο
  • ¼ φλ. ελαιόλαδο
  • 2 ξερά κρεμμύδια σε φέτες
  • 2 πιπεριές (σε φέτες)
  • 2 φρ. κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κουτάλια σούπας μαϊντανό
  • 200 γραµ. κασέρι ή γραβιέρα
  • ½ κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 αυγό χτυπημένο
  • αλάτι, πιπέρι.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2-3 λεπτά να μαλακώσει. Προσθέτουμε τις πιπεριές και σοτάρουμε ανακατεύοντας για 2΄.

Προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια και αλατοπιπερώνουμε. Σοτάρουμε για 1-2΄. Αποσύρουμε τα λαχανικά από τη φωτιά.

Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κοτόπουλο και το μαϊντανό.

Χτυπάμε το αυγό με το γιαούρτι και το ρίχνουμε στη γέμιση. Προσθέτουμε και το τυρί και ανακατεύουμε τη γέμιση της κοτόπιτας.

Λαδώνουμε ελαφρά το ταψί και απλώνουμε τα μισά φύλλα.

Αδειάζουμε από πάνω όλη τη γέμιση σε μια στρώση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα χωρίς να πιέζουμε.

Ραντίζουμε με τα δάχτυλα την επιφάνεια με λίγες σταγόνες νερό.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου για περίπου 50΄.

Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα, στους 170 °C, στη μεσαία σχάρα, για περίπου 45 λεπτά να ροδίσει η επιφάνεια της κοτόπιτας.

Αν θέλετε να ενισχύσετε τη γεύση του κοτόπουλου προσθέστε λίγο ζωμό κότας στα λαχανικά την ώρα που σοτάρετε.

Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε μανιτάρια ή αλλά λαχανικά.

Μη βιάζεστε όταν ψήνετε μια πίτα. Δεν έχει σημασία να ροδίσει απ’ έξω. Το σημαντικό είναι να καλοψηθεί το φύλλο μέχρι μέσα και γίνει τραγανό.

Κάθε φορά που μαγειρεύετε κοτόπουλο και περισσεύει λίγο, ψιλοκόψτε το και διατηρείστε το βάζοντάς το σε ένα σακουλάκι στην κατάψυξη. Έτσι μέσα στο μήνα θα έχετε αρκετή ποσότητα για να φτιάξετε 2 κοτόπιτες σαν αυτή. Το ψιλοκομμένο κατεψυγμένο κοτόπουλο ξεπαγώνει σχεδόν αμέσως.

Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε το αυγό από τη γέμιση.

Με το γιαούρτι δίνετε στη γέμιση της πίτας μια κρεμώδη υφή. Το γιαούρτι δεν θα το καταλάβετε καθόλου στη γεύση αλλά στην υφή της γέμισης θα κάνει τη διαφορά. Θα γίνει σαν κρέμα τυριού όταν ψηθεί η γέμιση.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε δικά σας φύλλα θα φτιάξετε 6 χωριάτικα φύλλα και θα τα στρώσετε 3 κάτω, στη μέση η γέμιση, και 3 πάνω. Στρώστε τα φύλλα ελαφρά τσαλακωμένα και λαδωμένα.

Η κοτόπιτα δεν συνοδεύεται ούτε από ορεκτικά, ούτε από συνοδευτικά. Τρώγεται κατευθείαν και είναι χορταστική.

Μπορείτε όμως να σερβίρετε επιδόρπιο, γλυκό κουταλιού βύσσινο Αχιλλαδέλη.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button