Περιοδικό

Λημνος : Τα αλλοτινά παιχνίδια, η “μπάλα” και η “καράβα”

Γραφει η Καιτη Σαπέρα

Καλημέρα.
Στο χθεσινό διήγημα του Αλ.Νικολάκαρου, που απέδωσε θεατρικά ο Δάσκαλος Γιώργος Σαββόγλου, ανέφερε οτι για να φτιάξουν ένα ομοίωμα μπάλας και να παίξουν με αυτό ποδόσφαιρο, τύλιγαν στα πανιά καμιά πέτρα για να έχει βάρος. Με αποτέλεσμα με τις κλωτσιές να σπάζουν τα δάχτυλα τα παιδιά και ακολουθούσε η γνωστή απολύμανση και θεραπεία (δια της ουρήσεως της πληγής).
Το δικό μας “εργοστάσιο” κατασκευής μπάλας είχε προχωρήσει παραπέρα και μέσα στα πανιά ράβαμε σφουγγάρια. Τότε υπήρχαν μόνο τα φυσικά σφουγγάρια και ήταν πανάκριβα και δυσεύρετα, οπότε υπήρχε και η μέθοδος της αφαίρεσης (κλοπής) όπου τα εντοπίζαμε.
Εχω ακούση να διηγούνται παιδιά οτι έκλεψαν από τη Δημοτική βρύση ντενεκέ νερού που τον πήγε η νοικοκυρά για να πάρει σειρά να γεμίσει και να μεταφέρει νερό στο σπίτι της και αυτοί (τα παιδιά) “οι αθεόφοβοι” τον κλέψανε για να κάνουν καράβα. Πήγε η νοικοκυρά στη βρύση και δεν βρήκε, οχι μόνο τη σειρά της για να πάρει νερό, αλλά ούτε τον ντενεκέ της.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button