Απόψεις

Λημνος Τουρισμος : Στην αναβροχιά καλό είν’ και το χαλάζι

Στην αναβροχιά καλό είν’ και το χαλάζι

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Καύσωνας το Σαββατοκύριακο, το καλοκαίρι έφτασε, αλλά τα σύνορα είναι ακόμα κλειστά και τα περισσότερα αεροπλάνα, τσάρτερ και κανονικά, είναι καθηλωμένα στο έδαφος.

Πόσους και ποιους τουρίστες περιμένουμε;

Και πότε θα έλθουν;

Κι αν έλθουν, στην επιστροφή θα μπαίνουν 14 μέρες καραντίνα;

 

Αν και η Κομισιόν έδωσε το γενικό πλαίσιο για το πως θα διεξαχθεί φέτος ο τουρισμός, οι χώρες θα ακολουθήσουν αυτόνομα εντελώς διαφορετικές πολιτικές η καθεμιά.

Η γερμανική κυβέρνηση ήδη προπαγανδίζει για φέτος τον δικό της εσωτερικό τουρισμό.

Στην Βρετανία ο Βρετανός υπουργός Υγείας εκτίμησε ότι, όπως έχει η κατάσταση στο χώρα του δύσκολα οι συμπατριώτες του θα ταξιδέψουν για διακοπές.

Η Ιταλία, έχει κτυπηθεί πάρα πολύ δυνατά από τον κορωνοϊό και μάλλον δεν θα έχουν διάθεση για τουρισμό.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Γαλλία. Και στις ΗΠΑ.

Η ζημιά που θα υποστεί η Ελλάδα από αυτές τις πέντε χώρες είναι τεράστια και ανέρχεται στο 48% των τουριστικών ετήσιων εισπράξεων.

Με άλλα λόγια, στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν στραβώσει κάτι, για φέτος από αυτούς πρέπει να περιμένουμε μόνο τους μισούς από όσο πέρσι. Όλα με προϋποθέσεις, εφ’ όσον και βλέπουμε.

 

Από τους άλλους μισούς που είχαν έλθει πέρσι, για φέτος βασικά περιμένουμε από τα Βαλκάνια, το Ισραήλ και την Κύπρο. Άλλωστε τα Βαλκάνια όπως και η Ελλάδα κτυπήθηκαν σχετικά πολύ πιο ελαφριά από τον κορωνοϊό.

Οι τουρίστες των Βαλκανίων όμως δεν διαθέτουν ισχυρά εισοδήματα για να προσφέρουν στα τουριστικά έσοδα. Από τη Βουλγαρία έφτασαν πέρσι στα 338 εκατ. ευρώ. Λίγα πράγματα.

Απομένει ο εσωτερικός ελληνικός τουρισμός, ο οποίος ίσως μπαλώσει τρύπες και ίσως σώσει κάπως τη χρονιά για πολλές τουριστικές επιχειρήσεις.

Ειδικά για τη Λήμνο αναμένονται παραθεριστές κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα.

Πολλά τα πλεονεκτήματα του νησιού για να το προτιμήσουν οι Έλληνες. Εύκολη και γρήγορη πρόσβαση με πλοίο και αεροπλάνο, αμέτρητες αμμουδερές παραλίες, διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια για κάθε τσέπη, καλό φαγητό, μοναδικά αξιοθέατα και παραδοσιακή φιλοξενία.

 

Ο τουρισμός φέτος στην Ελλάδα θα λειτουργήσει τόσο, όσο χρειάζεται για να μην κλείσουν επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο στόχος. Όλες οι χώρες οι οποίες έχουν στο παρελθόν προμηθεύσει την Ελλάδα με εκατομμύρια τουριστών έχουν πληγεί τόσο πολύ από την πανδημία του κορωνοϊού, που δεν είναι ικανές να μας στείλουν σημαντικό αριθμό τουριστών.

Τι να κάνουμε;

Καλοδεχούμενοι όσοι, όπως και όταν έλθουν.

Στην αναβροχιά καλό είν’ και το χαλάζι.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button