Λήμνος

Λόγω κορωνοϊού απαγορεύτηκαν τα φιλιά

Λόγω κορωνοϊού απαγορεύτηκαν τα φιλιά

του Θ.Δημητριάδη

Χώρες του εξωτερικού παίρνουν δραστικά μέτρα, λόγω του φονικού κορωνοϊού και βάζουν τέλος στις χειραψίες, τις αγκαλιές και τα φιλιά. 

Οι τρόποι έκφρασης, που χρησιμοποιούσαν όλα τα άτομα για το καλωσόρισμα, την αγάπη και την έκφραση μεταξύ τους, τόσο στο οικογενειακό όσο και στο εργασιακό περιβάλλον καθώς και στις θρησκευτικές συνήθειες, λαμβάνουν τέλος.

Ο υπουργός Υγείας της Ελβετίας, η οποία συνορεύει με την Ιταλία, με νόμο απαγόρεψε τα φιλιά λόγω κορωνοϊού. Όπως δήλωσε, «Το να τηρούμε απόσταση μεταξύ μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού». Στην Ελβετία, όπως και στη γειτονική Γαλλία, οι φίλοι και γνωστοί το συνηθίζουν καθημερινά να φιλιούνται στα μάγουλα όταν συναντιούνται σε ένδειξη χαιρετισμού, μάλιστα οι Ελβετοί δίνουν τρία φιλιά στα μάγουλα, αντί για δύο στα οποία «περιορίζονται» οι Γάλλοι.

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας έχει συστήσει στους συμπατριώτες του να μην κάνουν χειραψία, δεν έφτασε όμως στο σημείο να «απαγορεύσει» τα φιλιά.

Οι γαλλικές εφημερίδες καλούν τους πολίτες να αντικαταστήσουν το φιλί στο μάγουλο, καθημερινό χαιρετισμό των Γάλλων, με μια τυπική κίνηση όπως η χειραψία. Μάλιστα μερικοί λένε ότι η χειραψία έρχεται από τον Μεσαίωνα, και ότι ως χαιρετισμός αρκεί να κοιτάξεις κάποιον στα μάτια.

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έχει προτείνει οι πολίτες να μην μοιράζονται τα μεταλλικά καλαμάκια που χρησιμοποιούνται για την κατανάλωση ενός παραδοσιακού ροφήματος στη Λατινική Αμερική, του mate, γνωστού και ως chimarrao. Επίσης το φιλί απαγορεύεται δια ροπάλου ως χαιρετισμός.

Στη Γερμανία ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ αρνήθηκε χειραψία στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Οι δυο τους γέλασαν και η Μέρκελ σήκωσε ψηλά το χέρι της προτού καθίσει στη θέση της.

Ο κορωνοϊός απειλεί να πλήξει μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες των Ισπανών, του φιλιού στα αγάλματα της Παρθένου Μαρίας την εβδομάδα πριν από το Πάσχα, το οποίο αναμένεται να απαγορευθεί.

“Είναι ένα από τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι”, παραδέχθηκε ο Φερνάνδο Σιμόν, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος υγείας. Κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας των Καθολικών οι πιστοί σχηματίζουν ουρές για να φιλήσουν τα πόδια ή τα χέρια αγαλμάτων της Παρθένου Μαρίας και των αγίων ζητώντας την προστασία τους.

Στη Ρουμανία η εξάπλωση του κορωνοϊού απειλεί την γιορτή Μαρτιζόν, που σηματοδοτεί την έναρξη της Άνοιξης, όπου οι άνθρωποι χαρίζουν ο ένας στον άλλο μαρτάκια και λουλούδια. Η κυβέρνηση προτείνει στους πολίτες συνεχίζουν να τα κάνουν, αλλά χωρίς το πατροπαράδοτο φιλί ανάμεσά τους.

Η Πολωνία είναι μια από τις πιο θρησκευόμενες χώρες της Ευρώπης και οι πιστοί πλέον επιτρέπεται να μεταλαμβάνουν και να παίρνουν την όστια (το αντίδωρο των Καθολικών) με το χέρι αντί απευθείας στο στόμα. Επίσης καλούνται να μην βυθίζουν τα χέρια τους στον αγιασμό, τόσο κατά την είσοδο όσο και κατά την έξοδο από την εκκλησία, αλλά να περιορίζονται στο να κάνουν τον σταυρό τους.

Κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα στη Νέα Ζηλανδία εγκατέλειψαν προσωρινά τον χαιρετισμό των Μαορί, γνωστό ως hongi, που περιλαμβάνει το τρίψιμο της μιας με την άλλη μύτη. Επίσης το πανεπιστήμιο Ουέλινγκτον WelTec ανακοίνωσε πως δεν θα υποδέχεται πλέον τους νέους φοιτητές με ένα hongi δηλαδή με τρίψιμο της μύτης, στη διάρκεια της τελετής υποδοχής των πρωτοετών, αλλά με ένα waiata, δηλαδή με το τραγούδι των Μαορί.

Τα ΗΑΕ, καθώς και το Κατάρ, συμβουλεύουν τους πολίτες τους να σταματήσουν να χαιρετιούνται με τον παραδοσιακό τρόπο “μύτη με μύτη”, να μην ανταλλάσσουν χειραψία και να μη φιλιούνται, αλλά να χαιρετιούνται απλώς κουνώντας το χέρι τους.

Ο κορωνοϊός χτύπησε και την πόρτα των ΗΠΑ, με απολογισμό έξι νεκρών μέχρι τώρα και οι οδηγίες που παρέχουν οι επιχειρήσεις στους εργαζόμενους είναι να περιορίσουν τα φιλιά, τις αγκαλιές και το “κόλλα πέντε”, αγαπημένο χαιρετισμό των πολιτών.

 

Στην Ελλάδα δεν έχουμε ακόμα καμιά επίσημη δήλωση ή ανακοίνωση.

Μέχρι νεωτέρας τα φιλιά και οι υπόλοιπες στενές σχέσεις συνεχίζουν κανονικά.

Μάλιστα στην επικαιρότητα ήλθαν πολλά παλιά τραγουδάκια.

 

”Σφίξε με κι ενωμένα τα χείλη ας μένουν. Φίλα με, τα φιλιά και νεκρούς ανασταίνουν. Φίλα με, δώσ’ μου κι άλλα φιλιά κι ας πεθάνω στη θερμή αγκαλιά σου επάνω, μ’ ένα πόνο που νιώθω βαθειά στην καρδιά” (https://youtu.be/ZFh4TSj5jKA).

 

”Ένα φιλάκι είναι λίγο, πολύ λίγο, δύο φιλάκια είναι λίγα, τι να πω, τρία φιλάκια είναι λίγο, πολύ λίγο,  δώσε μου τέσσερα αν θες να σ’ αγαπώ” (Λουκιανός Κηλαηδόνης, https://youtu.be/tMV_Cdm51nA).

 

 

 

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button