Περιοδικό

Μαχσά Αμινί ή τα αδιανόητα του αιώνα μας

Μαχσά Αμινί ή τα αδιανόητα του αιώνα μας

Γράφει (κάθε Παρασκευη) η Χριστινα Κάβουρα

Η κοπέλα ήταν πολύ χαρούμενη που θα έκανε ένα ταξίδι στην πρωτεύουσα του ΙΡΑΝ την Τεχεράνη. Βέβαια στο Ιράν δεν μπορεί μια γυναίκα να ταξιδέψει μόνη της, τη συνόδευε λοιπόν ο αδερφός της !

Μόνο που δεν φορούσε …. σωστά την μαντίλα της και επενέβη η Αστυνομία Ηθών που την έβαλε σε μια κλούβα για να της κάνουν κατήχηση στο ειδικό κέντρο πώς να συμπεριφέρεται σωστά ! Φαίνεται πως η κατήχηση συνοδεύεται και με μεγάλο ξυλοφόρτωμα και η κοπέλα πέθανε κάτω από άθλιες, άδικες, απαράδεκτες, αδιανόητες συνθήκες.

Όλα αυτά τα παράλογα συμβαίνουν δίπλα μας, γυναίκες πολίτες μιας απόλυτα κατώτερης τάξης και κατηγορίας, γυναίκες που τους συμπεριφέρονται χειρότερα και από οικόσιτα ζώα, που δεν έχουν δικαιώματα στη ζωή τους γιατί τα Θεοκρατικά καθεστώτα τα έχουν καταργήσει !

Γυναίκες που απαγορεύεται να ασκήσουν σε κάποια Κράτη το επάγγελμά τους ή να εργασθούν, που μαστιγώνονται, γυναίκες που σκοτώνονται στο ξύλο, τουφεκίζονται, λιθοβολούνται ή πουλιούνται σαν ζώα στο εκάστοτε σύζυγο που έχει την δυνατότητα να τις …. ταΐσει ! Άλλωστε μια γυναίκα μπορεί να παντρευτεί από την ηλικία των 13 ετών στο Ιράν, και από 10 ετών με άδεια του καθεστώτος ! Δηλαδή παίζει και η παιδεραστία ! Επίσης η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποίηση των γυναικών από τον σύζυγο δεν αναγνωρίζεται στο Ισλάμ και αν κάποια γυναίκα το καταγγείλει στις Αρχές, την συμβουλεύουν απλά να γυρίσει στο σπίτι της !

Επίσης όλη αυτή η πλύση εγκεφάλου που υφίστανται καθημερινά εκεί οι γυναίκες φθάνουν να θεωρούν πολλές από αυτές ότι έτσι είναι το σωστό και το δίκαιο και ότι εμείς οι άλλες – οι άπιστες – που έχουμε δικαιώματα κακώς τα έχουμε και κακώς διεκδικούμε περισσότερα, αφού ο Μωάμεθ είπε ….. βέβαια τίποτα τέτοιο δεν είπε αλλά οι Μουλάδες μπορούν να εξηγήσουν τα πάντα όπως τους βολεύει !

Τελικά όχι ότι και οι άνδρες εκεί περνούν πολύ καλύτερα με ελευθερίες και αυτοδιάθεση. Π.χ. όπως άκουσα από έναν Ιρανό αν έχεις κάνει τατουάζ δεν επιτρέπεται να πάρεις δίπλωμα αυτοκινήτου γιατί το καθεστώς σε θεωρεί παράφρονα και οι παράφρονες βέβαια δεν πρέπει να οδηγούν. Γιατί αναφέρω αυτή την περίπτωση ? Μα γιατί μου φάνηκε απόλυτα παλαβή, άρα κατά συνέπεια και οι νόμοι που διέπουν αυτά τα καθεστώτα είναι παλαβοί και γελοίοι.

Ας μην ξεχνάμε ότι αν είσαι ομοφυλόφιλος στο Ιράν και σε πιάσουν κινδυνεύεις να σε κρεμάσουν στην πλατεία!

Μαντήλες, μπούργκες, ρούχα μακριά και άκομψα να μην φαίνεται ούτε ο αστράγαλος, ώστε να μην προκαλούν τον ανδρικό πληθυσμό απαγόρευση αντισυλληπτικών και αμβλώσεων, απαγόρευση να παρακολουθούν ανδρικά αθλήματα, δύσκολη πρόσβαση στην εκπαίδευση ή σε ιατρική περίθαλψη, απαγόρευση να κυκλοφορούν χωρίς ανδρική συνοδεία από τον σύζυγο ή μέλος της οικογένειάς τους, και ο κατάλογος των απαγορεύσεων δεν έχει τελειωμό !

Σήμερα ξεσηκώνονται γυναίκες αλλά και άνδρες στο Ιράν, μην αντέχοντας όλη αυτή την ανελευθερία και φρίκη. Αλλά και παλιότερα υπήρξαν φωνές εκ των έσω που στηλίτευαν αυτά τα καθεστώτα αλλά δεν είδα βελτίωση !

Ένας εξαιρετικός Αλγερινός συγγραφέας με το ψευδώνυμο «ΓΙΑΣΜΙΝΑ ΧΑΝΤΡΑ» ((Μοχάμεντ Μουλεσεχούλ) έγγραφε για τα αίσχη αυτών των Θεοκρατικών καθεστώτων, στο μυθιστόρημά του «Τα χελιδόνια της Καμπούλ» παίρνουμε πολλά στοιχεία για τις κατάφορες ΑΔΙΚΙΕΣ που υπομένουν εκεί ειδικά οι γυναίκες.

Φθάνουμε λοιπόν σε Έθνη λαβωμένα από την τρέλα, παραδομένα στον εκμαυλισμό και την τυραννία του κλήρου, ενώ η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αναζητιέται εις μάτην μέσα στην πολυπλοκότητα και τον φεουδαρχισμό σ’ αυτές τις μουσουλμανικές κοινωνίες.

Πως τώρα το Ιράν μια μάλλον μητριαρχική κοινωνία, όπου η γυναίκα από αρχαιοτάτων χρόνων είχε πολλά δικαιώματα κατάντησε έτσι δύσκολο να κατανοηθεί. Αλλά αυτό το καθεστώς έγραψε την ημερομηνία λήξης του τη στιγμή που επέτρεψε στις γυναίκες να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το 60% των αποφοίτων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων στο Ιράν είναι γυναίκες, μήνυμα απόλυτα ελπιδοφόρο !

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Δείτε Επίσης
Close
Back to top button