Περιοδικό

Μακαρόνια Παστίτσιο με τυρί

Μετά την επιτυχημένη σειρά συνταγών ΤΙ ΘΑ ΦΑΜΕ ΣΗΜΕΡΑ που παρουσιάσαμε, συνεχίζουμε με μια νέα σειρά συνταγές κάθε μέρα από το περίφημο βιβλίο του Τσελεμεντέ*.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Γ.Κ.

ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΤΥΡΙ

Δόσεις:

1/2 οκά μακαρόνια

100 δράμια τυρί άσπρο (φέτα)

40-50 δράμια βούτυρο

4 αυγά

1 χούφτα τυρί λιωμένο

Ανάλογο αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο

10-12 φύλλα του μπακλαβά.

Εκτέλεση

Βάζουμε τα μακαρόνια να βράσουν, ως συνήθως και αφού τα στραγγίσουμε τα τοποθετούμε εντός της κατσαρόλας ρίχνοντας το ανάλογο βούτυρο. Τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα και αναμιγνύουμε σε αυτά το τριμμένο τυρί, τα αυγά, αλάτι, πιπέρι άσπρο και μοσχοκάρυδο.

Μετά προσθέτουμε το άσπρο τυρί κομμένο σε μικρά κομματάκια ως τρίμματα και τα ανακατεύουμε καλά ώστε να αναμιχθούν μεταξύ τους.

Έχουμε τότε ένα κατάλληλο ταψί, στο οποίο στρώνουμε τα μισά φύλλα από κάτω αλείφοντας με βούτυρο και μετά βάζουμε τα μακαρόνια και τα καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα τα οποία έχουμε βουτυρώσει επίσης.

Τέλος, χαράσσουμε τα φύλλα από επάνω σε μπακλαβωτά, ή τετράγωνα σχήματα και τα βάζουμε να ψηθεί για 30-40 λεπτά της ώρας, προσέχοντας να ροδοξανθίσουν τα φύλλα.

Όταν ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και τότε το τεμαχίζουμε και το σερβίρουμε.

Καλή σας όρεξη

Νικόλαος Τσελεμεντές είναι ο Εθνικός μας Μάγειρας, ο οποίος αρχικά,  τη 10ετια του 1920, δούλεψε σε ελληνικό μαγειρείο (του θείου του). Σπούδασε τη Μαγειρική στο Εξωτερικό και  δούλψε σε μεγάλα εστιατόρια  της αλλοδαπής  και το 1930,  εξέδωσε τον ΟΔΗΓΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ, έναν πυκνογραμμένο  τόμο 420 σελίδων.  Το βίβλο αυτό έκανε αίσθηση, βγήκε σε 13 ανατυπώσεις και καθιέρωσε το όνομα Τσελεμεντές ως σύμβολο της μαγειρικής.

Το βιβλίο είναι γραμμένο  στην καθαρεύουσα με ψιλές, περισπωμένες, κλπ και δεν διαβάζεται σήμερα εύκολα. Για αυτόν τον λόγο σας τον μεταφέρουμε προσαρμοσμένο γλωσσικά στο σήμερα. Κάθε μέρα μια συνταγή από αυτές που θεωρούμε πιο χρήσιμες. Χρησιμοποίησε στις συνταγές ως υλικό το βούτηρο (φυτικού ή ζωικού) που ήταν τότε καθιερωμένο, αντί για λάδι και ως προς το βάρος χρησιμοποιεί την οκά και τα δράμια, οπότε διευκρινίζουμε για τους υπολογισμούς σας μια οκά= 1280 γραμμάρια και 100 δράμια:=320 γραμμάρια.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button