Απόψεις

Γιορτάζουν σήμερα: Μάνος, Μανώλης Εμμανουέλα, Εμμανουήλ. Τι σημαίνει το όνομα …

Μάνος, Μανώλης, Εμμανουήλ, Εμμανουέλα γιορτάζουν σήμερα Τι σημαίνει το όνομα …

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Η λέξη προέρχεται από το εβραϊκό όνομα Immanuel που σημαίνει “ο Θεός είναι μαζί μας”.

Πολύ συνηθισμένο όνομα στην Κρήτη. Γνωστοί με αυτό το όνομα: Μανώλης Γλέζος, Μάνος Ελευθερίου, Μάνος Κατράκης, Μάνος Λοΐζος, Μανώλης Μητσιάς, Μάνος Χατζηδάκης, Μανώλης Χιώτης Εμμανουήλ Παππάς κ.ά.

Εμμανουήλ είναι όνομα του Ιησού Χριστού, αναφέρεται από τον ευαγγελιστή Ματθαίο, ο οποίος αναφέρει ότι εκπληρώθηκε ο λόγος του Κυρίου που είχε πει ο προφήτης:

«Ιδοὺ ἡ παρθένος ἐν γαστρὶ ἕξει καὶ τέξεται υἱόν, καὶ καλέσουσι τὸ ὄνομα αὐτοῦ ᾿Εμμανουήλ, ὅ ἐστι μεθερμηνευόμενον μεθ᾿ ἡμῶν ὁ Θεός».

(Ιδού, η παρθένος θα έχει παιδί στην κοιλιά και θα γεννήσει γιο και θα καλέσουν το όνομά του Εμμανουήλ, που όταν ερμηνεύεται σημαίνει: Ο Θεός είναι μαζί μας).

 

Το όνομα Εμμανουήλ αναφέρεται δύο φορές από τον προφήτη Ησαΐ, όταν ο αυτός προανήγγειλε τη γέννηση του «παιδιού», δηλαδή του Ιησού Χριστού στο βασιλιά.

«Διὰ τοῦτο δώσει Κύριος αὐτὸς ὑμῖν σημεῖον· ἰδοὺ ἡ παρθένος ἐν γαστρὶ ἔξει, καὶ τέξεται υἱόν, καὶ καλέσεις τὸ ὄνομα αὐτοῦ Ἐμμανουήλ. Καὶ ἢν ἂν βουλεύσησθε βουλήν, διασκεδάσει Κύριος, καὶ λόγον ὃν ἂν εἴπητε, οὐ μὴ ἐμμείνῃ ἐν ὑμῖν, ὅτι μεθ’ ἡμῶν ὁ Θεός».

(Διὰ τοῦτο θὰ δώσῃ ὁ ἴδιος ὁ Κύριος εἰς σᾶς σημεῖον, θαῦμα μέγα καὶ καταπληκτικόν. Ἰδού, ἡ παρθένος θὰ συλλάβῃ ὑπερφυσικῶς καὶ θὰ γεννήσῃ υἱὸν καὶ τὸ ὄνομα τοῦ υἱοῦ της αὐτοῦ θά εἶναι Ἐμμανουήλ, ποὺ σημαίνει ὁ Θεὸς μαζῆ μας.

Καὶ ὁποιανδήποτε σκέψιν καὶ ἀπόφασιν ἂν πάρετε ἐναντίον τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ, θὰ τὴν ματαίωση καὶ θὰ τὴν διαλύσῃ ὁ Κύριος. Καὶ ὁποιονδήποτε ἀπειλητικὸν λόγον καὶ ἂν ἐκστομίσετε, δὲν θὰ μείνῃ καὶ δὲν θὰ πραγματοποιηθῇ, διότι ὁ Θεὸς εἶναι μαζῆ μας).

 

Οι υμνογράφοι της Εκκλησίας, οι οποίοι εμπνέονται από την Αγία Γραφή τις έννοιες των ύμνων τους, συνέθεσαν υπέροχα τροπάρια γύρω από το όνομα Εμμανουήλ. Όλοι ξέρουμε το «Ἡσαΐα χόρευε ἡ Παρθένος ἔσχεν ἐν γαστρί καί ἔτεκεν υἱόν τόν Ἐμμανουήλ, Θεόν τε καί ἄνθρωπον…».  Επίσης την εικόνα του Κυρίου με το όνομα Εμμανουήλ, την βλέπουμε σε τοιχογραφίες βυζαντινών ναών.

Όπως γνωρίζουμε  ο Αδάμ και η Εύα, με την παρακοή τους στο Θεό διέκοψαν την κοινωνία μαζί Του. Για την επανασύνδεση του ανθρώπου με τον Θεό ήλθε ο Υιός του Θεού ως άνθωπος στη γη, γεγονός που εορτάζουμε τόσο πανηγυρικά αυτές τις ημέρες.

Έτσι οι άνθρωποι για πρώτη φορά από τότε που απομακρύνθηκαν από τον Θεό εξ αιτίας της πτώσης τους όχι μόνον άκουσαν το Θεό, αλλά και του μίλησαν και τον είδαν με τα μάτια τους και τον ψηλάφησαν. Ο άνθρωπος πλέον ενώθηκε διά του Εμμανουήλ- Ιησού Χριστού με τον Τριαδικό Θεό και τερματίστηκε έτσι η θλιβερή μακρά περίοδος του χωρισμού του ανθρώπου από τον Δημιουργό του.

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button