Απόψεις

Μαρμαρίτες ! Κάθε παραμονη των Φώτων! Να γιατι: οπωσδήποτε με τρύπες…

Οι  Μαρμαρίτες είναι ένα από τα γαστρονομικά  έθιμα που ακομη παραμένει ισχυρό στη Λήμνο.

Σε εκπομπή του Ραδιο Αλφα, ακροάτριες,  και η Στέλλα Καβαλέρου στον  “αέρα” απο  την   Παναγιά,  μας μίλησαν για τον τρόπο παρασκευής τους  που είναι απλός και εύκολος.

Τα υλικά είναι αλέβερ (αλεύρι) και νερό.  Με αυτά γίνεται ένα παχύρευστος χυλός  “βαλε αλέβερ,  βαλε νερό”  τον οποίο αφήνουν  κάποιες ώρες να “ωριμάσει”

Παλιότερα έριχναν  το χυλό σε  μια καλά πυρωμένη πλάκα το περίφημο “πλακί”, πυρίμαχες πλάκες  που έπαιρναν   από αυτές που έστρωναν  τους φούρνους.

Στο  Πλακί τότε  και σε ένα  τηγάνι  σήμερα έριχναν  το Χυλό,  ο οποίος ψηνόταν και  φούσκωνε. Η  επιτυχία είναι να κάνει φουσκάλες και χωρις  αυτές δεν ήταν  μαρμαρίτες αλλά τηγανίτες μας ειπε η Στέλλα.

Τις έτρωγαν  επιτόπου και  αργότερα  απο το τραπέζι που στόλιζαν, με Μούστο  και  με Μελι αν υπήρχε.

Μαρμαρίτες κάθε παραμονή των Φώτων !

Τη Φωτογραφία μας έστειλε η Ειρήνη Αλμπάνη ! Προφανώς άκουγε την εκπομπή μας και μας έστειλε ένα δείγμα, με τρύπες και μούστο !   Τέλειες !!!

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button