UncategorizedΛήμνος

Μαρμαρίτες ! Παραμονή των Φώτων ήταν ενα πεντανόστιμο “έθιμο” σε όλη τη Λημνο !

Οι μαρμαρίτες της Λήμνου

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Είναι ένα παραδοσιακό γλυκό, που φτιάχνουν στη Λήμνο και την Κω παραμονή των Θεοφανίων. Γι’ αυτό λέγονται επίσης και «φωτόπιτες».

Πρόκειται για ένα είδος νηστίσιμης στρογγυλής κρέπας, που το έφτιαχναν παλιά από χυλό με μαγιά χωρίς λάδι ή λίπος. Το έψηναν πάνω σε μαρμάρινες πλάκες φούρνων, κι από εκεί πήραν την ονομασία τους.

Σήμερα ο έθιμο αυτό το τηρούν μόνον σε μερικά χωριά. Σε πολλά σπίτια μάλιστα τις μαρμαρίτες τις φτιάχνουν όλο το χρόνο σε αντικολλητικό τηγάνι κανονικά όπως τις τηγανίτες συνήθως σαν πρωϊνό ή επιδόρπιο, πασπαλισμένες με μέλι και κανέλα.

Οι μαρμαρίτες θυμίζουν λίγο τα αμερικανικά pancake, που σερβίρονται περιχυμένα με σιρόπι. Στη Λήμνο αντί για σιρόπι τις περιχύνουν με πετιμέζι, αφού είναι γνωστό ότι στο νησί με την μεγάλη παραγωγή σταφυλιών και κρασιών, το πετιμέζι το χρησιμοποιούσαν ως γλυκαντικό από πολύ παλιά, τότε που δεν υπήρχε ακόμα ζάχαρη.

Μάλιστα μία από τις πιο παλιές οικογενειακές βιοτεχνίες στη Λήμνο, του Αχιλλαδέλη στο χωριό Κορνός (τηλ. 2254061250), εκτός από τους παραδοσιακούς χαλβάδες και τα περίφημα γλυκά κουταλιού, παράγει εξαιρετικό πετιμέζι, το ΣΤΑΦΥΛΟΣΤΑΓΜΑ, ένα σιρόπι που έχει βραβευτεί σε διεθνείς εκθέσεις για την ιδιαίτερη νοστιμιά και το άρωμα του.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button