Επίκαιρα

Μαρμελάδα πορτοκάλι – τώρα είναι η εποχή. Ιστορικά στοιχειά και Συνταγή !

Μαρμελάδα πορτοκάλι – τώρα είναι η εποχή

Επιμέλεια Θ. Δημητριάδη 

Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του

 

Η Μαρμελάδα πορτοκάλι είναι ίσως από τις πιο αρωματικές και γευστικές. Τα πορτοκάλια αυτήν την εποχή είναι τα πιο κατάλληλα και όταν την άνοιξη θα λιγοστέψουν, η μαρμελάδα που θα φτιάξουμε θα συνεχίσει να μας δίνει το άρωμα και τη γεύση τους.

Τα πορτοκάλια ανήκουν σε μια οικογένεια φρούτων που έχει την ονομασία εσπεριδοειδή, και περιλαμβάνει τα εξής: η πορτοκάλια, λεμόνια, γλυκολέμονα, μανταρίνια, νεράντζια, κίτρο, περγαμόντο, λάϊμ, γκρέϊπφρουτ, κουμκουάτ, σαγκουίνι, κ.ά.

Τα φύλλα και τα άνθη τους ευωδιάζουν.

Τα εσπεριδοειδή ευδοκιμούν πολύ στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα παράλια μέρη και τα νησιά. Ονομαστό είναι το Λεμονόδασος στην Πελοπόννησο.

Σήμερα η καλλιέργειά τους στην Ελλάδα έχει εξαπλωθεί πολύ και γίνεται μεγάλη εξαγωγή.

Μεγάλες φυτείες εσπεριδοειδών υπάρχουν στην Άρτα, το Βόλο, την Αττική, το Άργος, την Εύβοια και τα νησιά του Αιγαίου. Το κλίμα που τα ευνοεί είναι το ζεστό, με κάποια υγρασία και το παραθαλάσσιο.

Αρχικά καλλιεργούνταν μόνο στις Ινδίες, την Κίνα και την Ιαπωνία κι από εκεί εξαπλώθηκαν σ’ όλες τις χώρες που έχουν κατάλληλο κλίμα.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πορτοκαλιών: γλυκά,: ξινά, γλυκόξινα, Μέρλιν, Γιάφας, σαγκουίνια, μυρωδάτα, Κρήτης, Άρτας κλπ.

Γενικά τα εσπεριδοειδή έχουν καρπούς γευστικούς και ωφέλιμους.

Οι αρχαίοι Έλληνες ήξεραν τα εσπεριδοειδή από εκείνους που ταξίδευαν σε μακρινούς τόπους. Ο μύθος των Εσπερίδων, με τον Ηρακλή και τα μήλα, φαίνεται πως συμβολίζει την επιθυμία των Ελλήνων ν’ αποκτήσουν τους γλυκόχυμους και νόστιμους αυτούς καρπούς.

Σήμερα η καλλιέργειά τους γίνεται συστηματικά, ιδιαίτερα στην Αμερική, την Ισπανία, Βραζιλία, Γαλλία, Ιταλία, Βόρεια Αφρική Ελλάδα, Τουρκία και Ισραήλ.

 

Για τη μαρμελάδα πορτοκάλι διαλέγουμε χοντρόφλουδα και ομφαλοφόρα πορτοκάλια.

 

ΥΛΙΚΑ

4-5 μεγάλα πορτοκάλια
χυμό από ένα λεμόνι

ζάχαρη

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια και τα βάζουμε να βράσουν σε μπόλικο νερό. Όταν βράσουν για 10 λεπτά, αδειάζουμε το νερό, ξαναγεμίζουμε την κατσαρόλα και ξαναβράζουμε.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μια-δυο φορές ώστε τα πορτοκάλια να βγάλουν την πικράδα της φλούδας τους και να γλυκάνουν.

Όταν έχουν ξεπικρίσει αρκετά (καλό είναι να πικρίζουν ελαφρά), τα αφήνουμε σε κρύο νερό για λίγες ώρες, π.χ. από το πρωί ως το απόγευμα ή από το βράδυ ως το πρωί.

Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε, βγάζουμε τον ομφαλό και το μέρος που ήταν το κοτσάνι, και ξεφλουδίζουμε τα μισά από αυτά σαν να ήταν ωμά. Καθαρίζουμε τις φλούδες από το άσπρο στο εσωτερικό τους και τις κόβουμε σε πολύ λεπτά κομματάκια.

Κόβουμε στα τέσσερα τα πορτοκάλια (και καθαρίζουμε και τα υπόλοιπα μισά ακαθάριστα) και τα καθαρίζουμε από όσες μεμβράνες και ίνες μπορούμε.

Τα αλέθουμε λίγα-λίγα στο multi, να μη γίνουν αλοιφή, αλλά να κρατάνε λίγο.

Βάζουμε σε κατσαρόλα τον πολτό και τα λεπτοκομμένα φλούδια, που είναι και αυτά περίπου μια κούπα.

‘Οση ποσότητα είναι τα πορτοκάλια, τόση ζάχαρη προσθέτουμε, περίπου ένα προς ένα. Προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.

Ανακατεύουμε στην κατσαρόλα τον πολτό με τη ζάχαρη και τα βάζουμε να βράσουν σε ψηλή θερμοκρασία για περίπου 45-50 λεπτά . Αφήνουμε να δέσει η μαρμελάδα μας.

Τα πρώτα 25 λεπτά δεν χρειάζεται να ανακατεύουμε, αλλά τα επόμενα θέλουν  συχνό ανακάτεμα με ξύλινη κουτάλα, σχεδόν χωρίς να σταματάμε, ιδίως τα τελευταία 10-15 λεπτά, για να μη πιάσει και καεί στον πάτο.

Δοκιμάζουμε αν έγινε και έδεσε, δηλαδή αν πέφτει από την κουτάλα σαν μια ελαφρά συμπαγής μάζα.

Με προσοχή να μη μας πιτσιλίσει και να μην καούν τα δάχτυλα μας όπως είναι καυτή, τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε με τα καπάκια και τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν, και τα αποθηκεύουμε.

 

Μπορούμε να ξύσουμε τα πορτοκάλια. Έτσι γλυκαίνουν πιο γρήγορα. Καλύτερα όμως να τα βράσουμε μια φορά παραπάνω αντί να ταλαιπωρηθούμε με το ξύσιμο.

Πολύ ωραία είναι και η μαρμελάδα με ποικιλία εσπεριδοειδών.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button