Λήμνος

Λήμνος: Με κατανόηση άκουσαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι τα αιτήματα ΑΜΕΑ. Και μετα;

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ                                            ΚΑΛΛΙΘΕΑ    22/08/2022                            ΓΟΝΕΩΝ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΚΑΙ

ΦΙΛΩΝ Α.Μ.Ε.Α. ΛΗΜΝΟΥ                                             Αρ.πρωτ. 03

«ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ»

ΕΔΡΑ : Καλλιθέα  Λήμνου

Πληροφορίες: Παλαιολόγος Κυριαζής

Τηλ.: 6932586306                                                              Προς

Περιφερειάρχη Β.Αιγαίου

Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου & Περιφερειακούς Συμβούλους Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

                                                       Κοινοποίηση

Δήμος Λήμνου

ΜΜΕ

 

ΘΕΜΑ: «ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ:  ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΜΕΑ Κ.Δ.Η.Φ. ΑΜΕΑ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α.(ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Α.Μ.Ε.Α.), ΚΤΗΡΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟΥ & ΕΙΔΙΚΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Ο Σύλλογός μας αγωνίζεται και διεκδικεί από την αρχή της λειτουργίας του από όλους τους φορείς να συνδράμουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.

Σ αυτό το πλαίσιο αγώνα, σας παραθέτουμε τα πάγια αιτήματά μας:

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ  ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΗΜΕΡΕΥΣΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΑΜΕΑ Κ.Δ.Η.Φ. ΑΜΕΑ

Όπως αναγράφεται στο άρθρο 15 του Προεδρικού Διατάγματος 395/1993 τα Κέντρα Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Ατομα με Ειδικές Ανάγκες, νοούνται εκείνα, τα οποία παρέχουν υπηρεσίες ημερησίας φροντίδας και παραμονής με ανώτατο όριο ημερήσιας λειτουργίας τις 16 ώρες ανάλογα με τις ανάγκες των Α.Μ.Ε.Α.  

Σκοπός του κέντρου διημέρευσης και ημερήσιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ΚΔΗΦ) είναι η παροχή υπηρεσιών σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους όπως, μεταφορά ωφελουμένων, διαμονή & διατροφή, εξατομικευμένο πρόγραμμα ωφελούμενων (εργοθεραπείες, λογοθεραπείες κ.α.), δράσεις δημιουργικής απασχόλησης – ψυχαγωγία, ένταξη στο κοινωνικο σύνολο, λοιπές υπηρεσίες (εκπαιδευση σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης κ.α.).

-ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α.(ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ Α.Μ.Ε.Α.)

Η δημιουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες με νοητική αναπηρία, κινητική αναπηρία, αυτιστική   διαταραχή και λοιπά σύνδρομα, αποτελεί ένα από τα χρόνια αιτήματα του Συλλόγου μας και κυρίως των οικογενειών των οποίων τα παιδιά με αναπηρία έχουν αποφοιτήσει από τις δομές Ειδικής Αγωγής του νησιού και έχουν κατά συνέπεια επιστρέψει πλέον στο σπίτι τους, με αποτέλεσμα να βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και να στερούνται τη συνέχιση της ανάπτυξης και καλλιέργειας των δεξιοτήτων που είχαν αποκτήσει κατά τη φοίτηση τους τους στα Ειδικά Σχολεία. Οι δομές αυτές πανελλαδικά αποτελούν στήριγμα για τις οικογένειες και πολλές φορές τη μοναδική διέξοδο εξωσχολικής παιδαγωγικής, καλλιτεχνικής, αθλητικής, πολιτισμικής, τεχνολογικής και περιβαλλοντολογικής δραστηριότητας των παιδιών τους.

Αυτή τη στιγμή στους περισσότερους Δήμους της χώρας λειτουργούν τα Κέντρα αυτά μέσα από το Πρόγραμμα ΕΣΠΑ « Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», και λειτουργούν σαν Κοινωφελείς Δημοτικές Επιχειρήσεις, προσφέροντας υπηρεσίες και δραστηριότητες που αποσκοπούν στη δημιουργική απασχόληση των παιδιών και νέων με αναπηρία, ανεξαρτήτου ηλικίας, στην κοινωνική τους ένταξη και παράλληλα στη στήριξη των οικογενειών τους και τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ιδίων και των οικογενειών τους.

Υπηρεσίες που παρέχονται δωρεάν μέσω των δήμων σε δεκάδες χιλιάδες παιδιά πανελλαδικά όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τα Κ.Δ.Α.Π. Μ.Ε.Α., θα έπρεπε να πραγματοποιούνται και να στηρίζονται και από το δικό μας, το Δήμο Λήμνου, πράγμα που δυστυχώς δεν γίνεται έως σήμερα.

 

-ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΑΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΣΤΟ ΕΙΔΙΚΟ ΔΗΜ.ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΝΗΠ/ΓΕΙΟ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΛΗΜΝΟΥ

 

Η εικόνα που παρουσιάζει το Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας τα τελευταία χρόνια, αλλά και η κατάσταση που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, λόγω έλλειψης χώρων και προβλημάτων συντήρησης και επισκευής,  είναι πλέον πολύ οριακή.(Επισυνάπτω το τελευταίο έγγραφο της Προϊσταμένης  προς το Δήμο Λήμνου)

 

Ο Σύλλογός μας ζητά από τους φορείς, Δήμο και Περιφέρεια,  να λάβουν πολύ σοβαρά υπ΄ όψη τους τα αιτήματά μας και να κατανοήσουν πόσο αναγκαίες είναι αυτές οι  δομές για το νησί μας, αλλά και η φροντίδα των ήδη υπαρχόντων(Ειδικό Σχολείο Καλλιθέας και ΕΕΕΕΚ Ρεπανιδίου).  Γιατί αξίζει και πρέπει να δοθούν ίσες ευκαιρίες στα παιδιά μας με αναπηρία και μια ανάσα ζωής στις οικογένειές τους.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                            Η ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ                        ΓΕΣΘΗΜΑΝΗ ΚΑΤΕΒΑΙΝΙΔΟΥ

 

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button