Απόψεις

Με το Φίλο μου το Στράτο για Σαργούς στο Πρασονήσι

 Οι άγριοι σαργοί στο Πρασονήσι της Λήμνου

Γράφει ο Θόδωρος Δημητριάδης

Μαζί με τις ευχές μου στον φίλο Στράτο Δημάρη από τα Τσιμάντρια και την Στρατούλα Χαχόλου, συνάδελφο παλιά στην Εφορία, που γιορτάζουν σήμερα, θυμήθηκα μια ιστορία από τη δεκαετία του 1990.

Ένα από τα μέρη για ψάρεμα που ανακάλυψα τότε στη Λήμνο ήταν το Πρασονήσι, ένα στενόμακρο άγονο νησάκι στα νοτιοδυτικά κοντά στην Αγία Θυμιά.

Στην περιοχή αυτή ψαρεύουν επαγγελματίες ψαράδες από τα Τσιμάντρια και τον Κοντιά. Καλύτερος από όλους ήταν ο Στράτος Δημάρης, λεβέντης και μεγάλος ψαράς, που εξακολουθεί μέχρι σήμερα να ψαρεύει, με ειδικότητα στα μπαρμπούνια, τις κουτσομούρες και τα φαγκρόπουλα.

Με τον φίλο και δάσκαλο μου στο ψάρεμα Γιάννη Σταντζούρη, που δούλευε τότε στην 3η ΜΟΜΑ, έτυχε να γνωριστούμε με τον Στράτο, στο Διαπόρι στο καφενεδάκι του Μπαρμπα Μενέλαου.

Μια μέρα, λοιπόν, ο Στράτος μας πήρε με το καΐκι του το πρωί, μας άφησε στο Πρασονήσι να ψαρέψουμε, κι αυτός συνέχισε, πήγε πιο πέρα πίσω απ’ την Αγία Θυμιά να ρίξει τα δίχτυα του.

Το Πρασονήσι μοιάζει λίγο με τα Ίμια, άγονο, δεν έχει ούτε καν αγριοκάτσικα. Βαθιά παρθένα νερά, όπως και το Σεργίτσι. Ακριβώς γι αυτό το λόγο, όμως, κρατάει καλά ψάρια. Μόλις ρίξαμε την πετονιά χτύπησαν αμέσως μεγάλοι σαργοί και σκαθάρια.

Μέχρι το απόγευμα που πέρασε ο Στράτος για να μας πάρει με το καΐκι και να γυρίσουμε πίσω στο Διαπόρι τρελαθήκαμε να βγάζουμε μεγάλους, ασημένιους, άγριους σαργούς. Ρίξε – βγάλε!  64 μεγάλα κομμάτια!

Εντυπωσιάστηκε και ο Στράτος.

Για διε, ρε συ, τσ’ ερασιτέχνις τι ψάρια βγάζνε…

Άλλ’ φορά θα νέρτω κι γω να ψαρέψουμ δουνά στου Πρασονήσ’ σαργοί!

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button