ΑπόψειςΕπιλεγμένα

Μεγάλες ειναι οι ζημιές από τις πλημμύρες και θα πρέπει να αποζημιωθούν. Τι μας ειπε ο Έπαρχος.

Η  ραγδαία  βροχή,  μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου,   με κορύφωση ώρα 2 ξημερώνοντας  Κυριακή 28/11/21,  προκάλεσε εκτεταμένες Ζημιές  περιφερειακά της Βίγλας.

Στην περιοχή του Αγιογιάννη Κάσπακα,  όπου εκβάλει  το ρέμα  του Ραγκαβα είναι οι περισσότερες,  όχι ζημιές αλλα καταστροφές!

Μια τέτοια  περίπτωση είναι το σπίτι του Σάββα Προβίδη (φωτογραφία) που παρα τα μέτρα που εχει λάβει,  με τοιχία προστασίας  και σιδερένια πόρτα για περιπτώσεις  πλημμύρας τα νερά πέρασαν στο χώρο του ,  έσπασαν την πόρτα και κάποια στιγμή,  όπως φαίνεται στη φωτογραφία στα σημάδια του Τοιχίου,  ξεπέρασαν σε ύψος το 1 μέτρο.  Οι Λάσπες και τα άλλα φερτά υλικά που περασαν  στην αυλή του  χρειάστηκε φορτηγό αυτοκίνητο για να μεταφερθούν .  Η πόρτα που καταστράφηκε για να αποκατασταθεί θα χρειαστούν 800 €,  φιλική τιμη, μας ειπε ο Σαββας,   και συνολικά  οι ζημιές είναι της τάξης των 4.000 € γιατι οι καταστροφές  ειναι και μέσα στο σπιτι, με τέτοια πλημμύρα !

Ανάλογες  ζημιές έγιναν και σε γειτονικά σπίτια όπως  σε άλλο κάτοικο που  έχασε 30 Κυψέλες που τις παρέσυραν  το νερά και αρκετές άλλες που καταστράφηκαν. Στο σπίτι επίσης,υπήρξαν  οι ζημιές και υπολογίζονται  και εδώ σε  κάποιες 1000δες €.

Ολοι οι τηλεφωνικοί συνομιλητές μας από την Περιοχή  αυτή θεωρούν ως αιτία της καταστροφικής πλημμύρας τις κακοτεχνίες και λανθασμένες τεχνικές λύσεις της Γέφυρας του Ραγκαβα και στο  πλημμελές  έως καθόλου καθάρισμα του κοίτης του  Ποταμού. Τα φερτά υλικά  της κοίτης “φράκαραν ” τη Γέφυρα και την έκαναν  “Το Φράγμα του Ραγκαβα”

Όμως ζημιές υπάρχουν και σε άλλες περιοχές . Στο Θάνος ο Οδυσσέας Αντώναρος ,  όπως μας ειπε στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΦΑ, ,  εχασε,  πνίγηκαν,   8 αρνιά και ο ίδιος κινδύνεψε απ την ορμή των νερών,  όταν την ώρα της έντονης βροχής,  στις  2 μετά τα μεσάνυχτα,   πήγε να μαζέψει το μικρό κοπάδι που διατηρεί, συμπληρωματικά  στην  πενιχρή σύνταξη του.

Στην  άλλη πλευρά της Βιγλας,  απο το Γοματι, ο Λευτέρης Παρδάλης είχε ζημιές σε  ελιές,  στο φράκτη του ελαιώνα  και σε κυψέλες.  Και εκεί η γέφυρα δεν έκανε τη δουλειά  της αφού δεν εγινε καθάρισμα της κοίτης του ποταμού.

Ο Έπαρχος της Λήμνου,  με τον  οποίο μιλήσαμε ραδιοφωνικά και    άκουσε αρνητικές κριτικές από κατοίκους των περιοχών αυτών για προληπτικά μέτρα που δεν υπήρξαν,  μας είπε ότι δεν διαθέτει τα απαιτούμενα  μέσα για έργα αντιπλημμυρικά τετοιας εκτασης ,  επισκέφτηκε τις περιοχές είναι  ενήμερος των ζημιών,  θεωρεί δικαιολογημένη  την αγανάκτηση των κατοίκων, όμως δεν διαθέτει τα μέσα που έπρεπε,   και η προσπάθεια του τώρα  είναι με τη βοήθεια του Περιφερειάρχη η περιοχή να κηρυχθεί  πλημμυροπαθής και οι καταστροφές να τύχουν  αποζημίωσης.

 

.

Google NewsΑκολουθήστε το LimnosNea.gr - ΡάδιοΆλφα στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσειςαπό την Λήμνο και τον κόσμο.

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button