Περιοδικό

Μελίπαστο και κασκαβάλι Λήμνου – περιμένουν κι αυτά να γίνουν Π.Ο.Π.

Μελίπαστο και κασκαβάλι Λήμνου – περιμένουν κι αυτά να γίνουν Π.Ο.Π.

Γράφει ο Θ. Δημητριάδης

 Διευκρίνιση: Οι τυχόν διαφημίσεις που παρεμβάλλονται ενδιάμεσα σ’ αυτό το κείμενο γίνονται από τον διακομιστή του διαδικτύου και δεν έχουν σχέση ούτε με τον συντάκτη ούτε με το περιεχόμενο του.

Ένα από τα πιο γνωστά γαλακτοκομικά προϊόντα της Κύπρου, το χαλούμι, αναγνωρίστηκε διεθνώς ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ).

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψή του στο εργοστάσιο παραγωγής χαλουμιού Pantziarou Dairies, στην περιοχή Αθηένου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδης χαρακτήρισε τη μέρα ιστορική.

«Θεωρώ πως η χθεσινή μέρα ήταν μια ιστορική, πραγματικά, για την Κύπρο, ιδιαίτερα για την οικονομία, για την κτηνοτροφία, για την τυροκομία, γενικότερα για τις προσπάθειες που για χρόνια κατέβαλλε η Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε να κατοχυρώσει έναν από τους σημαντικότερους συνεισφορείς στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.
Οι εξαγωγές του χαλουμιού ανέρχονται στα 250 εκατ. και αυτό που ευελπιστούμε είναι με την κατοχύρωση να πολλαπλασιαστούν. Αυτά προς όφελος ενός πρωτογενούς τομέα που θα ωφελήσει όχι μόνο τους Ελληνοκύπριους, αλλά και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας. Και είναι ένα ισχυρό μήνυμα το πόσο, εάν και εφόσον λειτουργούμε ως κράτος, μπορούμε να έχουμε πλεονεκτήματα – και όταν λέω ως κράτος στέλνω μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους για το πόσα οφέλη μπορούμε να έχουμε από ανάλογες προστασίες που προσφέρει η ΕΕ».

 

Ας έλθουμε τώρα στα γαλακτοκομικά προϊόντα της Λήμνου.

Η Λήμνος έχει μακρά παράδοση στην παραγωγή τοπικών γαλακτοκομικών προϊόντων μοναδικής νοστιμιάς.  Το τυρί της Λημνου, το γνωστό καλαθάκι, είναι ήδη ΠΟΠ.

Υπάρχουν όμως κι άλλα δύο εξίσου μοναδικά σε νοστιμιά και γεύση, που κι αυτά περιμένουν επίσημη αναγνώριση, τα σκληρά μελίπαστο και το κασκαβάλι.

 

Το μελίχλωρο ή μελίπαστο είναι ένα τυρί που παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα. Το βασικό στάδιο στην παραγωγή του είναι η στράγγιση, που εκτίθεται σε σκιερούς αεριζόμενους χώρους μέχρι να αφυδατωθεί.  Η διαδικασία αυτή εκτελείται στα τέλη της άνοιξης με αρχές καλοκαιριού που η υγρασία διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.
Στην πρώτη φάση αποκτά μια κρεμώδη υφή μεταξύ χλωρού και ξηρού γι’ αυτό ονομάζεται μελίχλωρο, ενώ όσο προχωράει η αφυδάτωση γίνεται σκληρό.  Η γεύση του πλησιάζει τη φέτα, διατηρεί όμως εκείνη σαν το κεφαλοτύρι.
Είναι ιδανικό σαν τριμμένο για ζυμαρικά, σαγανάκι ή επιτραπέζιο.

 

Το κασκαβάλι είναι τυρί από ντόπιο πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα, έντονα αρωματικό με βουτυράτη γεύση.  Ανήκει στην κατηγορία του κασεριού και είναι ιδανικό για σαγανάκι, πίτες, πίτσες, μέσα σε ριζότο, σαλάτες αλλά και τριμμένο για ζυμαρικά.

 

Χαρακτηριστικό όλων των γαλακτοκομικών της Λήμνου είναι ότι παράγονται από ζώα ελευθέρας βοσκής, κάτι που τους δίνει και την ιδιαίτερη νοστιμιά.

Η Λήμνος την άνοιξη είναι ένα απέραντο χαλί από αγριολούλουδα. Εκτός απ’ το θυμάρι που μοσχοβολάει όλο το χρόνο, στη Λήμνο υπάρχουν εκατοντάδες φυτά και βότανα, όπως ρίγανη, χαμόμηλο, μαντζουράνα, φασκόμηλο, βατόμουρα κ.ά.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει ξεκινήσει ήδη από χρόνια μια προσπάθεια αξιοποίησης αυτού του μοναδικού θησαυρού, με φυτώριο αρωματικών φυτών στο Λιβαδοχώρι.

Το νησί είναι ευλογημένο από τον θεό Ήφαιστο. Όλα τα προϊόντα του (κηπευτικά, αρτοσκευάσματα, ψάρια, μέλι, κρασιά κ.ά.) έχουν μια έντονη γεύση, ένα ιδιαίτερο άρωμα και την παλιά χωριάτικη νοστιμιά.

Οι κεχαγιάδες κτηνοτρόφοι λένε ότι η ιδιαίτερη νοστιμιά των γαλακτοκομικών και των τυριών της Λήμνου (φλωμάρια, κουσκούσι, τραχανάς, φέτα καλαθάκι, μελίχλωρο, κασκαβάλι), οφείλεται στο ότι στους λόφους του νησιού τα πρόβατα μαζί με το χορταράκι βόσκουν και τα άφθονα αρωματικά αγριοβότανα.

LimnosNea.gr : Η φωτογραφία ειναι απο πρατήριο τοπικής επιχείρησης τυροκομίας και όχι μόνο ! Στη βιτρίνα -ψυγείο βλέπουμε ολη την γκάμα των Τυριων της Λημνου

 

Δείτε περισσότερα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button